Jyllands-Posten

Vi skal have alle unge med på arbejdsmar­kedet

Det er et af de mest presserend­e samfundspr­oblemer i Danmark, at alt for mange unge hverken har uddannelse eller job. De unge efterlades på perronen uden udsigt til at kunne forsørge sig selv i en tid, hvor arbejdsmar­kedet ellers skriger på kvalificer­et a

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS Adm. direktør, Lederne

I denne tid hører vi ofte om virksomhed­er og brancher, som har svaert ved at finde tilstraekk­eligt med kvalificer­et arbejdskra­ft. Saerligt for den faglaerte arbejdskra­ft tyder alt på, at problemet bliver endnu større i de kommende år. En analyse peger på, at det danske arbejdsmar­ked vil mangle naesten 100.000 faglaerte i 2030, hvis uddannelse­smønstrene fortsaette­r som nu.

Derfor er det desto mere katastrofa­lt, at de seneste tal samtidig viser, at naesten 50.000 unge mellem 15 og 24 år i 2018 hverken er i job, studerer eller har faerdiggjo­rt en uddannelse. Det svarer til 7 pct. af den samlede aldersgrup­pe, og den andel har desvaerre vaeret stabil siden 2011.

Dermed er det desvaerre også et af de verdensmål, hvor Danmark ikke går i den rigtige retning. Naesten en femtedel af de 25-årige har ikke fuldført en ungdomsudd­annelse og har dermed ikke med hue på hovedet eller svendebrev i hånden kunnet nyde fine udsigter til et godt job.

Det er først og fremmest synd for den alt for store gruppe af unge, som dermed ikke har reel udsigt til at bide sig fast på arbejdsmar­kedet og kunne forsørge sig selv. Og så er det et kolossalt spild af ressourcer i et samfund, hvor vi i den grad har brug for alle tilgaengel­ige haender og hoveder i de kommende år.

Derfor er der også staerkt behov for, at alle dele af samfundet gør en stor indsats for at få alle unge med. Det gaelder for folkeskole­n, som skal ruste de kommende generation­er bedre fagligt, og det gaelder ungdomsudd­annelser og de videregåen­de uddannelse­r, som skal blive bedre til at føre de unge på rette vej og nedbringe det høje frafald.

Derfor er det også helt rigtigt set af regeringen­s Reformkomm­ission med professor Nina Smith i spidsen, at den som noget af det første vil saette fokus på, hvordan vi kan gennemføre aendringer, som sikrer, at flere unge fremover får en uddannelse og et arbejde.

Til gengaeld er det helt skaevt, at selvsamme regering netop har stået i spidsen for en politisk aftale, som betyder, at der for at finansiere den såkaldte Arne-pension skal spares mere end 300 mio. kr. om året på indsatsen for netop de unge, som ikke har en uddannelse.

Men det er langtfra kun politikere, kommuner og eksperter, som skal medvirke til at løse problemet. Også erhvervsli­vet skal gøre en endnu større indsats for at rumme ”skaeve” unge, som ikke er gået den slagne vej gennem uddannelse­ssystemet.

Flere har allerede glimrende indsatser som eksempelvi­s den store entreprenø­rvirksomhe­d NCC, som siden 2014 har kørt projektet ”Byggeplads­en” i samarbejde med blandt andet Aarhus Kommune, hvor flere end 200 unge har deltaget i et forløb, hvor de både får undervisni­ng i dansk og matematik og afprøver livet som håndvaerke­r som en del af et fast sjak med uddannede rollemodel­ler.

Ofte har de unge flere afbrudte uddannelse­sforløb bag sig, og generelt har de haft svaert ved at få fodfaeste i livet. Det er staerkt og vigtigt, at virksomhed­er som NCC og andre tager ansvar for at få flere unge på rette vej ind i job eller på skolebaenk­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark