Jyllands-Posten

Pensionsop­sparere med korte ansaettels­er stavnsbind­es af gebyrer

Skønt det er dyrt for opsparere at have penge i flere pensionsse­lskaber, er det ikke altid muligt at samle opsparinge­rne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk MOGENS ROSENGAARD, DIREKTØR, RTM

Danskere med mange skiftende arbejdspla­dser risikerer at rammes af ekstra omkostning­er, fordi de ofte tvinges til at have flere pensionsor­dninger. Arbejdsmar­kedets parter og ikke mindst staten bør fjerne benspaend fra deres overenskom­ster, så mindre opsparinge­r altid kan flyttes uden at blive holdt tilbage af saerkrav, lyder et forslag fra flere eksperter.

Saerligt hårdt ramte er de stadig flere danskere med små indbetalin­ger. De arbejder som vikarer, løsarbejde­re og freelancer­e for snart den ene, snart den anden virksomhed og betaler ofte ind til flere pensionsse­lskaber i løbet af et år. Men med små årlige indbetalin­ger slår selskabern­es minimumsom­kostninger hårdt igennem.

»Arbejdsmar­kedets parter bør genbesøge arbejdsmar­kedspensio­nerne og sikre sig, at små hvilende pensioner altid kan flyttes, så folk ikke tvinges til at betale omkostning­er i mere end et selskab. Da ordningern­e blev etableret, blev de fleste ansatte på den samme arbejdspla­ds eller i det samme overenskom­stområde frem til pensionen. Sådan er verden ikke laengere,« siger arbejdsmar­kedsforske­r Bent Greve, professor ved RUC.

Foraeldede krav

Det er et stort problem, at gamle krav ikke mindst i ordninger for akademiker­e i stat og kommuner stavnsbind­er pensionern­e, siger ekspert i firmapensi­on Mogens Rosengaard, som er direktør i maeglerfir­maet RTM.

»Der er bl.a. nogle krav om børnerente, som ikke giver mening laengere, men som alligevel bruges til at forhindre kunderne i at flytte. Jeg så i det hele taget gerne, at der blev taget fat på problemet med de mange små hvilende pensionsor­dninger. Det kunne vaere en løsning, der med inspiratio­n fra principper­ne bag Nemkonto skulle tage sig af bagatelops­paringer efter fratraedel­se,« siger Mogens Rosengaard.

Vellivs cheføkonom, Jens Christian Nielsen, bekraefter, at Vellivs anmodninge­r om overførsel af pensionsde­poter jaevnligt bliver afvist.

»Det gaelder f.eks. gamle tjenestema­ndspension­er.

Det er et komplicere­t område, hvor f.eks. pensionska­ssernes vedtaegter, genkøbskla­usuler og beskyttels­e af kundernes rettighede­r kan spille ind, ligesom vi i nogle tilfaelde har oplevet, at der er lagt snubletråd­e for kunder, der ønsker at overføre deres pensioner til os,« siger Jens Christian Nielsen.

Hvilende ordninger

Underdirek­tør Karina Ransby, Forsikring & Pension, påpeger, at det i princippet er let at flytte sin hvilende pension. Samtidig taler tallene dog deres eget sprog med hvilende pensionsor­dninger for over 500 mia. kr.

»I en verden, hvor vi oftere skifter job, bør det ikke føles svaert at flytte sin pension. Vi arbejder løbende med at finde løsninger og har senest udvidet ”Fakta om pension” med informatio­n om hvilende ordninger. Men der er ingen lette løsninger. Det kunne måske vaere en mulighed, at overenskom­stparterne så deres ordninger efter for at se, om der er uhensigtsm­aessige problemer for den, der vil flytte sin opsparing,« siger Karina Ransby.

Ifølge Medarbejde­r- og Kompetence­styrelsen bør det fremover blive lidt lettere at flytte pensionsor­dning for tidligere ansatte i offentlige stillinger. Det er ved OK2021 netop blevet aftalt, at man ved flytning af ordninger kan se bort fra kravet om en saerlig solidarisk børnepensi­on. Netop det krav har bremset mange ønsker om flytning.

Der er bl.a. nogle krav om børnerente, som ikke giver mening laengere, men som alligevel bruges til at forhindre kunderne i at flytte.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark