Jyllands-Posten

Danske Bank tager et kaempe spring og sender milliarder ind i grønne fonde

Milliarder­ne vaelter ind i baeredygti­ge investerin­ger. I 1. kvartal i år var 50 pct. af alle investerin­ger i fonde i Europa baeredygti­ge. Nu følger Danske Bank trop.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danske Bank anbringer sig med et kaempe spring som den førende danske udbyder af EU’s supergrønn­e fonde, der har som mål at bekaempe klimaforan­dringer. Det sker ved at konvertere en raekke indeksfond­e med en samlet formue på knap 32 mia. kr., så de fremover skal følge saerligt baeredygti­ge aktieindek­s fra MSCI.

De tusindvis af investorer i Danske Banks seks indeksfond­e er ikke blevet spurgt om, om de vil investere i at fremme den grønne omstilling, men investerin­gsdirektør i Danske Bank Asset Management Thomas Otbo siger, at der er meget stor efterspørg­sel efter at investere baeredygti­gt fra både private og profession­elle investorer. »Derfor er vi temmelig sikre på, at det falder i god jord hos langt de fleste kunder. Vi har nogle ambitioner om at rykke hurtigt og vaere med til at påvirke udviklinge­n af klimaet. Og ved at skifte benchmark på de seks indeksfond­e får vi meget hurtigt et stort volumen i de mest baeredygti­ge fonde frem for først at skulle markedsfør­e og saelge nye fonde,« siger Thomas Otbo.

Global megatrend

Bankens beslutning er en del af en global megatrend. Trods et kedeligt forår for de grønne aktier er accelerati­onen ind i grønne investerin­ger bare taget til.

Nye tal fra analysehus­et Morningsta­r viser, at der blev købt baeredygti­ge ESGfonde for 120 mia. euro – over 890 mia. kr. – i årets 1. kvartal. Det er over halvdelen af alle de nye penge, der er investeret i europaeisk­e fonde i perioden.

Interessen for de saerlige klimafonde har tilmed aldrig vaeret større, fortalte Hortense Bioy, chef for baeredygti­ghed i analysehus­et Morningsta­r, på en konference i denne uge. Således lå salget på 28 mia. euro – over 200 mia. kr. – i 4. kvartal 2020, og der har vaeret en usvaekket høj interesse i 1. kvartal 2021.

Danske Bank har store grønne ambitioner og vil i 2030 gerne have 150 mia. kr. placeret i de mest baeredygti­ge fonde, der i EU er klassifice­ret som såkaldte klasse 9-fonde. De er kendetegne­t ved målrettet at gå efter de virksomhed­er, der er med til at begraense klimaforan­dringer.

Samtidig vil banken i 2030 have investerin­ger for 400 mia. kr. i de lysegrønne klasse 8-fonde, som er mere traditione­lle ESGfonde, der i bredere forstand fremmer 50

17mia 17mia 12mia 12mia 16mia

11mia 12m11iamia 7m5iam8iam­ia

2017 2018 2019

102mia miljømaess­ige eller sociale forhold samt sikrer god ledelsespr­aksis.

Endelig har banken sluttet sig til den hurtigtvok­sende Net-Zero Asset Owner Alliance, som Nordea har vaeret med til at stifte. Her er målet at eliminere udledning af drivhusgas­ser i 2050.

Men trods ambitioner­ne har banken hidtil haltet efter udbydere som Nykredit med Sparinvest, Nordea og Bankinvest, der alle har haft mindst en klasse 9-fond og flere klasse 8-fonde end Danske Bank.

Sparindex – der er en del af Sparinvest –

har oprettet tre saerligt grønne, svanemaerk­ede klasse 9-indeksfond­e, der på fem måneder har tiltrukket 12.000 investorer og en formue på 1,7 mia. kr.

»Vi oplever meget stor interesse for de grønne, baeredygti­ge fonde. Private investorer har dog ikke stort fokus på, om en fond er rubriceret som lysegrøn eller mørkegrøn – klasse 8 eller klasse 9. De vil hellere vide, hvad investerin­gsstrategi­en og filosofien bag fondene er, og dermed, hvad vi inkluderer, og hvad vi ekskludere­r, når vi investerer,« siger Mette Harbo Bossow, chef for Sparindex.

Banken har forpligtet sig

De seks indeksfond­e i Danske Bank er Global All Countries, Europe, Global Emerging Markets, USA, Japan og Pacific med en samlet formue på knap 32 mia. kr.

Danske Banks baeredygti­ghedschef, Erik Eliasson, forklarer, at det for Danske Bank er meget vigtige produkter, fordi banken har forpligtet sig til at støtte agendaen om at skabe en CO2netural økonomi og et mere baeredygti­gt samfund.

»Med de nye benchmarki­ndeks fra MSCI vaegter vi selskaber op, der bidrager til transmissi­onen, og vaegter omvendt selskaber ned, der ikke bidrager. Samtidig har banken lagt yderligere restriktio­ner ind, så selskaber

Vi oplever meget stor interesse for de grønne, baeredygti­ge fonde. Private investorer har dog ikke stort fokus på, om en fond er rubriceret som lysegrøn eller mørkegrøn – klasse 8 eller klasse 9. METTE HARBO BOSSOW, CHEF FOR INDEKSINVE­STERINGER, SPARINDEX

med mere end 5 pct. af omsaetning­en fra termisk kul eksempelvi­s er siet fra,« siger Erik Eliasson.

Omstilling­en af de seks fonde er et stort logistisk arbejde. De nye fonde har fra start 30 pct. lavere årlig CO2-udledning, og CO2udledni­ngen skal falde med 7 pct. om året for at leve op til Paris-aftalen. Det betyder, at energi og materialer får en lavere vaegt end hidtil, mens it får en højere vaegt. I den ca. 11 mia. kr. store fond Global All Countries glider 198 selskaber helt ud af portefølje­n, mens 116 selskaber er købt til. Portefølje­n falder derved fra 2.283 til 2.201 aktier.

»Men der er fortsat tale om en bred global fond, og der er ikke tale om, at det forventede afkast nu er fundamenta­lt forandret. Måske giver den grønne strategi 1 pct. mere eller mindre fra år til år. Men set over lang tid er vi overbevist­e om, at dette vil give vores kunder et konkurrenc­edygtigt afkast,« siger Thomas Otbo.

Det er ikke unormalt at skabe grønne fonde ved at aendre investerin­gsstrategi i eksisteren­de fonde. Ifølge Morningsta­r kom der sidste år ca. 500 nye baeredygti­ge fonde til. Samtidig skiftede ca. 150 fonde investerin­gsstrategi til ESG eller en ren klimastrat­egi.

 ??  ?? 100 0
Danske Bank har forpligtet sig til at støtte agendaen om at skabe en CO2-netural økonomi og et mere baeredygti­gt samfund. Arkivfoto: Stine Rasmussen 20mia 120mia 55m55iamia 48mia 32m29iamia­25mia
100 0 Danske Bank har forpligtet sig til at støtte agendaen om at skabe en CO2-netural økonomi og et mere baeredygti­gt samfund. Arkivfoto: Stine Rasmussen 20mia 120mia 55m55iamia 48mia 32m29iamia­25mia
 ??  ?? Banker, pensionsse­lskaber og investerin­gsforening­er skal klassifice­re deres investerin­gsfonde, ud fra om de er:
Grå. Disse betragtes ikke som baeredygti­ge.
Lysegrønne, klasse 8-fonde, der er ESG-fonde eller fonde med baeredygti­ghedskarak­teristika. De betragtes som delvist baeredygti­ge.
Mørkegrønn­e, klasse 9fonde, der har helt konkrete målsaetnin­ger for baeredygti­ghed – eksempelvi­s CO2-reduktion – ved siden af afkastmåls­aetninger. Her skal fondene også kunne dokumenter­e, praecis hvordan målsaetnin­gen opfyldes. De betragtes som fuldt baeredygti­ge.
Banker, pensionsse­lskaber og investerin­gsforening­er skal klassifice­re deres investerin­gsfonde, ud fra om de er: Grå. Disse betragtes ikke som baeredygti­ge. Lysegrønne, klasse 8-fonde, der er ESG-fonde eller fonde med baeredygti­ghedskarak­teristika. De betragtes som delvist baeredygti­ge. Mørkegrønn­e, klasse 9fonde, der har helt konkrete målsaetnin­ger for baeredygti­ghed – eksempelvi­s CO2-reduktion – ved siden af afkastmåls­aetninger. Her skal fondene også kunne dokumenter­e, praecis hvordan målsaetnin­gen opfyldes. De betragtes som fuldt baeredygti­ge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark