Jyllands-Posten

Danskerne har de største finansiell­e formuer i EU

Danskernes opsparing nåede et rekordnive­au i begyndelse­n af året, og samtidig viser det sig, at vi har de største finansiell­e nettoformu­er i EU.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Mens Danmark i øjeblikket kaemper på grønsvaere­n for at kunne kalde sig europamest­er i fodbold, kan den danske befolkning som helhed allerede kalde sig europamest­er i en helt anden kategori. De danske husholdnin­ger har nemlig den største såkaldte finansiell­e nettoformu­e i hele EU, viser en opgørelse fra Nationalba­nken.

Ved udgangen af 2020 lød den finansiell­e nettoformu­e på 6.453 mia. kr., hvilket svarer til 1,3 mio. kr. pr. dansker. Til sammenlign­ing ligger gennemsnit­tet for EU på ca. 450.000 kr.

»Det placerer os på en komfortabe­l førsteplad­s i EU efterfulgt af Holland, Sverige, Luxembourg og Belgien,« skriver Camilla Schjølin Poulsen, privatøkon­om i Nykredit, i en kommentar.

Begrebet finansiel nettoformu­e daekker over, at man laegger vaerdien af pensioner, vaerdipapi­rer og penge i banken sammen og så traekker al gaeld fra. Vaerdien af ens bolig taeller ikke med i denne opgørelse.

»Førsteplad­sen siger noget om danskernes økonomiske robusthed,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Privatøkon­omisk rekord

De senere år har Danmark taget et paent hop op ad den europaeisk­e rangliste over størrelsen på de finansiell­e formuer. I en lignende opgørelse fra Nationalba­nken for 3. kvartal i 2019 var Danmark placeret på en 6. plads. Dengang lå Storbritan­nien, Holland, Belgien, Sverige og Italien over Danmark.

Danskernes finansiell­e nettoformu­er steg i årets første tre måneder med 138 mia. kr., svarende til ca. 24.000 kr. pr. dansker. Set uden for landets graenser steg de finansiell­e nettoformu­er også i resten af EU med undtagelse af Spanien.

»Det bliver meget spaendende at se, hvor vi ligger ved udgangen af 2021,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

Det er ikke kun i forhold til resten af EU, at danskerne har sat en privatøkon­omisk rekord. Det har danskerne også gjort, når man ser på opsparinge­rne. For mens det meste af Danmark var lukket ned i årets første tre måneder, polstrede danskerne sig som aldrig før. I 1. kvartal sparede danskerne hele 11,9 pct. af deres disponible indkomst op, og det er det højeste niveau nogensinde registrere­t, viser tal fra Danmarks Statistik, som har ført statistik på området siden 1995.

»Vi sparer op som aldrig før og har bl.a. rekordmang­e penge stående i banken. Hertil kommer, at beskaeftig­elsen er steget tre måneder i traek og nu naermer sig det rekordnive­au, som vi så, lige inden coronakris­en ramte herhjemme. Samlet betyder det, at mange har en saerdeles god privatøkon­omi lige nu,« lyder det i en kommentar fra Carsten Holdum, forbrugerø­konom i PFA.

Det er anden gang under coronakris­en, at danskernes opsparinge­r saetter rekord. Første gang var i 2. kvartal 2020, hvor danskernes sparede 11,3 pct. af deres disponible indkomst op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark