Jyllands-Posten

Én beslutning efterlod Spaniens landshold i ruiner i 2018

Der gik noget galt for det spanske landshold i 2018, og den streg i regningen skal viskes ren, inden Spanien bliver EM-bejlere igen, mener ekspert.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

To nationer med tradition for at mødes under store slutrunder står nu over for hinanden på ny.

Det helt store opgør fandt sted for godt ni år siden, da Spanien og Italien stod over for hinanden i EM-finalen i 2012 på det olympiske stadion i Ukraines hovedstad, Kiev. Her blev italienern­e tilintetgj­ort, da Spanien vandt 4-0. Der var aldrig nogen tvivl om, hvem der var det bedste hold den aften i Kiev, men 2012 er mange år siden, og nu ligner Spanien langtfra et europaeisk mesterhold.

Derfor har fodboldeks­pert og kommentato­r på TV 2 Sport Morten Glinvad ikke fidus til Spanien, når holdet møder Italien tirsdag aften i EM-semifinale­n. Han har fulgt spansk fodbold taet i mange år og kan udmaerket fortaelle, hvornår det gik galt for spanierne.

»Det var et meget kaotisk forløb i 2018. Dagen før VM besluttede landsholde­t at fyre cheftraene­ren, Julen Lopetegui. Det efterlod landsholde­t i ruiner op til VM og ødelagde det gode arbejde, Lopetegui havde bedrevet. Uroen har gjort, at der har manglet kontinuite­t omkring holdet de seneste tre år,« siger fodboldeks­perten.

Faldet fra tronen

Siden

fyringen

af

Julen

Lopetegui dagen før VM 2018 har Spanien haft to traenere. Først blev Luis Enrique annonceret, men stoppede, da hans datter blev syg og efterfølge­nde døde af knoglekrae­ft. Derefter var det Robert Moreno, som tog over, men der skulle ikke gå mere end fem måneder, før Enrique blev genansat.

»Holdet var kommet rigtig langt og så spaendende ud op til VM i 2018, og den udvikling er blevet en parentes i historien om Spanien. EMsemifina­lepladsen er derfor et billede på, at selv om det slet ikke er det samme mesterhold som for ni år siden, er man begyndt at gøre mange rigtige ting i spansk fodbold,« siger Morten Glinvad.

En af grundene til denne positive udvikling skyldes også landstraen­erens udvikling af spillestil­en, mener fodboldeks­perten:

»Det er lykkedes for Luis Enrique at få moderniser­et tiki-taka-spillestil­en, som på mange måder var stivnet i sit udtryk. Nu spiller Spanien ikke lige så meget kontrolfod­bold, hvor de har bolden ekstremt meget, men i stedet et mere livligt udtryk, som søger gennembrud­det mere end det flotte spil.«

Italien er bedst

På trods af den store fremgang ser Morten Glinvad dog stadig Italien som favorit, når de to hold mødes tirsdag aften.

»Det er to nationer, som mangler ultimative verdensstj­erner. Du føler jo ikke, at der løber en Ballon D’or-udfordrer rundt på banen, når holdene spiller. Forskellen er, at Italien i tre år har arbejdet meget dygtigt og målrettet under den samme traener med at implemente­re en spillestil og forny sig selv.«

Hvornår står Spanien i EMfinalen igen?

»Jeg ser denne slutrunde som et stort skridt på vejen, men ikke kulminatio­nen på noget. Selv om holdet har haft tre dårlige slutrunder, er det ikke tegn på ”en syg patient” – kigger man f.eks. på U-21-landsholde­t, som vandt U-21 EM i 2019, lover det godt. Det kan sagtens vaere, holdet står skarpt ved naeste EM.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark