Jyllands-Posten

På cykelstien?

-

nyeste krise. Det hele er mere på afstand, og måske vil kolde hoveder konkludere, at det ikke var helt så slemt, som det så ud i situatione­n dengang – samtlige banker, også de konkursram­te, kunne i sidste ende svare enhver sit, og de, der er tilbage, er langt bedre polstrede nu.

Konklusion­en kan meget vel blive, at man igen giver bankerne større frihed. Specielt hvis vi kommer til en lavkonjunk­tur, hvor virksomhed­er og forbrugere mangler kapital, vil det vaere oplagt i højere grad at lade bankerne gøre det, der nu engang er kernen i deres forretning­smodel: at løbe risici.

Strammet hvidvasklo­v

Endelig er der alt det med hvidvask. Loven om dette er over de seneste årtier blevet strammet adskillige gange, og man skal holde sig klart, hvad det praecis er, Danske Bank bliver bebrejdet.

Det er ikke, at den bevidst har gjort forretning­er med lyssky foretagend­er og personer. I nogen grad er det, at den har gjort det uagtsomt. Men de svimlende beløb, der bliver naevnt i hvidvasksa­gerne, handler om noget tredje – om hvorvidt banken har gjort nok for proaktivt at sikre sig, at den enkelte overførsel ikke har sammenhaen­g med hvidvask.

Det svarer til, at mekanikere­n skulle forholde sig til, om kunden kunne taenkes at bruge den reparerede bil som flugtbil. Eller at DSB kunne komme på anklagebae­nken, hvis en røver tog toget hjem fra sin gerning.

Flere forhold peger på, at den nuvaerende version af hvidvasklo­ven er uholdbar i laengden. Bl.a. at det er så vanskeligt for bankerne at forstå, hvad det er, der kraeves af dem. Et enormt bureaukrat­i er bygget op, og borgernes privatliv omkring pengesager er eroderet, uden at det fører til fangst af ret mange forbrydere.

Kompleksit­eten i reglerne illustrere­s også af, at ABN Amro siden finanskris­en har haft den hollandske stat som majoritets­ejer. Det er altså ikke kun de private banker, der kløjes i hvidvaskre­glerne. Det gør også en bank, som lovgiverne selv ejer.

Som journalist, der har fulgt Danske Bank gennem årtier, har man nok fornemmet, at dens organisati­on er kompleks. Det gør livet svaert for topledelse­n, når den skal holde orden i alle kroge af koncernen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark