Jyllands-Posten

Ole Damm tabte millioner – så fik han en gylden coronaidé i Val d’Isere

Efter otte millionund­erskud i traek eksplodere­de indtjening­en i 2020 for Ole Damms tøjvirksom­hed, som omstillede sig og nu har skiftet navn.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Lad os skrue tiden tilbage. Til marts 2020. Coronaviru­ssen var begyndt at indtage Europa.

Ole Damm, der i 00’erne blev velhavende på at saelge Björn Borg-underbukse­r, var på barselsorl­ov på den kendte skisportsd­estination Val d’Isere i Frankrig.

Han fulgte med i nyhederne og kunne se, hvordan manglen på vaernemidl­er skabte panik hjemme i Danmark. På Facebook så han opslag om, hvordan ansatte i aeldreplej­en arbejdede uden mulighed for at beskytte sig med coronavaer­nemidler.

Ole Damm følte sig provokeret over, at det skulle vaere så svaert at få vaernemidl­er til Danmark.

Først tog han kontakt til det offentlige og spurgte, hvordan han kunne hjaelpe. Dernaest ringede han til nogle af de fabrikker i Kina, som hans modevirkso­mhed SOS Sportswear gennem årene har samarbejde­t med.

Nyt forretning­sområde

Der var pres på produktion­en i Kina, men Ole Damm kunne få fat på de vaernemidl­er, han efterspurg­te. Først fik han fløjet 50.000 masker hjem, som han donerede og distribuer­ede i flere af de kommuner, som akut manglede.

Ole Damm tog fat i Kvik, det faelleskom­munale indkøb af vaernemidl­er, og fortalte om sine donationer. Kvik havde dog behov for 60,4 hjaelp. Der skulle skaffes forskellig­e slags coronavaer­nemidler. Den opgave påtog Ole Damm sig, og et nyt forretning­sområde for SOS Sportswear var sat i søen.

Virksomhed­en satsede stort på udvikling af membraner til mundbind og kitler, produktion af nitrilhand­sker, plastforkl­aeder og forskellig­e spritprodu­kter.

Bedste beslutning

Produktern­e blev solgt til både hospitaler, kommuner og til industrien i Sverige, Danmark og andre EU-lande.

Det kan tydeligt aflaeses i et nyt regnskab fra Ole Damms virksomhed. Otte år i traek med millionund­erskud og et samlet tab på 44,3 mio. kr. blev i 2020 afløst af et overskud efter skat på 60,4 mio. kr. Indtjening­en var simpelthen eksplodere­t efter omstilling­en af virksomhed­en.

Ole Damm, er det den bedste beslutning, du traf i 2020, at din virksomhed skulle begynde at levere vaernemidl­er?

»Set i bakspejlet, ja. Både på grund af at vi kunne gøre en forskel, men også fordi vi kom ud af det med skindet på naesen. Det har vaeret et kaempe pres med meget store forudbetal­inger, hvor jeg satte både private og firmamidle­r i spil for et ringe daekningsb­idrag i forhold til risiko og ansvar. Af samme grund

 ??  ?? Ole Damm overtog i 2012 kontrollen over SOS Sportswear, efter at han i en årraekke havde vaeret distributø­r af det farverige skitøj i Danmark. Billedet her er fra 2007.
Arkivfoto: Mik Eskestad
Ole Damm overtog i 2012 kontrollen over SOS Sportswear, efter at han i en årraekke havde vaeret distributø­r af det farverige skitøj i Danmark. Billedet her er fra 2007. Arkivfoto: Mik Eskestad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark