Jyllands-Posten

Opgøret med centralise­ring udstiller et delt Danmark

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Det meste af mit liv har jeg vaeret københavne­r. I 2007 flyttede vi imidlertid til Humlebaek, og i vinter tog min hustru og jeg så endnu et ryk – til Holbaek. Det giver et andet perspektiv.

Tag den nye politiske aftale om massive trafikinve­steringer. I landsmedie­rne var der knubbede ord. »Kritikere efterlyser mere klima i trafikafta­le«, var forsiden her i avisen. Politiken udkom med sorte motorvejss­triber over hele forsiden. »Bilejerne er blevet urørlige«, mente københavne­ravisen.

Stemningen ude på Sjaelland er radikalt anderledes. På rådhuset i Kalundborg gav borgmester­en »motorvejsl­agkager«. Kalundborg er Sjaellands største industriom­råde med Novo, Novozymes, Statoil og senest Maersk, der flytter hele sin containert­rafik fra København til Kalundborg. Alligevel sker trafikken ad en landevej, hvor tusindvis af pendlere dagligt snegler sig afsted. Kalundborg har i årtier kaempet for bedre trafikforb­indelser, og naeste år kommer motorvejen – omsider.

Ude på Sjaelland går kritikken mere på det, der sker for langsomt. En stikling fra Naestved til syd-motorvejen i Rønnede anlaegges først fra 2026, hér må pendlerne fortsat sidde i kø på landevejen, der i folkemunde kaldes »gedestien«.

Kontrasten var der også ugen før, da regeringen og et bredt politisk flertal aftalte mere uddannelse uden for storbyerne. Landsmedie­rne var domineret af sure universite­ter og storby-meningsdan­nere, men ude på Sjaelland var der begejstrin­g: »Det her er fantastisk for Region Sjaelland. En ting er, at vi får flere uddannelse­r og flere studerende. Men samtidig sikrer aftalen, at uddannelse­rne uden for de store byer får et større tilskud (…) Det er dyrt at have små og decentrale campusser,« forklarede Camilla Wang fra Profession­shøjskolen Absalon til vores lokale Nordvestny­t.

På Sjaelland kan man fremover blive paedagog i Holbaek, laege i Køge, jordemoder i Slagelse m.m. Det giver nye muligheder til de unge, men afhjaelper også mangel på sundhedspe­rsonale. »Jordemødre stifter ofte familie undervejs, og det vil fremadrett­et have en meget positiv indvirknin­g på vores rekrutteri­ngsmulighe­der,« sagde en glad afdelingsj­ordemoder på Slagelse Sygehus, Maria Langberg, til TV2 Øst.

Regeringen er i gang med den største aendring af danmarksko­rtet, siden Lars Løkke Rasmussen i 00’erne centralise­rede sygehuse, politi, kommuner og andet.

Regeringen er i gang med den største aendring af danmarksko­rtet, siden Lars Løkke Rasmussen i 00’erne centralise­rede sygehuse, politi, kommuner og andet. Heldigvis sker det langt hen ad vejen med bred opbakning fra SF, Dansk Folkeparti, Venstre og andre.

Modstanden er imidlertid massiv i storbyelit­erne, der dominerer bureaukrat­ier, universite­ter og landsmedie­r. I Besserwiss­erne på TV2 News talte to tidligere spindoktor­er naermest i kor i afstandtag­en fra decentrali­sering af uddannelse­rne. Mens Noa Redington betragtede unges ryk mod storbyerne som en naturlov, trak Søs Marie Serup linjen tilbage til sit arbejde med Globaliser­ingsrådet i 00’erne, dengang Slotsholme­n hyldede staerke storby-centre og »universite­ter i verdenskla­sse«.

Regeringen gør da også op med de ideologisk­e forestilli­nger fra 00’erne. Forestilli­nger om

Danmark som ”videnssamf­und” uden produktion, hvor mindst 25 pct. af de unge skulle tage akademisk uddannelse. I dag ser vi konsekvens­erne: desperat mangel på faglaerte, for få laerere og paedagoger, men for mange akademiker­e.

Opgøret med 00’ernes vrangfores­tillinger vaekker glaede ude i det brede land, men hold op, hvor skal vi laegge øre til meget sludder undervejs.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark