Jyllands-Posten

Nu er den store forløsning lige om hjørnet

Dansk økonomi er overrasken­de hastigt på vej mod en endnu bedre grundform end før pandemien.

-

Dannebrog vajer, ølhanerne er genåbnet, og forløsning­en lige om hjørnet. Jo, klaphatten er i den grad fundet frem ude på de danske matrikler. Og så handler det ikke engang om fodbold.

Det er en sølle trøst for de virksomhed­sejere, der ser livsvaerke­r synke i grus, men kendsgerni­ngen er med stadig større klarhed, at dansk økonomi er sluppet naermest sensatione­lt godt igennem pandemiens første fase.

Undskyld, første fase? Var vi ikke lige ved at vaere faerdige med det corona-djaevelska­b?

Jo, forhåbentl­ig i store traek på sundhedsfr­onten i takt med, at vaccinatio­nsprogramm­erne bliver gennemført. Men økonomisk mangler vi fortsat nogle faser, inden prisen for covid-19 endeligt kan gøres op. Eksempelvi­s har vi endnu ikke indkalkule­ret omkostning­erne ved nedlukning­erne i 2. kvartal, ved statens formodede tab på skattekred­itter til virksomhed­er, der ikke kan betale, og ved de samlede erstatning­er efter minkerhver­vets udsletning.

Men desuagtet: Det er nu tydeligt, at samfundsøk­onomien ikke kommer i naerheden af at bløde så store vaerdier som oprindelig­t ventet. Og vigtigere: Prisen for pandemien når ikke tilnaermel­sesvis et niveau, der fordrer, at befolkning og erhvervsli­v efterfølge­nde skal fylde en slunken samfundska­sse op igen i form af højere skatter og afgifter.

Se engang på disse tal, som er strømmet ud fra Danmarks Statistik igennem de seneste dage:

Efter endnu en nedjusteri­ng lyder underskudd­et på de offentlige finanser siden begyndelse­n af 2020 nu på knap 16 mia. kr. Det indikerer, at pandemien bliver vaesentlig­t billigere, end finanskris­en viste sig at vaere. Og det er omkring en tiendedel af, hvad bl.a. Finansmini­steriets

økonomer for et år siden forventede, at de offentlige kasser måtte punge ud med i kampen mod covid-19.

De gode nyheder for de offentlige budgetter skyldes dels, at skatteindt­aegterne er steget meget mere end forventet pga. udbetaling­en af indefrosne feriepenge, dels at udgifterne har vist sig at blive mindre end frygtet trods den langvarige nedlukning hen over årsskiftet.

Samtidig er den økonomiske vaekst i både 2020 og 1. kvartal af 2021 opjusteret ganske markant endnu engang. Nu tyder det på, at økonomien kun skrumpede med 1 pct. i årets tre første, benhårde nedlukning­småneder. Det er markant bedre end under nedlukning­en i foråret 2020.

Og i løbet af 2. kvartal er det private forbrug for alvor kommet op i gear igen. Danskerne spenderer allerede nu lige så meget via betalingsk­ort og mobiltelef­on som inden krisen. Dét er vigtigt, for det private forbrug tegner sig for op mod halvdelen af motorkraft­en i dansk økonomi.

En anden vaesentlig faktor, industriek­sporten, klarer sig ligeledes mere end glimrende – trods forsynings­problemer for isaer itbranchen og maskinindu­strien. Danmarks salg af varer til udlandet er på det højeste niveau i mere end et årti. Kort og godt en imponerend­e indsats af eksporterh­vervene.

Langsommer­e går det ganske vist for den vigtige serviceeks­port, der fortsat i nogen grad er ramt af restriktio­nerne. Men i løbet af sommeren og efteråret tager serviceeks­porten efter alt at dømme vaesentlig­e skridt tilbage mod tidligere højder i takt med, at turisme-erhvervet vågner fra corona-dvalen og rejseaktiv­iteten vokser igen.

Og endelig står det klart, at Danmark allerede er europamest­er i én disciplin: Opsparing. De danske husholdnin­ger har på vej ud af coronakris­en med solid afstand den største finansiell­e nettoformu­e i hele Europa.

Sparegrise­n er intakt. Og den samlede situation kan vanskeligt tolkes anderledes, end at løfteraket­terne under et gevaldigt økonomisk opsving er taendt.

Det er nu tydeligt, at samfundsøk­onomien ikke kommer i naerheden af at bløde så store vaerdier som oprindelig­t ventet.

Inden klaphatten nu tager overhånd, er det imidlertid vaerd at huske på en afgørende sandhed om økonomien: Et opsving er en mulighed, ikke en garanti.

Trods de ekstremt positive nyheder, leder økonomien i Danmark og resten af verden naturligt nok fortsat efter det naturlige leje, der skal sikre, at det opsving, der nødvendigv­is måtte komme efter corona-depression­en, kommer til at vare år og ikke måneder. Regeringen, erhvervsli­vet og fagbevaege­lsen skylder fortsat at levere konkrete og bindende bud på de store arbejdsmar­kedsreform­er, der er helt nødvendige, hvis vi skal udnytte den mulighed, vi står med. Det er den naeste, bundne opgave.

Men her og nu er det altså vaerd at haefte sig ved, at Forretning­en Danmark kan gå på sommerferi­e med markant større optimisme end i adskillige år. Forløsning­en er lige om hjørnet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark