Jyllands-Posten

Fortsat liv i atomaftale trods konservati­v drejning i Irans politik

Irans nyvalgte praesident tilhører den konservati­ve fløj, men bakker alligevel op om en ny atomaftale, som kan genoplive den danske eksport til landet.

-

LYNGE GØRTZ SMESTAD

Den 18. juni valgte iranerne den konservati­ve Ebrahim Raisi som afløser for praesident Hassan Rouhani, der har siddet på magten siden 2013. Det varsler nye tider i Iran. For mens Rouhani er relativt moderat og pragmatisk, betragtes Raisi som ultrakonse­rvativ.

Raisi var relativt ukendt, indtil han i 2017 stillede op som modkandida­t til Rouhani til praesident­valget. Dengang tabte Raisi, men efterfølge­nde blev han udnaevnt af landets øverste religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, til at lede retsvaesen­et. Mange opfattede det som et tegn på, at Khamenei havde fremtidige planer for Raisi, og de planer er altså nu blevet til virkelighe­d. Men Raisi får ikke en blid start på praesident­posten, når han tiltraeder til august, for han overtager et land i en dyb økonomisk krise.

Økonomisk deroute

Irans økonomi er ramt hårdt af de amerikansk­e sanktioner. De første sanktioner blev indført efter den iranske revolution i 1979, og siden er nye sanktioner kommer til, i takt med at iranerne har opbygget deres atomprogra­m. I 2015 indgik Iran dog den såkaldte atomaftale med USA, Kina, Rusland og EU. Aftalen skulle sikre, at iranerne ikke berigede uran over nogle aftalte graensevae­rdier, således at iranerne aldrig kunne udvikle atomvåben. Med aftalen blev de fleste af sanktioner­ne også ophaevet, så iranerne frit kunne handle med omverdenen igen.

Atomaftale­n holdt dog ikke laenge, for Trump trak USA ud af aftalen i 2018, hvorved sanktioner­ne blev genindført, selv om iranerne faktisk overholdt deres del af aftalen. Amerikaner­nes udtraedels­e var reelt dødsstødet til aftalen, for i praksis har det siden vaeret umuligt – også for mange ikkeamerik­anske virksomhed­er – at handle med Iran. Mange internatio­nale banker accepterer nemlig ikke betalinger fra Iran, af frygt for at bankernes amerikansk­e aktivitete­r vil blive sanktioner­et. Det har vaeret den direkte årsag til, at den iranske økonomi har befundet sig i en recession siden 2018.

Nye forhåbning­er

Med indsaettel­sen af Joe Biden er der håb om, at atomaftale­n kan blive genoplivet. På overfladen ser det dog svaert ud. For iranerne er begyndt at berige uran over atomaftale­ns graensevae­rdier, og så sent som i søndags bombede amerikaner­ne iranskstøt­tede shiamilits­er i graenselan­det mellem Syrien og Irak. Alligevel forventer mange, at parterne vil kunne lande en ny aftale, da det vil vaere i alles interesse. Raisi har således sagt, at han vil støtte en ny atomaftale, selv om han generelt er mistroisk over for Vesten og USA og på forhånd har afvist at mødes med Biden.

En ny atomaftale vil ikke bare vaere godt nyt for den iranske økonomi. Det vil også vaere godt nyt for danske virksomhed­er, da Iran er et kaempe marked relativt taet på Europa. At eksportpot­entialet er enormt, kan man bl.a. se ved at sammenlign­e med nabolandet Tyrkiet. Sidste år eksportere­de danske virksomhed­er varer til Tyrkiet for 6,3 mia. kr., mens eksporten til Iran kun var på 1,3 mia. kr. Eksporten til Tyrkiet var altså ca. fem gange så stor, selv om Iran og Tyrkiets befolkning­er er ca. lige store, og landene er omtrent lige rige. Man kan derfor forvente, at eksporten til Iran vil stige markant, hvis en ny atomaftale bliver forhandlet på plads.

En ny atomaftale vil dog ikke vaere løsningen på alle Irans problemer. Ved praesident­valget stemte under halvdelen af iranerne. Det fortaeller, at opbakninge­n til praestesty­ret er på et lavpunkt hos befolkning­en. Derfor skal Khamenei og Raisi de kommende år finde en ny måde, hvorpå det konservati­ve praestesty­re kan opnå legitimite­t hos den iranske befolkning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark