Jyllands-Posten

FISKERNES BREXIT-TAB

-

Danske fiskere mister fiskekvote­r for omkring 1,2 mia. kr. som følge af brexit-aftalen mellem EU og Storbritan­nien. Eksempelvi­s mister de danske fiskere torskekvot­er til en vaerdi af 227 mio. kr.

Heraf har 25 fartøjer et tab på mellem 1 og 5 mio. kr. 16 fartøjer mister torskekvot­er for mellem 5 og 10 mio. kr. De 11 største industrifi­skere mister kvoter for omkring 550 mio. kr.

Fiskerne har købt kvoterne – som er retten til at fange en given maengde fisk i et givent farvand. i vores lånebøger for at se, hvem der kan klare det her, og hvem der ikke kan,« oplyser Jan Ulsø Madsen.

Han tilføjer, at »det er konsekvens­en for fiskernes solvens, der bekymrer mig mest og mere end den likviditet­smaessige påvirkning.«

»Vi har accepteret køb af nogle kvoter til vaerdier, som vi har bogført i vores bøger og dermed skabt en kunde med en vis soliditet. Den soliditet bliver angrebet voldsomt nu. Nogle fiskere kommer til at stå svagere og får dermed vanskelige­re ved at få de rigtige betingelse­r på deres lånefinans­iering fremover. Ultimativt kan det også betyde en nedskrivni­ng hos os,« siger Jan Ulsø Madsen.

På et samråd den 23. juni oplyste fødevaremi­nister Rasmus Prehn, at »muligheder­ne for at kompensere fiskerne er desvaerre begraenset af EU-traktatens regler om statsstøtt­e. De rammer har vi ikke kunnet rykket ved.«

Ministeren medgav, at fiskerierh­vervet er saerligt hårdt ramt af brexit-aftalen, men advarede om, at fiskerne risikerer at skulle betale støtten tilbage, hvis det viser sig, at den er udbetalt i strid med statsstøtt­ereglerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark