Jyllands-Posten

VW og Audi saetter slutdato på benzin- og dieselmoto­rer

Fra 2033 vil Audi udelukkend­e producere og saelge elbiler i Europa, mens VW følger efter i 2033-2035. Begge maerker har dog forbehold for andre verdensdel­e.

- JENS OVERGAARD

Endnu en bilgigant melder sig blandt dem, der officielt sender benzin- og dieselmoto­rer på pension til fordel for rene elbiler. Det gaelder VW, hvor dattersels­kabet Audi oplyser, at maerket dropper de konvention­elle motorer fra 2033, mens moderkonce­rnen, Volkswagen, gør det fra 2033-2035.

Allerede i 2026 vil maerket med de fire ringe udelukkend­e lancere nye modeller, som er rendyrkede elbiler. Der er dog undtagelse­r; hvis der er efterspørg­sel på biler med forbraendi­ngsmotorer i Kina, vil Audi stadig saelge dem her, men de skal vaere lokalt fremstille­t.

Noget tilsvarend­e gaelder også for VW, der ikke saetter slutdato for forbraendi­ngsmotorer på markeder uden for Europa. Meldingern­e kommer, efter at bl.a. Volvo, Jaguar, Fiat, GM og Ford er kommet med tilsvarend­e løfter. Til gengaeld er der endnu ikke kommet proklamati­oner fra andre VW-koncernsel­skaber som bl.a. Skoda og Seat. Men superluksu­smaerket Bentley er dog klar.

Forskel på markeder

Mens Audi har sendt en officiel melding ud om beslutning­en, kommer VW’s annoncerin­g gennem den tyske avis Münchner Merkur.

Klaus Zelmer, som er salgschef hos VW, uddyber over for den tyske avis:

»I Europa vil vi stoppe med at producere forbraendi­ngsmotorer mellem 2033 og 2035, mens det bliver på et senere tidspunkt i USA og Kina. I Sydamerika og Afrika vil det tage laengere tid, da infrastruk­turer og politiske netvaerk stadig mangler,« siger han.

VW sigter dog mod, at 70 pct. af det europaeisk­e salg skal vaere elbiler i 2030, mens hele flåden skal vaere CO2-neutral i 2050. Premium-maerket Audi går altså et skridt videre.

»Med denne køreplan skaber vi den nødvendige parathed til at foretage en afgørende og kraftfuld overgang til den elektriske tidsalder. Vi sender signalet om, at Audi er klar,« lyder det fra Audi-topchefen, Markus Duesmann.

Skruen strammes

Audi vil gradvist udfase forbraendi­ngsmotorer­ne frem mod 2033. Tidsplanen vil vaere betinget af både kundernes ønsker og lovgivning­en. Allerede fra 2025 vil der vaere 20 rent elektriske Audimodell­er.

Med de fire modeller e-tron GT, RS e-tron GT, Q4 e-tron og Q4 e-tron Sportback vil der i år blive lanceret flere nye elektriske modeller end biler med konvention­elle motorer. Ifølge iagttagere gør nye, skaerpede Euro 7-emissionsk­rav det umuligt for producente­rne at fortsaette med konvention­elle motorer, og det tvinger også bl.a. Audi til at reagere. De europaeisk­e miljøkrav laegger op til en 60 pct. reduktion af udledninge­n frem mod 2030 og et 100 pct. stop i 2035.

Timingen er afgørende

Det er ikke tilfaeldig­t, at premium-brands går forrest. Ikke alene er kunderne klar til at betale, der også andre årsager, lyder det fra chefanalyt­iker Pedro Pachco fra bureauet Gartner til Automotive News.

»Der er helt klart mere pres på premiumbra­nds end traditione­lle, da de har modeller med højere CO2-udledning på programmet og på grund af truslen fra Tesla,« siger Pedro Pachco. Timingen er meget vigtig.

»Den største udfordring for enhver producent i udviklinge­n hen mod fuld elektrific­ering er, hvornår de skal tilbyde et fuldt elektrisk program i et marked, hvor elektrific­ering endnu ikke har nået en dominerend­e andel af markedet,« siger Pedro Pachco.

Det taeller dog også, at mange af de helt nye elbilmaerk­er, som bl.a. Polestar, der er i familie med Volvo, går efter premium-segmentet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark