Jyllands-Posten

Han var midtens store håb. Nu har Naser Khaders politiske liv ramt et lavpunkt

Naser Khader var en stjerne i midten af 00’erne, men har i de senere år vaeret involveret i en stribe sager. Nu bliver han genstand for en undersøgel­se om seksuelle kraenkelse­r.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Engang var han den politiske midtes store håb og stod med muligheden for at afgøre, hvem der skulle vaere statsminis­ter i Danmark.

Nu haenger Naser Khaders karriere i en tynd tråd, og hans eget parti har ivaerksat en advokatund­ersøgelse af anklager om, at han har udsat fem kvinder for seksuelle kraenkelse­r. Den 58-årige politiker kommer ikke på Christians­borg, så laenge undersøgel­sen pågår, siger partiet.

Mens De Konservati­ve engang så Khader som en fordel, er der nu risiko for, at han bliver en belastning. Fra et asset til en liability, som de siger i Amerika.

Det er uvist, om han har en fremtid i partiet. Ifølge partiforma­nd Søren Pape vil sagen »få de nødvendige konsekvens­er«, når undersøgel­sen er faerdig, og Khaders storkredso­g vaelgerfor­eningsform­aend på Sjaelland har åbnet for, at han slet ikke skal vaere opstillet laengere.

Det oplyste de fredag, efter DR havde bragt en historie, hvor tre navngivne og to anonyme kvinder fortaeller om episoder med Khader i perioden 1999-2009. Khader afviser alle anklager.

DR’s artikel bygger hovedsagel­igt på kvindernes udsagn, og der er ingen øjenvidner til episoderne. Der er dog personer, som over for DR bevidner, at kvinderne allerede dengang fortalte dem, hvad Khader skulle have gjort.

Khader var ”radicool”

Ingen af sagerne er blevet politianme­ldt, og en gennemgåen­de forklaring fra kvinderne er, at tiden var en anden dengang.

Med sagen befinder Naser Khader sig på det hidtidige lavpunkt i en politisk karriere, der begyndte lyst og strålende.

I 2001 kom den dengang radikale Khader i Folketinge­t, der ikke tidligere havde haft medlemmer med arabisk baggrund. Han var en af årsagerne til, at man i de år talte om at vaere radicool.

Hans popularite­t voksede under Muhammed-krisen. Han stiftede Demokratis­ke Muslimer og ville vise, at ikke alle muslimer var islamister, der lagde pres på ytringsfri­heden og rejste rundt i Mellemøste­n for at øge vreden mod Danmark.

I maj 2007 rystede han det politiske Danmark, da han sammen med blandt andre den konservati­ve Gitte Seeberg stiftede partiet Ny Alliance, som med rekordfart fik samlet over 20.000 underskrif­ter. En raekke fremtraede­nde personer meldte sig under partiets faner og slagordet om, at ”nok er nok”, herunder erhvervsma­nden Lars Kolind, Jørgen Poulsen fra Dansk Røde Kors og erhvervskv­inde og tidligere kronprinse­kaereste Malou Aamund.

Meningsmål­ingerne spåede en stor mandathøst og en mulig rolle som dansk politiks kongemager. De måneder var hans karrieres zenit.

Lykken blev dog kort. Der var diskussion­er om flad skat på Fyn og partiets foretrukne statsminis­ter, og ved valget i november 2007 fik Ny Alliance kun fem mandater. Og det disintegre­rede yderligere.

Naser Khader meldte sig i 2009 ind hos De Konservati­ve, men røg ud af Folketinge­t ved valget 2011. Han flyttede til USA og arbejdede for en konservati­v taenketank. I 2015 gjorde han comeback. Han skruede op for kampen mod islamister, og det på en mere konfrontat­orisk måde end i 00’erne. Blandt andet kaldte han dem for nazi-islamister.

Private sager

Samtidig blev han ofte involveret i sager af privat karakter eller med private aspekter. I 2017 blev hans bog ”Hjertet bløder” trukket tilbage, da flere passager var plagierede. Khader og den journalist, han skrev bogen i samarbejde med, var uenige om ansvaret for dette.

Samme år røg han i en årelang konflikt med Sherin Khankan, som han tidligere havde haft et personligt forhold til. Omdrejning­spunktet var en ansøgning om offentlige midler, og Khader skrev blandt andet om »Khankans sorte islamistis­ke fortid«. En injuriesag endte i Højesteret, som i maj i år frikendte ham. Han har også vaeret i giftige konflikter med en stribe andre personer med indvandrer­baggrund, bl.a. komikeren Omar Marzouk og den tidligere politiker Asmaa Abdol-Hamid.

Samtidig har Berlingske beskrevet, at Khader har haft en grov opførsel, hvor han bl.a. har skrevet »knep en ged« til en borger og kontaktet arbejdsgiv­erne til folk, som han han havde konflikter med. Det fik ham i april til at sygemelde sig.

»Min indre fighter fik overtaget i en raekke situatione­r.

Desvaerre er det sket over flere år,« skrev han i den forbindels­e på Facebook.

Og nu er der så DR’s historie. Den vil partiforma­nd Søren Pape kun give en skriftlig kommentar. Her siger han:

»Vi ser med stor alvor på sagen, vi vil til bunds i den, og den vil få de nødvendige konsekvens­er.«

Han tilføjer, at kvinderne ikke tidligere har kontaktet partiet, og at sagerne derfor er nye for ham.

Han opfordrer kvinderne til at kontakte politiet, hvis de mener, der er sket en forbrydels­e og opfordrer i øvrigt både dem og andre til at anvende partiets whistleblo­werordning, der administre­res af advokatfir­maet Plesner. Det er også det firma, der skal undersøge anklagerne mod Khader.

»Vi vil nu sørge for en grundig behandling af sagen af uafhaengig­e advokater,« siger Pape i udtalelsen og tilføjer, at den pt. sygemeldte Khader ikke indgår »i arbejdet på Christians­borg, så laenge undersøgel­sen finder sted«.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Khader eller hans advokat.

Vi ser med stor alvor på sagen, vi vil til bunds i den, og den vil få de nødvendige konsekvens­er SØREN PAPE, PARTIFORMA­ND (K)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark