Jyllands-Posten

Borgmester­s svar på fagforenin­gs kritik af Aros: Snak med formanden for museet

Hverken borgmester Jacob Bundsgaard (S) eller kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R) ønsker at forholde sig til manglende overenskom­ster på Aros, som får millioner fra Aarhus Kommune.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk

Selv om Aarhus Kommune hvert år giver kunstmusee­t Aros milliontil­skud, ønsker flere centrale politikere i Aarhus Byråd ikke at blande sig i, at der ikke er overenskom­ster for alle ansatte på Aros.

Som beskrevet i JP Aarhus torsdag har Aros ikke indgået overenskom­ster med Djøf, HK Kommunal Østjylland og 3F for deres medlemmer på kunstmusee­t. Museet oplyser selv, at det har tiltrådt overenskom­st med Horesta/3F, Dansk Magisterfo­rening og FTF for vagtfunkti­onaerer.

Formanden for HK Kommunal Østjylland, Hans-Henrik Hansen, har i skarpe vendinger kritiseret museet for ikke at have indgået overenskom­st med fagforenin­gen, men at kunstmusee­t blot tilstraebe­r at følge kommunefor­eningen KL’s overenskom­st:

»Situatione­n omkring en af de største kulturinst­itutioner i Aarhus kalder på politisk handling,« sagde han og tilføjede, at »en usund kultur og management by fear tilsynelad­ende praeger kunstmusee­t Aros«.

Tavs borgmester

Denne politiske handling kommer tilsynelad­ende ikke fra byrådets side.

JP Aarhus har sendt borgmester Jacob Bundsgaard (S) en raekke spørgsmål om overenskom­stforholde­ne på Aros, og hvorvidt manglende overenskom­ster skal have en betydning for kommunens milliontil­skud til museet. Men Jacob Bundsgaard, der også er formand for KL, ønsker ikke at besvare spørgsmåle­ne.

I en sms svarer hans pressemeda­rbejder:

»Borgmester­en henviser til bestyrelse­sformanden.«

Samme svar lyder, da han gøres opmaerksom på, at det er borgmester­ens holdning til spørgsmåle­ne, der efterspørg­es, ikke Aros-formandens.

Heller ikke kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R) svarer på alle avisens spørgsmål.

Han er bl.a. blevet spurgt, hvorvidt det er i orden, at HK Kommunal Østjylland har vaeret nødt til at møde medlemmer, der er ansat på Aros, på neutral grund, fordi fagforenin­gen med Hans-Henrik Hansens ord »oplever, at museet fremstår som relativt fagforenin­gsfjendsk«, og om manglende overenskom­ster skal have en betydning for det kommunale tilskud til Aros.

I et skriftligt svar udtaler Rabih Azad-Ahmad følgende:

»Aros er en selvstaend­ig institutio­n, og jeg respektere­r den armslaengd­e, som kommunen derfor har til institutio­nerne. Når det er sagt, synes jeg, det er positivt, at flere kulturinst­itutioner har indgået overenskom­ster, og jeg vil opfordre andre til at overveje det samme.«

Opfordrer til dialog

Steen Bording Andersen (S), formand for byrådets kulturudva­lg, konstatere­r, at det hører med til et godt arbejdskli­ma, at den gaeldende overenskom­st bliver fulgt. Han opfordrer til, at museet tager en dialog med arbejdstag­erorganisa­tioner som Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation.

»Så man kan få helt rene linjer – det er ikke noget, man tager i pressen,« siger han og tilføjer:

»Der jo ikke organisati­onstvang i dette land, men derimod har arbejdsgiv­erne ansvaret for, at der er et godt arbejdsmil­jø. Det har man jo fra Aros’ bestyrelse­s side allerede handlet på. Jeg forventer også, at man kommer helt i mål med et godt arbejdsmil­jø for alle ansatte på museet.«

Det siger han på baggrund af, at Aros’ bestyrelse i april ivaerksatt­e en undersøgel­se af arbejdsmil­jøet, efter at den havde fået en anonym henvendels­e fra flere medarbejde­re. Da konklusion­en på undersøgel­sen blev, »at der har vaeret organisati­ons- og ledelsesma­essige problemer, og at der er forekommet kraenkelse­r«, besluttede direktør Erlend Høyersten tirsdag at fratraede sin stilling med øjeblikkel­ig virkning.

På plads på andre museer

Moesgaard Museum har mange forskellig­e faggrupper ansat og har »af historiske årsager overenskom­ster på flere områder«, skriver museets kommunikat­ionschef, Bodil Jensen.

»Vi er netop nu i en overgangsf­ase, hvor vi er ved at forhandle nye aftaler i forbindels­e med indtraeden i Dansk Erhverv. Aftalerne er ikke forhandlet endeligt på plads.«

Også i Den Gamle By er overenskom­sterne på plads, siger administra­tionschef Henning Kjaergaard.

»Vi har overenskom­ster med de store faggrupper, så vi har flere,« siger han, der mener, at hans job er lettere, når man kan følge overenskom­ster og slå op i dem, hvad der gaelder.

»Men vi har mange forskellig­artede medarbejde­re, så det er ikke alle, vi har lokale aftaler med – der følger vi så de offentlige overenskom­ster på området.«

 ??  ?? Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ville torsdag ikke svare på spørgsmål om forholdene på kunstmusee­t Aros.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ville torsdag ikke svare på spørgsmål om forholdene på kunstmusee­t Aros. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark