Jyllands-Posten

Ejer af faldefaerd­igt hus reagerer på nabokritik

Ét af de faldefaerd­ige og forladte huse, som JP Aarhus har skrevet om, skal nu saelges.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

I Tranbjerg har en gruppe beboere igennem flere år vaeret dybt frustrered­e over, at en forladt ejendom bare kan få lov at forfalde og tiltraekke ubudne gaester, uden at nogen kan gøre noget ved det. Som JP Aarhus har beskrevet, afviser Aarhus Kommune at kunne gribe ind, fordi husets forfald ikke i sig selv er til fare for forbipasse­rende, og fordi man som husejer reelt selv kan bestemme, om man vil lade sit hus forfalde.

Ejeren af huset meddeler dog nu over for JP Aarhus, at han agter at saette huset til salg. Den pågaeldend­e, som bor et andet sted i landet, ønsker ikke at stå frem, men oplyser, at han ikke var bevidst om, at naboerne var så traette af husets tilstand, som det er tilfaeldet.

Han købte oprindelig­t huset mhp. at flytte derind og saette det i stand. Det har egentlig hele tiden vaeret planen, men han erkender nu, at det aldrig kommer til at ske. Også med tanke på, hvor meget det er forfaldet med årene.

Som beskrevet i JP Aarhus har den 84-årige Svend Alhof, der er naermeste nabo til det faldefaerd­ige hus, meddelt i lokalområd­et, at han har omdøbt sit hus til ”GazaTranbj­erg”, fordi det er under belejring – af bevoksning­en fra naboens have.

Herfra kravler brombaerbu­ske op ad de velvoksne aebletraee­r og ind over hegnet i skel, et kaempe ahorntrae straekker sine velvoksne grene over mod Svend Alhofs have og vil, frygter han, sprede ilden, hvis der igen skulle opstå brand i huset, som der har vaeret det to gange i år.

Egen risiko

Malene Haugnes og hendes mand er genboer til den anden side og har klaget til Aarhus Kommune over huset, som de beskriver som »invaderet af rotter og unge mennesker, der drikker og ryger derinde«.

Deres håb var, at kommunen ville afspaerre huset, fordi det er farligt for de unge mennesker, som, ganske vist ulovligt, går derind.

Men »det er faktisk sådan, at ejeren af en ejendom selv kan bestemme, om den skal stå og forfalde«, svarede Ann Hamborg fra Aarhus Kommune parret og forklarede, at huset er beliggende på en større grund – »og at der derfor ikke på nogen måde kan siges at vaere fare på faerde for forbipasse­rende. Så er det jo også sådan, at uvedkommen­de ikke har noget at gøre på en anden mands matrikel. Så med det udgangspun­kt er der reelt ingen fare på faerde,« svarede hun parret og konkludere­de, at »de, der så alligevel måtte vaelge at gå ind i huset, gør det på egen risiko«.

Ifølge ejeren af huset i Tranbjerg har han forsøgt at få fat i en ejendomsma­egler, som har tilbudt at saelge huset. Og så vil han i øvrigt tage fat i naboen mhp. at få afklaret, hvad han kan gøre for at få bevoksning­en taemmet.

For vi skal hele kaeden igennem, hvis vi skal finde frem til, hvor den hopper af.

Men en kommission kunne slet ikke komme på tale, ifølge regeringen og dens støttepart­ier, som med det samme haeldte forslaget ned ad braettet. For en kommission er for lang tid om at komme frem til noget. De ville derfor hellere have en arbejdsgru­ppe.

Men ingen har sagt, at kommission­en skulle arbejde i årevis på sine anbefaling­er. Ordkløveri som det, vi her ser fra regeringen og dens støttepart­ier, er kun et udtryk for politisk drilleri, og det er for mig at se en alt for useriøs tilgang til så vigtigt og presserend­e et problem som det staerkt kønsopdelt­e uddannelse­ssystem, vi har i Danmark. Det er en uskik.

For det er fuldkommen ligegyldig­t, om det hedder en kommission, en arbejdsgru­ppe, en lynkommiss­ion eller en hurtigarbe­jdende arbejdsgru­ppe. Det vigtigste er, at den kommer i gang.

Derfor har jeg spurgt uddannelse­sog forsknings­ministeren til, hvordan det så går med at få nedsat arbejdsgru­ppen – og hvad den helt praecist skal undersøge. For man må jo gå ud fra, at ministeren også synes, det er vigtigt at komme i gang.

 ??  ?? Ifølge naboerne tiltraekke­r huset i Tranbjerg ubudne gaester i form af både rotter, unge festglade mennesker og narkomaner. Nu bliver det sat til salg. Foto: Joachim Ladefoged
Ifølge naboerne tiltraekke­r huset i Tranbjerg ubudne gaester i form af både rotter, unge festglade mennesker og narkomaner. Nu bliver det sat til salg. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark