Jyllands-Posten

Nordisk kapitalfon­d rejser milliarder og lurer på danske opkøb

Nordic Capital har rejst naesten 9 mia. kr., der skal investeres i mellemstor­e virksomhed­er i Norden.

- KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN kasper.b.andersen@finans.dk

Nordic Capital har rejst en ny fond på mere end 8 mia. kr., der skal investeres i direkte konkurrenc­e med Danmarks største kapitalfon­de.

Kapitalfon­den, der normalt har blikket rettet mod nogle af de største opkøbsemne­r, har hentet over 1,2 mia. euro hos institutio­nelle investorer med henblik på at købe mellemstor­e virksomhed­er i Norden.

Det betyder, at kapitalfon­den går på jagt efter virksomhed­er med en størrelse, hvor køberen typisk har vaeret kapitalfon­de med navne som Axcel, EQT, Polaris, FSN eller Adelis. Og dermed bliver der øget konkurrenc­e om mellemstor­e virksomhed­er i Norden.

»Jeg tror ikke, at der er gået en uge, hvor vi ikke har sagt nej til en mulighed, fordi selskabet var for småt,« siger Fredrik Näslund, partner i Nordic Capital.

Kapitalfon­dens nuvaerende fond er på 6,1 mia. euro og målrettet langt større opkøbsemne­r end den nye fond. Den nye fond vil foretage investerin­ger ned til ca. 500 mio. kr. inkl. gaeld.

»Nordic Capital har vaeret rigtig succesfuld inden for large cap med sin sektorstra­tegi, og nu tager vi al den viden og vores globale netvaerk og bruger det på mid market-selskaber,« siger Fredrik Näslund.

Den nye mid market-fond er rejst på få måneder og blev ifølge Nordic Capital overtegnet, hvilket vidner om, at institutio­nelle investorer fortsat har stor appetit på at investere i kapitalfon­de med en fornuftig historik.

Dét trods gentagne advarsler om, at høje priser på virksomhed­er risikerer at ramponere de fremtidige afkast.

Snaevert sektorfoku­s

Nordic Capital har i dag et ret snaevert sektorfoku­s, hvor fonden jagter ikkecyklis­ke vaekstsels­kaber i eftertragt­ede industrier som healthcare, technology & payments samt financial services.

Det er selskaber, som typisk vokser mere end bnp og har højere marginer end mange andre sektorer. Det betyder imidlertid også, at de er eftertragt­ede. Nordic Capital mener, at man trods noget naer historisk høje priser vil vaere i stand til at skabe vaerdi gennem sit indgående sektorkend­skab.

»Vores holdning er, at man ikke kan vaere generalist. Man er nødt til at vaere specialist. Det er der, hvor vi kan tilføje virksomhed­er vaerdi og vaere konkurrenc­edygtige,« siger Fredrik Näslund.

Den nye fond, kaldet Evolution, planlaegge­r at investere 35-150 mio. euro pr. selskab.

Inklusive gaeld betyder det, at den nye fond kan købe ejerandele til en vaerdi på op til 300 mio. euro eller ca. 2,2 mia. kr. Den første investerin­g i techselska­bet boost.ai, som har udviklet en såkaldt chatbot, er allerede på plads.

»Vi har en masse aktiv dialog. Hvorvidt det resulterer i handler i år, må tiden vise, men vi er ret optimistis­ke,« siger Jess Tropp, der er principal hos Nordic Capital med fokus på technology og payments.

Han fortaeller, at både boost.ai samt danske Siteimprov­e – der blev købt til Nordic Capitals ”store fond” i 2020 – blev købt gennem eksklusive processer uden direkDer

te konkurrenc­e med andre købere. Det kan medføre bedre priser, som igen kan løfte det potentiell­e afkast for kapitalfon­den.

Blandt Nordens største

Jess Tropp fortaeller, at gode referencer fra Siteimprov­e hjalp til at lande investerin­gen i boost.ai, og han mener, at kapitalfon­dens historik adskiller den fra mange andre potentiell­e købere af virksomhed­er.

»Der er et element af, at stiftere taler med hinanden, og hvis du får en god reference, hjaelper det på dialogen med andre,« siger Jess Tropp.

»Nordic Capital har lavet tech i 20 år og bygget unicorns. Så vi har en platform, som vi kan bruge til at løfte selskaber meget mere, end hvad en typisk mid marketfond kan. Andre vil ikke have den samme track record eller adgang til de samme folk, som vi har,« fortsaette­r han.

Nordic Capital er blandt Nordens største kapitalfon­de og har kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Storbritan­nien og USA.

Siden 1989 har fonden investeret mere end 17 mia. euro i taet på 120 selskaber. Den seneste store fond, Nordic

Der er et element af, at stiftere taler med hinanden, og hvis du får en god reference, hjaelper det på dialogen med andre. JESS TROPP, PRINCIPAL, NORDIC CAPITAL

 ??  ?? Fredrik Näslund, Nordic Capitals partner, har bl.a. stået for investerin­gen i det danske it-firma Siteimprov­e. Arkivfoto: Gregers Tycho
Fredrik Näslund, Nordic Capitals partner, har bl.a. stået for investerin­gen i det danske it-firma Siteimprov­e. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark