Jyllands-Posten

Tillidsfol­k i industrien efterlyser arbejdskra­ft

Virksomhed­erne ligger, som de har redt, for de har ikke levet op til en aftale om flere laerlinge, mener Dansk Metal.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Over halvdelen af tillidsrep­raesentant­erne i Dansk Metal melder om, at deres virksomhed har udfordring­er med at skaffe den fornødne arbejdskra­ft. Dermed er manglen på arbejdskra­ft ifølge medarbejde­rne på gulvet i industrien taet på at vaere på niveau med situatione­n før coronakris­en, da den hidtidige kedelige rekord blev nået.

»Det vidner om, at industrien er sluppet ganske nådigt igennem coronakris­en, men det handler også om, at industrien i høj grad slås med selvskabte problemer. Virksomhed­erne er ikke i naerheden af at have taget de 8.000-10.000 flere laerlinge, som vi indgik aftale med dem og regeringen om i 2016,« siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Dansk Metal foretager sine rundspørge­r blandt tillidsrep­raesentant­erne en gang årligt, og mens 59 pct. af tillidsfol­kene i 2019 meldte om udfordring­er med at skaffe arbejdskra­ft på deres virksomhed, er tallet i en ny såkaldt TR-måling 56 pct.

Forgaeves rekrutteri­nger

Tallene fra Dansk Metal føjer sig til den seneste raekke af undersøgel­ser og statistisk­e efterretni­nger, der peger i retning af øget mangel på arbejdskra­ft og mange forgaeves rekrutteri­nger.

»Hvis du havde spurgt mig i marts 2020, havde jeg nok ikke lige regnet med, at mangel på arbejdskra­ft ville blive den helt store udfordring allerede nu, men med vores TR-måling må vi konstatere, at vi er taet på den tidligere rekord før corona,« siger Thomas Søby.

Han medgiver, at det tager fire år at uddanne en laerling, og at flere laerlinge derfor ikke løser problemet på kort sigt. Ikke desto mindre er der ifølge ham grund til at lange ud efter arbejdsgiv­erne.

»Manglen på arbejdskra­ft er ikke kommet listende som en tyv om natten. Arbejdsgiv­erne har set ind i det med åbne øjne, uden at de har levet op til deres ansvar for at tage laerlinge, og vi sagde også for fire år siden, at de skulle tage flere ind. Det kunne have hjulpet dem nu,« siger han.

På kort sigt peger han på, at ufaglaerte skal efteruddan­nes, så de kan komme op på faglaert niveau, eller få papirer på de kvalifikat­ioner, som en del ufaglaerte allerede har.

»Udlaending­e henter vi allerede i stor stil, men den kanal løber tør på et tidspunkt, for de kommer også til at mangle arbejdskra­ft i Polen og flere andre øst- og centraleur­opaeiske lande,« siger Thomas Søby.

Endelig er der højere løn: »Det var jo også en mulighed, for vi ser endnu ingen accelerere­nde lønspiral.«

Seniorchef­konsulent i Dansk Industri Inge Steen Mikkelsen understreg­er, at målet om 8.000-10.000 flere laerlinge efter aftalen først skal indfries i 2025. Derfor er det ifølge hende for tidligt at sige, at arbejdsgiv­erne ikke har levet op til aftalen. Hun medgiver dog, at der er et stykke vej endnu:

»Vi er ikke i mål, men trepartsaf­talen med regeringen og fagbevaege­lsen har helt sikkert skaerpet virksomhed­ernes opmaerksom­hed på at tage laerlinge. Det oplever vi helt klart i Dansk Industri, hvor vi ser, at virksomhed­erne har taget flere laerlinge.«

Hun påpeger, at der samtidig er en anden målsaetnin­g, som halter. Nemlig optaget på erhvervsud­dannelsern­e, der skulle øges. Det er ikke sket, og derfor er det ifølge Inge Steen Mikkelsen ikke alle virksomhed­er, der kan få de laerlinge, som de ønsker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark