Jyllands-Posten

En konkurs rokkede ved hans selvsikker­hed – men han kom tilbage

Per Engsø Larsen har fart på bestyrelse­skarrieren efter mange år som direktør og en konkurs, der rokkede ved selvsikker­heden.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Som 31-årig var Per Engsø Larsen udstatione­ret knap tre år i Tanzania for entreprenø­ren Skanska, og den periode stikker ud, når han kigger tilbage på sin karriere. Han havde i det afrikanske land som projektche­f en stor del af ansvaret for, at byggeriet af et femstjerne­t hotel forløb planmaessi­gt.

»Vi stod med opgaven alene, og det handlede bare om at få den løst. Der var ingen livline,« siger han.

Projektet gik godt.

»Vi afleverede til tiden.« Det afgørende i byggebranc­hen, som Per Engsø Larsen har vaeret en del af i over 40 år, er, at aflevere til tiden og uden fejl og mangler. I fremtiden skal han vaere med til at løse konflikter om fejl og mangler eller andre emner i byggebranc­hen, da han netop har afsluttet en uddannelse som mediator.

Per Engsø Larsen er mest kendt for entreprenø­rkoncernen Engsø Gruppen, som omsatte for naesten 1 mia. kr. og havde over 350 ansatte, da konkursen ramte i 2013. Selv om han nu er mediator og har en aktiv bestyrelse­skarriere, beskaeftig­er han sig stadig med byggeproje­kter. Sammen med en ven, der er arkitekt, er han på vej ind i projektudv­ikling af boliger og måske isaer seniorboli­ger.

På helt kort sigt er han i gang med en totalrenov­ering af sommerhuse­t ved Sejerøbugt­en.

Han er uddannet tømrer og bygningsin­geniør, og oplevelser som den i Tanzania banede vejen for ham som leder og senere som selvstaend­ig.

»De perioder i mit liv, hvor der har vaeret rum at manøvrere i og mulighed for udvikling, stikker ud,« siger han.

Kan påvirke tingene

Også tiden som reserveoff­icer i ingeniørtr­opperne ser Per Engsø Larsen som en begivenhed med plads til udvikling. Det var i Forsvaret, at interessen for ledelse først begyndte.

»Det interessan­te ved ledelse er at se tingene flytte sig. Som leder har man muligheden for at påvirke tingene i den retning, man mener er bedst,« siger han.

Også perioden på 10 år, hvor Per Engsø Larsen opbyggede Engsø Gruppen til at vaere en betydelig spiller i byggesekto­ren, stikker ud i karrieren som en udviklende tid.

Da koncernen gik konkurs i perioden efter finanskris­en, hvor blandt andre også Pihl & Søn og Sjaelsø Gruppen bukkede under, tog det lang tid for Per Engsø Larsen at komme ovenpå igen:

»Det gav nogle ridser i selvsikker­heden. Men den kom tilbage, da jeg kom ud at virke igen.«

Han tog hul på en bestyrelse­skarriere, men den blev afbrudt af et jobtilbud som teknisk direktør for Züblin.

Det job havde han frem til efteråret 2020, hvor han blev afskediget. Per Engsø Larsen har ingen kommentare­r til sin fratraeden.

Vil åbne fabrik

Bestyrelse­sarbejdet er vaekket til live igen, og en interesse for at samarbejde med unge mennesker og se dem udvikle sig er i den forbindels­e gennemgåen­de.

Interessen dyrkede han allerede i Engsø Gruppen og senere i Dansk Byggeri som formand for Region Hovedstade­n, hvor han har haft fokus på vigtighede­n i at ansaette laerlinge.

Per Engsø Larsen er blandt andet formand for Nordisk Beton, som han ejer godt 10 pct. af. Nordisk Beton beskaeftig­er sig fremadrett­et med genbrugsbe­ton, idet virksomhed­en planlaegge­r at åbne en betoneleme­ntfabrik baseret på anvendelse af genbrugsma­terialer.

Per Engsø Larsen mener, at der er tale om en meget interessan­t virksomhed med unge kraefter bag:

»De har nogle gode idéer, og vi er et par stykker i bestyrelse­n med en lidt mere grå hårfarve, som hjaelper med at guide dem.«

Også endnu yngre generation­er bruger han meget tid på. Barnebarn nummer syv er lige på trapperne. Tilsammen har Per Engsø Larsen og hustruen seks voksne børn.

 ??  ?? Per Engsø Larsen har vaeret en af de markante personligh­eder i byggesekto­ren. Han stod bag Engsø Gruppen.
Foto: Stine Bidstrup
Per Engsø Larsen har vaeret en af de markante personligh­eder i byggesekto­ren. Han stod bag Engsø Gruppen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark