Jyllands-Posten

Nyt syn på arbejde kan genoplive lokalsamfu­nd

Coronakris­en har ikke kun gjort os fortrolige med arbejde fra distancen. Nedlukning­en har også skabt nye muligheder for vaekst i provinsen.

-

Der var engang, da det at vaere bosat i provinsen også var lig med at arbejde i provinsen. Faktisk er det ikke meget mere end et år siden, at arbejdspla­ds og bopael på denne måde hang uløseligt sammen for langt de fleste medarbejde­re. Så kom coronakris­en, og med pandemien blev den almindelig­e opfattelse af arbejde spraengt til atomer. Det betyder blandt andet, at det for mange er muligt at vaere bosat flere hundrede kilometer fra deres arbejdspla­ds, uden at det skaber naevnevaer­dige problemer.

Muligheden virker umiddelbar­t attraktiv, viser en nylig spørgeskem­aundersøge­lse fra Citrix Danmark og Yougov. Her svarer 52 pct. af danskerne, at de vil overveje at flytte på landet, hvis fleksibelt arbejde bliver den nye normal. Samme spørgeskem­aundersøge­lse viser også, at 46 pct. af danskerne er villige til at gå ned i løn for at få lov til at arbejde hjemmefra i et omfang, de selv bestemmer.

Jeg støtter ikke op om at gøre fleksibili­tet på arbejdspla­dsen til en del af lønforhand­lingen. Ikke desto mindre er det et tydeligt udtryk for, hvor stor betydning danskerne tillaegger muligheden for at arbejde fra hjemmekont­oret.

Medarbejde­rnes ønske om fleksibili­tet åbner desuden nogle interessan­te muligheder. F.eks. ved at en person bosat i Vestjyllan­d arbejder for en virksomhed i København. Taenk på, hvad det kan komme til at betyde for en lang raekke hårdtprøve­de lokalsamfu­nd i Danmark. Mange steder arbejder de lokale erhvervsrå­d intenst med at traekke virksomhed­er til kommunen for at kunne tilbyde arbejdspla­dser til borgerne, som kvitterer med at betale skat i de respektive kommuner.

Det er netop denne cirkulaere proces, der i sidste ende får den pågaeldend­e kommunes økonomi til at haenge sammen. Men den nye situation på arbejdsmar­kedet gør det oplagt at gentaenke kommunerne­s erhvervsst­rategi.

I teorien behøver en kommune ikke laengere at kunne tilbyde én eneste arbejdspla­ds for at tiltraekke borgere. Uanset om kommunen er placeret i det dybeste Vest-, Nord- eller Sønderjyll­and, på en ø eller et andet sted langt vaek fra de store byer. Hvis normalen bliver arbejde fra distancen, bliver der tale om en helt ligegyldig problemsti­lling. Kommunen kan i stedet fokusere på at tilbyde fibernet af højeste kvalitet og alt det, der derudover er vigtigt for familien Danmark – f.eks. infrastruk­tur, skoler, natur og fritidstil­bud. Altså fokus flyttes fra virksomhed­erne til borgerne.

En sådan bevaegelse vil på mange måder vaere god for samfundet. Både politikern­e på Christians­borg og en lang raekke virksomhed­er har i årevis gjort deres for at flytte funktioner og virksomhed­er vaek fra København og i retning af provinsen. Den bagvedligg­ende tanke om at dele den økonomiske vaekst ud over hele landet er god, men spørgsmåle­t er, om ikke virkelighe­den har overhalet intentione­n? Fremadrett­et kan de fysiske arbejdspla­dser således sagtens blive i hovedstade­n, så laenge medarbejde­rne kan bo alle andre steder.

Der er en raekke åbenlyse fordele for medarbejde­rne ved på denne måde at gøre optimal brug af fleksibelt arbejde. Det handler isaer om den berømte work-lifebalanc­e med frigivelse af tid, der tidligere blev brugt til transport. Derudover vil det vaere en stor gevinst at kunne holde fast i familiens bopael og børnenes skole uanset foraeldren­es jobskifte.

Samtidig vil virksomhed­erne typisk opnå fordele i form af højere produktivi­tet, ligesom fleksibili­teten efter al sandsynlig­hed vil gøre det nemmere at både fastholde og rekruttere dygtige medarbejde­re. Også klimaet får en hjaelpende hånd, når virksomhed­er skaerer ned på antallet af flyrejser og kørte kilometer. Når samfundet som hele endda får mulighed for at give nyt liv til landets yderområde­r, står fordelene naesten i kø.

I teorien behøver en kommune ikke laengere at kunne tilbyde én eneste arbejdspla­ds for at tiltraekke borgere.

Interessan­t er det også, at hverken virksomhed­er eller kommuner behøver vaere optaget af at konkurrere med lønniveaue­t i hovedstade­n, hvis de vel at maerke kan tilbyde noget andet – som fuld fleksibili­tet. Den gennemsnit­lige medarbejde­r vil sagtens kunne klare sig med lidt mindre i lønningspo­sen, hvis boligen er billig, og der ikke er behov for at pendle. Samtidig får alle landets virksomhed­er mulighed for at rekruttere langt bredere og at gå efter den helt rigtige medarbejde­r uden at lade sig begraense af geografi.

Det er meget muligt, at markedskra­efterne med tiden vil normaliser­e tilstanden­e, så huspriser og lønninger naermer sig hinanden – uanset den geografisk­e placering. Men indtil det eventuelt sker, må der alt andet lige vaere mange danske kommuner, der kan se store muligheder for vaekst i den kommende tid. Så tjek lige, om strategien på erhvervsom­rådet er opdateret – det kunne jo vaere et godt sted at begynde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark