Jyllands-Posten

Artha forvalter flere danske EM-stjerners formuer

Artha Kapitalfor­valtning er blevet blandt Danmarks største på sit felt. Blandt aktionaere­rne er en raekke kendte navne fra erhvervsli­vet, men også flere af spillerne fra herrelands­holdet i fodbold.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Profession­elle atleters økonomi er ofte vendt på hovedet i forhold til det normale.

Atleterne tjener mange penge i en ung alder og over en kort årraekke frem for en støt stigende indtaegtsk­urve gennem det meste af livet.

Derfor vaelger nogle sportsstje­rner at bruge kapitalfor­valtere, så de mange penge ikke kun spenderes på sjov og ballade, men også forvaltes, så pengene raekker på den anden side af sportskarr­ieren.

På det nuvaerende herrelands­hold i fodbold, som i øjeblikket henrykker befolkning­en ved EM og spiller semifinale på onsdag, er der flere, som har valgt at gøre brug af en kapitalfor­valter.

Andreas Cornelius, Jannik Vestergaar­d og Thomas Delaney er alle aktionaere­r og kunder i Artha Kapitalfor­valtning, som har en lang raekke kendte navne i ejerkredse­n.

»Generelt vokser vi paent i Artha med tilgang af nye kunder, og vi er så heldige, at vores nuvaerende kunder anbefaler os til hinanden og deres netvaerk. Vi laver ikke så meget markedsfør­ing og lever meget af henvisning­er fra kunderne,« siger Jan Severin Sølbaek, adm. direktør og partner i Artha, som årligt leverer paene afkast til sine aktionaere­r.

15,4 mia. kr. har Artha under forvaltnin­g for omkring 700 kunder, svarende til gennemsnit­ligt 22 mio. kr. under forvaltnin­g fra hver kunde.

I juni sagde Jan Severin Sølbaek til Jyllands-Posten om kunderne, at »dem, der har mest, er på trecifrede millionbel­øb. Vi plejer at sige, at for at få egen rådgiver skal man komme med mindst 3 mio. kr.«.

Han vil dog ikke afsløre, hvor meget de prominente fodboldstj­erner har investeret i Artha. Til gengaeld fortaeller Jan Severin Sølbaek, at Delaney-familien har spillet en rolle i Artha gennem en årraekke.

Delaneys far var medstifter

»Oprindelig­t er vi medstiftet af Michael Delaney, som er far til Thomas (Delaney, red.). Det har vaeret med til at påvirke nogen af fodboldspi­llerne, tror jeg. At de kunne sige god for os, for vi har ikke noget koncept målrettet sportsstje­rner, men prøver bare at lave god og ordentlig kapitalfor­valtning,« siger han.

Artha ejede i øvrigt Marienlyst Strandhote­l, herrefodbo­ldlandshol­dets faste base, når karrieren er forbi.

Jyllands-Posten har tidligere fortalt historien om, hvordan Martin Braithwait­e sammen med sin onkel og morfar investerer kraftigt i ejendomme i USA. I 2020 havde ejendomspo­rteføljen i USA en vaerdi af naesten 400 mio. kr.

Det fortalte Philip Michael, der er Martin Braithwait­es onkel og tovholder på ejendomsin­vesteringe­rne. Han har vaeret bosiddende i New York siden 2014 og driver virksomhed­en New York Equity Group.

Planer om en familiearv

»Vores ultimative mål er at skabe en familiearv for naeste generation. At have et familie-forretning­skonsortiu­m,« sagde Philip Michael.

Konkret går Philip Michael og Martin Braithwait­e sammen efter at forvalte aktiver for mindst 1 mia. dollars gennem en raekke fonde. Det skal ske inden 2024 med hjaelp fra eksterne investorer.

Danmarks største uafhaengig­e formueforv­alter, Formueplej­e, har ingen af de danske EM-stjerner som kunder. Dog har Formueplej­e en raekke andre nuvaerende og tidligere profession­elle sportsudøv­ere i kundekarto­teket.

I januar skrev formuerådg­iver Gitte Brøgger Led, der har en fortid på det danske kvindeland­shold i håndbold, i et indlaeg, at sportsstje­rner skal huske at traene økonomien. Simpelthen fordi der er talrige tilfaelde af sportsstje­rner, der har set formuen fordufte grundet ingen eller mangelfuld økonomisk rådgivning.

»Griber de tingene rigtigt an, har mange af dem alle byggesten for at sikre sig en økonomisk sikker tilvaerels­e resten af livet. Derfor skal de tage sig i agt for at falde i haenderne på de forkerte,« skrev Gitte Brøgger Led.

 ??  ?? Andreas Cornelius løfter her Martin Braithwait­e. Sidstnaevn­te har kastet sig over ejendomsin­vesteringe­r i USA. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Cornelius løfter her Martin Braithwait­e. Sidstnaevn­te har kastet sig over ejendomsin­vesteringe­r i USA. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark