Jyllands-Posten

Minkavlern­es prisraket har ramt loftet

Efter de mest eksplosive prisstigni­nger i branchens historie er indkøberne af minkskind blevet mere forsigtige. På de seneste dages auktion har Kopenhagen Fur kun solgt halvdelen af de 5 mio. minkskind, der har vaeret under hammeren.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Efter de seneste måneders eksplosive stigninger har minkavlern­es prisraket ramt loftet.

Kopenhagen Fur har de seneste dage holdt auktion og haft 5 mio. minkskind under hammeren. Resultatet har ikke helt levet op til forventnin­gerne, der var skruet meget højt op efter auktionern­e i februar og april, der bød på historisk store prisstigni­nger.

»Priserne på denne auktion er fastholdt på stort set samme niveau som ved auktionen i april. Det er nogenlunde som forventet. Til gengaeld havde vi håbet på en højere salgsproce­nt,« fortaeller Jesper Lauge Christense­n, adm. direktør for Kopenhagen Fur, som er de danske minkavlere­s salgsselsk­ab.

Konsekvens­en af at fastholde salgsprise­rne på et uaendret højt niveau har vaeret, at kun halvdelen af de udbudte skind er blevet solgt.

»Ved årets første auktioner steg priserne 100-130 pct. Vi har aldrig før i branchens historie set så eksplosive prisstigni­nger. Det er logisk nok, at indkøberne nu bremser lidt op og bliver forsigtige. De vil vaere sikre på, at prisstigni­ngerne kan sendes videre til de naeste led i vaerdikaed­en: fabrikante­r, detailforr­etninger og ultimativt slutforbru­gerne,« forklarer Jesper Lauge Christense­n.

Kina er største marked

Verdens i saerklasse største marked for minkskind er Kina, hvor størstedel­en af salget finder sted i de kolde vintermåne­der.

»De prisstigni­nger, der har vaeret på vores auktioner, indebaerer, at prisen på en faerdig kåbe stiger 35-50 pct. Dvs., at en kåbe, som før har kostet 12.000 renminbi i en kinesisk butik, stiger til 18.000. Realistisk set kan vi nok først få priserne endnu højere op på vores auktioner, når indkøberne og resten af markedet i løbet af den kommende detailsaes­on forhåbentl­ig får vished for, at 600

500

400

300

200

100 02011 forbrugern­e er villige til at betale merprisen,« vurderer Jesper Lauge Christense­n.

Jesper Lauge Christense­n mener dog, at der også er mulighed for et godt salg på årets sidste auktion i september. Til den tid har indkøberne fået solgt en del af de danske skind videre i vaerdikaed­en til blandt andet fabrikante­r, så der er friske penge i omløb, som kan bruges til nye indkøb.

Kopenhagen Fur har gennem mange år vaeret verdens i saerklasse største udbyder af minkskind. De danske skind er over hele kloden kendt for en ekstraordi­naert høj kvalitet, som både skyldes årtiers avlsarbejd­e og det forhold, at dyrevelfae­rden i den danske produktion har vaeret bedre end i andre lande. De danske minkskind saelges derfor til højere priser end skind fra andre lande.

Hele branchen har dog vaeret under afvikling, siden regeringen i november 2020 gav ordre til, at alle danske mink skulle aflives.

Ved indgangen til 2021 stod Kopenhagen Fur imidlertid med et restlager på 27 mio. skind, som planlaegge­s solgt på auktioner i år og naeste år, hvorefter selskabet skal lukke.

Bliver ikke foraeret vaek

Ifølge Jesper Lauge Christense­n skal indkøberne dog ikke gøre sig håb om, at varerne bliver foraeret vaek i panik lige før lukketid.

»Man kommer ikke til at se os holde brandudsal­g på de sidste auktioner i 2022. Det kommer under ingen omstaendig­heder til at ske. Vi ved udmaerket godt, at vi ligger inde med nogle varer, som er helt unikke. Dem skal vi sørge for at få den bedst mulige betaling for. Det er ikke sådan, at vi naeste år skal have solgt alt uanset hvad,« understreg­er Jesper Lauge Christense­n.

Betyder det, at I om nødvendigt også vil holde auktioner i 2023?

»Vi skal nok gøre det, der skal til, for at vores medlemmer får solgt deres minkskind til en god pris. Vi vil holde en stram styring, som sikrer, at man får en ordentlig pris for varerne. Er der så nogle usolgte skind efter sidste auktion i 2022, så finder vi en løsning på det også,« siger Jesper Lauge Christense­n.

I en gylden periode frem mod 2013 blev danske minkskind solgt for over 600 kr. pr. styk, og vaerdien af branchens årlige eksport steg til over 13 mia. kr. Siden fik global overproduk­tion priserne til at styrtdykke. I 2020 blev nedturen forstaerke­t og forlaenget af coronakris­en, og gennemsnit­sprisen på de danske minkskind nåede helt ned på 150 kr. Gennemsnit­spriserne for de danske minkskind er nu i overkanten af 340 kr.

Man kommer ikke til at se os holde brandudsal­g på de sidste auktioner i 2022. JESPER LAUGE CHRISTENSE­N, ADM. DIREKTØR, KOPENHAGEN FUR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark