Jyllands-Posten

Lancia skal genfødes som cool elbilmaerk­e

Det historiske italienske bilmaerke Lancia er i dvale. Men det skal nu genopstå som et stilrent og helt elektrisk bilmaerke med foreløbig tre modeller på vej.

- JENS OVERGAARD

Få bilmaerker har en forhistori­e som Lancia. Imidlertid har maerket ligget underdreje­t i mange år, hvor det mest har vaeret på det italienske hjemmemark­ed, at Lancia har solgt. Men det er sket med et meget smalt modelprogr­am, der siden 2017 kun har omfattet én enkelt model, nemlig den luksuriøse miniklasse­bil Ypsilon.

Nu skal der andre nudler i minestrone­suppen. Franske Stellantis med PSA i spidsen, som med indlemmels­en af Fiat også har fået Alfa Romeo, Abarth – og altså Lancia – med i den store koncern, taenker andre tanker.

Planen er nemlig, at Lancia skal genopstå som et designerco­ol elbilmaerk­e. Foreløbig er der planlagt tre modeller inden for de naeste fem år. Det drejer sig om en minibil, en mellemklas­se crossover og en hatchback i mellemklas­sen. Her bliver en afløser for Ypsilon den første i raekken fra midten af 2024, mens crossovere­n følger i starten af 2026, og vi formentlig vil se hatchbacke­n i slutningen af 2027.

Italiensk elegance

Ifølge branchebla­det Automotive News har PSAbossen, Carlos Tavaras, udpeget sin mangeårige designchef, Jean-Pierre Ploué, til at stå i spidsen for at genrejse Lancia.

Han blev i 2009 designchef for PSA og er manden, der bl.a. med modeller som C4, C5, C6 og DS3 har vaeret med til at give et nyt designspro­g til Citroën. Tavaras ser ifølge bladet et stort potentiale i brandet, fordi det naermest indeholder koncentrat­et af italiensk elegance og derfor har potentiale i nabolanden­e til Italien.

Det er dog et vingeskudt maerke, som JeanPierre Ploué overtager. Herhjemme har vi ikke set Lancia i mange år, mens det bortset fra Italien har vaeret naermest usynligt. Sidste store forsøg kom i 2011, hvor Fiat og Chrysler havde fusioneret. Her blev den store Chrysler 300 sedan rebadget som Lancia Thema, Chrysler 200 cabriolet som Lancia Fulvia og MPV’en Chrysler Town & Country som Lancia Voyager. Men de solgte sløjt og røg af programmet.

Faelles platforme

Lancia Ypsilon kom på markedet i den seneste version i 2011, og som vi på det tidspunkt testede i Italien. Den bygger på platformen fra Fiat Panda. Dengang overvejede den danske importør at tage modellen hjem. Men det blev ikke til noget. Den saelger til gengaeld altså stadig rigtig godt i hjemlandet.

Faelles platform

Som en del af Stellantis kan en efterfølge­r til Lancia Ypsilon nyde godt af faelles komponente­r og platforme. Det gaelder koncernens eCMP-platform, der bl.a. bruges til de elektriske modeller, Peugeot e-208, Citroën ë-C4 og Opel e-Corsa.

Den vil også blive brugt til de nye elektriske Lancia-modeller. En Lancia crossover vil bygge på den større e-VMP-platform. Før en produktion skal dog afklares, om Ypsilon fortsat skal bygges i polske Tychy, hvor Fiat 500 også samles, eller i italienske Melfi. Her producerer koncernen Fiat 500X, Jeep Renegade og Jeep Compass. Bilprodukt­ion handler nemlig både om mange arbejdspla­dser og store følelser i støvelande­t.

 ?? Ypsilon er i dag den eneste model i Lancia-programmet. Men nu er der tre nye elektriske modeller på vej. Fotos: Lancia ?? Er grundlagt i 1906 i bilbyen Torino. I 1969 blev Lancia overtaget af Fiat. Da Fiat i år blev en del af den PSA-styrede Stellantis-koncern, blev Lancia helt naturligt en del af denne.
Raekken af ikoniske Lancia-modeller er lang, og kendere vil sikkert kunne pege på mange ikoner fra den italienske producent af luksusbile­r og sportsvogn­e.
Nyere modeller er bl.a. Lancia Aurelia fra 1950’erne, Lancia Flavia 2000 Coupé fra 1960’erne og sportsvogn­en Lancia Stratos fra 1970’erne samt Lancia Delta Integrale fra 1980’erne.
Ypsilon er i dag den eneste model i Lancia-programmet. Men nu er der tre nye elektriske modeller på vej. Fotos: Lancia Er grundlagt i 1906 i bilbyen Torino. I 1969 blev Lancia overtaget af Fiat. Da Fiat i år blev en del af den PSA-styrede Stellantis-koncern, blev Lancia helt naturligt en del af denne. Raekken af ikoniske Lancia-modeller er lang, og kendere vil sikkert kunne pege på mange ikoner fra den italienske producent af luksusbile­r og sportsvogn­e. Nyere modeller er bl.a. Lancia Aurelia fra 1950’erne, Lancia Flavia 2000 Coupé fra 1960’erne og sportsvogn­en Lancia Stratos fra 1970’erne samt Lancia Delta Integrale fra 1980’erne.
 ??  ?? Lancia Aurelia B24 Cabriolet fra 1950’erne er et smukt eksempel på maerkets ynde.
Lancia Aurelia B24 Cabriolet fra 1950’erne er et smukt eksempel på maerkets ynde.
 ??  ?? Den rebadgede Chrysler Town & Country, som blev til Lancia Voyager, illustrere­r maerkets krise.
Den rebadgede Chrysler Town & Country, som blev til Lancia Voyager, illustrere­r maerkets krise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark