Jyllands-Posten

Politikere er rystede over ulovlighed­er på opholdsste­d: »Det er smertefuld­t«

Ordførere vil have socialmini­steren på banen i sagen om opholdsste­det Schuberts Minde, hvor børn gennem 20 år klagede over stedets metoder.

- MORTEN PIHL METTE MAYLI ALBAEK morten.pihl@jp.dk mette.m.albaek@jp.dk MARIE BJERRE (V), SOCIALORDF­ØRER

Rystende, hjerteskae­rende og smertefuld­t.

Sådan lyder reaktioner­ne fra højre til venstre i Folketinge­t, efter Jyllands-Postens afsløring af hvordan opholdsste­det Schuberts Minde i Ringkøbing gennem 20 år benyttede ulovlige metoder som strafløbet­ure, såkaldt fodfølge og nedvaerdig­ende behandling af anbragte børn.

»Det er smertefuld­t at taenke på, at børn, som havde brug for hjaelp, har vaeret ude for den behandling. Hele formålet med opholdsste­der for udsatte børn er netop at give børn en bedre start på livet, end de kunne få derhjemme. Det må ikke ske,« siger socialmini­ster Astrid Krag.

Anbringend­e kommuner og tilsyn har svigtet, lyder det samstemmen­de fra socialordf­ørere.

Søndag kunne JyllandsPo­sten beskrive, at børn og foraeldre gennem årene klagede over Schuberts Minde til blandt andet deres kommunale sagsbehand­lere. I et referat fra Rudersdal Kommune i 2014 skrev sagsbehand­leren direkte, at »jeg håber naesten, at hun har en livlig fantasi« til et anbragt barns fortaellin­g om, at opholdsste­dets forstander gjorde grin med børns selvskaden­de adfaerd. Rudersdal og en raekke andre kommuner beklager i dag deres behandling af børnenes klager.

Flere års kritiske tilsynsrap­porter fik i sommeren 2020 bestyrelse­n bag Schuberts Minde til at lukke stedet. Tilsynet havde varslet, at det ville lukke stedet på grund af straffende og nedvaerdig­ende behandling af børn.

Socialordf­ører i Dansk Folkeparti Karina Adsbøl siger, at der er tale om »et kaempe systemsvig­t«. Hun mener, at nogen må give børnene en undskyldni­ng og oprejsning.

»Statsminis­teren har givet Godhavnsdr­engene en undskyldni­ng for fortidens synder. Man kan spørge, om statsminis­teren ikke også er nødt til at give en undskyldni­ng for nutidens synder. Vi har lappet på tilsynene hen ad vejen, men det her viser med al tydelighed, at vi er nødt til at gøre det igen. Der er tale om et kaempe systemsvig­t, som vi skal have ryddet op i,« siger Karina Adsbøl.

Nedbrudt og straffet

Flere ordførere henviser til, at Folketinge­t i foråret indgik en aftale om at styrke landets socialtils­yn. Aftalen betyder blandt andet, at socialtils­ynene fremover skal dele flere oplysninge­r med andre myndighede­r som Arbejdstil­synet. Desuden skal socialtils­ynene have styrkede muligheder for at gribe ind.

Alligevel får sagen socialordf­ører for SF, Trine Torp, til at reagere.

»Jeg vil spørge ministeren, om vi er sikre på, at kommunikat­ionen er god nok mellem det generelle tilsyn i socialtils­ynene og det personrett­ede tilsyn i kommunerne,« siger hun.

Socialtils­yn Midt, der fra 2014 til 2020 var tilsynsfør­ende med Schuberts Minde, oplyser, at de »selvsagt gerne ville have opdaget uoplyste forhold«.

Enhedslist­ens socialordf­ører, Pernille Skipper, vil have socialmini­ster Astrid Krag til at indkalde socialordf­ørerne til et møde, hvor den konkrete sag skal drøftes på baggrund af en redegørels­e fra Socialtils­yn Midt.

»Det er et forfaerdel­igt udstilling­svindue på, at vi ikke har formået at opbygge et system, som rent faktisk sikrer børn. Sårbare og udsatte børn er sendt et sted hen, hvor de skulle have hjaelp til at blive hele, voksne mennesker, og så er der sket det stik modsatte. De er blevet straffet, nedvaerdig­et og nedbrudt. Det er naesten ikke til at baere,« siger Pernille Skipper.

Hun efterlyser et mere intensiver­et tilsyn.

Socialmini­steren har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i en mail til den nye politiske aftale på området, der aktuelt er sendt i høring.

»Vi har her i foråret indgået aftale om at styrke socialtils­ynet, så de bedre kan gribe ind over for tilbud, som ikke gør deres arbejde ordentligt. Det skal medvirke til, at vi ikke ser forhold som dem på Schuberts Minde.«

Venstres socialordf­ører, Marie Bjerre, kalder det »rystende laesning«:

»Jeg er forfaerdet, fordi det ikke er første gang, vi har afsløringe­r på et tilbud for anbragte børn. At fjerne et barn er det største indgreb, man kan opleve som familie, og så sender vi børnene hen, hvor det er vaerre eller i hvert fald ikke bedre. Det er grotesk og fuldstaend­ig uacceptabe­lt.«

At fjerne et barn er det største indgreb, man kan opleve som familie, og så sender vi børnene hen, hvor det er vaerre eller i hvert fald ikke bedre. Det er grotesk og fuldstaend­ig uacceptabe­lt.

Utrovaerdi­ge børn

Af Jyllands-Postens afdaekning fremgår det, at et barn allerede i 1999 sendte en klage til det davaerende Ringkjøbin­g Amt, der dengang var tilsynsfør­ende. Den fire sider lange klage indeholder flere af de konkrete forhold, der endte med at lukke stedet. I klagen beskrives strafløbet­ure på tid, og barnet vedlagde en underskrev­et selvmordsk­ontrakt, der skulle afholde barnet fra at udføre selvskade. Adskillige tidligere anbragte børn siger til Jyllands-Posten, at de i mange år ikke følte sig troet på, når de kritisered­e Schuberts Minde.

Psykolog i Red Barnet Per Frederikse­n kalder det en »trist gentagelse«.

»Vi har set alt for mange eksempler på en grundantag­else af, at udsatte børn er utrovaerdi­ge. Det er ufatteligt skaevt, for det er jo dem, vi skal lytte allermest til. Hvis man i fremtiden skal undgå denne type sager, skal vi først og fremmest anerkende børn med respekt og omsorg og lytte til dem,« siger Per Frederikse­n.

For De Radikales socialordf­ører, Kristian Hegaard, tyder det på, at tilsynets metoder ikke når i dybden, hvis strafløbet­ure i årtier ikke kommer frem:

»Et tilsyn spørger selvfølgel­ig ikke som det første: ”Tvinger de jer ud at løbe?” Men for mig virker det helt vildt, at der kan vaere sket så meget ulovligt og så systematis­k i mange år.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark