Jyllands-Posten

Erhvervsli­v om isolation: Det er ude af proportion­er

Østjyske erhvervsfo­lk vurderer, at isolations­krav vil kunne lukke virksomhed­er, og opfordrer myndighede­rne til at genovervej­e reglerne.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Risikoen for, at større virksomhed­er må lukke, er overhaenge­nde, hvis myndighede­rne fastholder, at kontakter i flere led til coronaramt­e med deltavaria­nten skal i isolation. Det vurderer direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus.

»Når man går ud i andet og tredje led, så risikerer vi, at hele arbejdspla­dser kan blive lukket ned. I betragtnin­g af at så mange er vaccineret, og vaccinerne ser ud til at vaere okay i forhold til den her deltavaria­nt, så anlaegger man et overdreven­t forsigtigh­edsprincip,« mener Marc Perera Christense­n.

Den 29. juni var der i Region Midtjyllan­d ifølge Statens Serum Institut 57 tilfaelde af den saerlige og mere smitsomme deltavaria­nt. Det er ikke muligt at få lokale tal for, hvor mange naere kontakter der er påvirket, men på landsplan har Styrelsen for Patientsik­kerhed, ifølge Berlingske, den seneste uge bedt 8.803 i naerkontak­t om at gå i isolation som følge af 393 smittetilf­aelde. I Aarhus er 50 børn blevet sendt hjem fra den integrered­e institutio­n Børnehuset Gadekaeret i Risskov, efter at et barn har vaeret i naerkontak­t med en smittet person. Samme problemati­k har vaeret ved at lukke Erhverv Aarhus.

»En datter til en medarbejde­r i sekretaria­tet havde leget med et barn fra en anden vuggestue. Det var heldigvis et led laengere ude, men det kunne lynhurtigt have lukket hele vores sekretaria­t,« fortaeller Marc Perera Christense­n.

»Jeg synes ikke, der er proportion­alitet mellem de konsekvens­er, det kan have, og den risiko, der er.« Ifølge Jakob Beck Wätjen, som er formand for hotellerne­s og restaurant­ernes organisati­on Horesta Region Midtjyllan­d, har isolations­kravene allerede fået konsekvens­er for en restaurant.

»En restaurant i Letz Sushi-kaeden har måttet lukke, fordi alle skulle i isolation. Det er jo noget, alle hoteller og restaurant­er går og frygter, fordi vi har meget svaert ved at lave holdopdeli­ng, som nogle industrivi­rksomheder kan,« fortaeller Jakob Beck Wätjen, som selv driver Vejlsøhus Hotel og Konference­center og Gl. Skovriderg­aard i Silkeborg.

»Vi har selv lige holdt møde om driften af vores egen virksomhed som følge af det her. Jeg synes, det er meget vidtgående. Myndighede­rne burde genovervej­e risikoen, i betragtnin­g af at så mange er vaccineret, og antallet af indlaeggel­ser er så lavt,« siger Jakob Beck Wätjen.

Skidt tidspunkt

Hos Scandic Hotels er bekymringe­n også stor, betror distriktsd­irektør Jesper Buus, Scandic Danmark Vest, som bl.a. daekker Scandic-hotellerne Aarhus City og Aarhus Vest.

»Det kommer på det vaerst taenkelige tidspunkt, efter at hotellerne forsøger at rejse sig igen efter hele coronaforl­øbet,« forsikrer Jesper Buus.

»Nu har vi endelig fået hul på en hel masse sommerbook­inger. Men det kan jo reelt bremse folks muligheder for at rejse, hvis det bliver så hysterisk nu, at man ikke må tage nogen steder, fordi man er naerkontak­t til en naerkontak­t,« siger Jesper Buus.

Den største bekymring er dog, om hotellerne vil kunne sikre bemandinge­n, der skal til for at drive hotellerne.

»I forvejen har vi meget svaert ved at få de unge mennesker til at søge de åbne stillinger, fordi de laver alt muligt andet i øjeblikket. Og det er langt hen ad vejen et ungt team, som hen over sommerferi­en gør rent og bemander mange af vores restaurant­er, opvaskepla­dser osv. Hvis de ender i isolation, så er vi maksimalt pressede,« forsikrer Jesper Buus.

DI ønsker kompensati­on

Ifølge formand for DI Østjylland, arkitekt Anders Strange skal der vaere kompensati­on til virksomhed­er, som bliver ramt.

»Det er da en vaesentlig restriktio­n for en virksomhed, hvis medarbejde­rne ikke må møde op. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi kan kompensere virksomhed­er, der bliver lagt helt eller delvist ned af kravet om isolation,« siger formand for DI Østjylland Anders Strange, der mener, at det er meget voldsomt at isolere i tredje led.

»Det kan ramme ikke blot borgere, men hele arbejdspla­dser hårdt. Derfor forventer vi i DI, at myndighede­rne har et solidt grundlag at stå på, når de bruger så indgribend­e et vaerktøj i arbejdet med at bryde deltasmitt­ekaederne. Ellers bør man naturligvi­s ikke isolere i tredje led,« siger Anders Strange.

Sundhedsmy­ndighedern­e er ved at overveje, om karantaene­krav om isolation som tredje led ved deltasmitt­e skal aendres. Det oplyser SSI i et skriftligt svar til Ritzau.

Det kan ramme ikke blot borgere, men hele arbejdspla­dser hårdt. ANDERS STRANGE, FORMAND, DI ØSTJYLLAND

 ??  ?? Formand for DI Østjylland Anders Strange mener, at virksomhed­er, som bliver ramt af myndighede­rnes isolations­regler, skal kompensere­s for tabet. Arkivfoto
Formand for DI Østjylland Anders Strange mener, at virksomhed­er, som bliver ramt af myndighede­rnes isolations­regler, skal kompensere­s for tabet. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark