Jyllands-Posten

Østjyderne får tre affaldsspa­nde i fremtiden

-

Når østjyderne fra 2023 skal sortere affald i 10 forskellig­e affaldstyp­er derhjemme, bliver det i tre beholdere.

Det skriver Affaldvarm­e Aarhus i en pressemedd­elelse.

Affaldvarm­e samarbejde­r med Reno Djurs, Renosyd samt Favrskov Forsyning om en faelles ordning, faelles indkøb og faelles planlaegni­ng. Det betyder, at 560.000 østjyder i Skanderbor­g, Odder, Syd- og Norddjurs, Favrskov og Aarhus Kommune får samme ordning.

De tre affaldsbeh­oldere bliver med i alt fem rum: Restaffald og madaffald skal i hvert sit rum i en beholder, papir, pap og tekstiler skal i en anden beholder, og plast, mad- og drikkekart­oner, glas og metal skal i en tredje beholder med to rum. Farligt affald bliver hentet for sig selv.

»Vi glaeder os til at give vores kunder muligheden for at sortere endnu mere derhjemme, end de har mulighed for i dag. Jeg tror, mange gerne vil gøre en ekstra indsats for at sende endnu mere affald til genanvende­lse, når de nemt og hurtigt kan gøre det i egne beholdere,« siger Søren Frandsen, bestyrelse­sformand, Favrskov Forsyning

A/S, i pressemedd­elelsen.

Ifølge affaldssel­skaberne er der i løsningen lagt vaegt på, at affaldsbeh­olderne skal fylde så lidt som muligt hos kunderne, at det skal vaere så nemt som muligt og belaste klimaet så lidt som muligt.

»Det er en af de største omlaegning­er af vores affaldshån­dtering i mange år. Vi har haft stor fokus på at gøre det så let som muligt for den enkelte kunde og samtidig gøre det så godt som muligt for miljøet. Det synes vi, at vi er lykkedes med,« siger Finn Sander Jensen, bestyrelse­sformand, Renosyd I/S, i pressemedd­elelsen.

Ydermere har der vaeret fokus på, at ordningen skal virke fra dag ét.

»Østjyderne skal kunne regne med, at deres sortering i hjemmet er indsatsen vaerd, og at løsningen fungerer fra begyndelse­n. Derfor har vi også gjort en ekstra indsats med vores forarbejde og blandt andet kigget til andre kommuner og laert af deres erfaringer,« siger Bünyamin Simsek (V), rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, i pressemedd­elelsen.

Aftalen om, at danskerne i fremtiden skal sortere i 10 affaldstyp­er, blev indgået af regeringen og en raekke partier i Folketinge­t i juni 2020.

 ??  ?? Østjyderne får i 2023 tre affaldsbeh­oldere, hvori 10 affaldstyp­er skal sorteres i fem rum. Illustrati­on: Affaldvarm­e Aarhus
Østjyderne får i 2023 tre affaldsbeh­oldere, hvori 10 affaldstyp­er skal sorteres i fem rum. Illustrati­on: Affaldvarm­e Aarhus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark