Jyllands-Posten

Muligheden for at betale

I otte år har det vaeret forbudt for butikker og virksomhed­er at modtage mere end 49.999 kr. i kontanter. Nu strammes danskernes mulighed for at bruge kontanter yderligere.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det kan det blive en dyr fornøjelse for alle fra håndvaerks­mestre til møbelbutik­ker, restaurant­er og bilforhand­lere, hvis de modtager store kontantbel­øb.

En stramning af hvidvaskre­glerne betyder nemlig, at det hidtidige loft for at modtage kontanter saenkes fra 50.000 kr. til 20.000 kr.

»Fysiske penge er efterhånde­n på vej mod en afskaffels­e«,« siger Erik S. Rasmussen, direktør i Dansk Bilbranche­råd, som er talerør for de frie autovaerks­teder.

Netop i denne kreds saelges der mange brugte biler til Østeuropa. Mens danskerne ser de gamle biler som udtjente, får bilerne nyt liv i Østeuropa, bl.a. takket vaere lave priser på reparation­er og reservedel­e.

Rammer brugtbilsh­andel

De østeuropae­iske opkøbere betaler imidlertid gerne kontant for bilerne, og derfor har Erik S. Rasmussen svaert ved at se handlen fortsaette, selv om levetidsfo­rlaengelse­n rammer ned i den øjeblikkel­ige dagsorden om ikke bare at smide ting ud, fordi man vil have nyt.

»Men man kommer ikke langt med 20.000 kr., når der skal købes brugte biler. Så de handler vil forsvinde,« siger bildirektø­ren, der aergrer sig over det politiske benspaend.

Det har ellers ligget erhvervsmi­nister Simon Kollerup på sinde, at det nye kontantlof­t handler om kampen mod terrorfina­nsiering, hvidvask og kriminalit­etsbekaemp­else og ikke om at genere erhvervsli­vet.

»Skaerpelse­n af kontantfor­buddet og valget af det nye niveau er udtryk for en afvejning af hensynet til at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark