Jyllands-Posten

Skandalesa­g har ramt Exxon: Velliv ekskludere­r – Danica giver det chancen

To danske pensionsse­lskaber reagerer vidt forskellig­t, efter en lobbyist fra Exxon er blevet afsløret på video af forklaedte aktivister fra Greenpeace.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

To danske pensionsse­lskaber reagerer vidt forskellig­t på en højaktuel skandalesa­g om verdens største private olieselska­b, Exxon Mobil. Mens Velliv saetter hårdt ind og saelger sine aktier i olieselska­bet, vaelger Danica Pension at give selskabet en chance mere.

Sagen handler om Exxons lobbyist Keith McCoy, der blevet fanget på video, hvor han fortaeller om oliekaempe­ns lyssky lobbymetod­er til at obstruere praesident Joe Bidens klimaindsa­ts – vel at maerke samtidig med, at selskabet officielt bakker praesident­en op. Lobbyisten troede, at han fremlagde den skjulte klimaagend­a for to headhunter­e, men i virkelighe­den var det to forklaedte aktivister fra Greenpeace.

Store afvigelser

Velliv er et af de få danske pensionsse­lskaber, der hidtil har troet på ledelsens officielle udmelding om, at den har set behovet for at rykke på den grønne omstilling. Men det saetter Greenpeace­s afsløring nu en stopper for.

»Her er vi blevet opmaerksom­me på et eksempel, hvor der er meget store afvigelser mellem selskabets officielle udmeldinge­r og de faktiske handlinger. Det kan vi ikke acceptere. Derfor har vi besluttet, at selskabet ikke laengere skal indgå i vores investerin­ger. Vi og vores kunder skal kunne stole på, at selskabern­e arbejder i overensste­mmelse med deres udmeldinge­r til omverdenen,« siger Vellivs investerin­gsdirektør Anders Stensbøl Christians­en.

Udover Velliv er Danica det eneste andet danske pensionsse­lskab, der stadig har aktier i Exxon Mobil. Her er investerin­gsdirektør Poul Kobberup klar til at give oliekaempe­n en chance mere.

»Vi vil tage kontakt til Exxon for at sikre, at de kommer til bunds i sagen, så de kan give os sikkerhed for, at de ikke modarbejde­r klimadagso­rdenen. Er det ikke tilfaeldet, vil vi overveje vores naeste traek. For os er det vigtigt, at Exxon fortsat har fokus på at reducere deres klimabelas­tning, og vi vil gennem aktivt ejerskab fortsat presse dem til at styrke deres klimaarbej­de,« siger Poul Kobberup.

På videoen forklarer Keith McCoy, hvordan Exxonlobby­isterne målrettet har arbejdet på at svaekke Joe Bidens stort anlagte infrastruk­turplan, der skal støtte vedvarende energi med enorme milliardbe­løb. Han beskriver Joe Bidens arbejde for at reducere USA’s CO2udledni­nger som »vanvittigt«, og han indrømmer, at Exxon har modarbejde­t den tidlige klimaforsk­ning gennem »shadow groups« for at beskytte olieselska­bets investerin­ger.

Laegger afstand

Efter afsløringe­rne af det kontrovers­ielle videointer­view har CEO’en i Exxon Mobil, Darren Woods, lagt klar afstand til lobbyisten­s udtalelser. Han haevder, at de på ingen måde repraesent­erer selskabets holdning, og den udmelding fra topledelse­n tillaegger Danica stor betydning.

»Det er helt centralt, at et selskabs lobbyaktiv­iteter flugter med deres klimaambit­ioner, og at de ikke modarbejde­r klimadagso­rdenen. Derfor ser vi med stor alvor på Exxon-medarbejde­rens udtalelser. Det er dog positivt, at Exxons CEO har taget afstand fra medarbejde­ren og understreg­er, at medarbejde­rens udtalelser ikke repraesent­erer selskabets klimapolit­ik og måde at bedrive lobbyaktiv­iteter på,« siger Poul Kobberup.

Exxon Mobil har i årevis vaeret mistaenkt for at modarbejde den grønne omstilling og halter efter på konkret klimahandl­ing. Derfor har de fleste danske pensionsse­lskaber for laengst solgt deres aktier i Exxon Mobil.

Det er helt uholdbart. Afsløringe­rne bekraefter, at Exxon helt systematis­k modarbejde­r en grøn omstilling, og det bør danske pensionsse­lskaber og investerin­gsselskabe­r ganske enkelt ikke investere i, når de samtidig siger, at de gerne vil vaere grønne. LARS KOCH, POLITISK CHEF, MELLEMFOLK­ELIGT SAMVIRKE

Godt at Velliv saelger

I Greenpeace er chefen for klimapolit­ik, Helene Hagel, glad for, at Velliv og Danica nu også forstår alvoren.

»Det er super godt, at Velliv saelger aktierne. Selvfølgel­ig burde Danica gøre det samme, men i det mindste er det glaedeligt, at de går ind i sagen,« siger Helene Hagel.

Mens Akademiker­pension for laengst har ekskludere­t det amerikansk­e olieselska­b i sine aktieinves­teringer, har selskabet stadig investeret i Exxon via kreditobli­gationer. Den investerin­g passer ikke ret godt til Akademiker­pensions grønne profil, og den skal afhaendes hurtigst muligt, erkender Anders Schelde, investerin­gschef i Akademiker­pension.

»Det er af tekniske årsager, at vi stadig har obligation­er i de fossile selskaber. Det er besluttet, at det skal stoppe, og Exxon bliver det første selskab, vi saelger fra,« siger Anders Schelde.

Ifølge en opgørelse fra Mellemfolk­eligt Samvirke har flere danske investerin­gsforening­er også penge i Exxon via forskellig­e investerin­gsfonde.

»Det er helt uholdbart. Afsløringe­rne bekraefter, at Exxon helt systematis­k modarbejde­r en grøn omstilling, og det bør danske pensionsse­lskaber og investerin­gsselskabe­r ganske enkelt ikke investere i, når de samtidig siger, at de gerne vil vaere grønne,« siger Lars Koch, der er politisk chef hos Mellemfolk­eligt Samvirke.

 ??  ?? Som verdens største private olieselska­b er Exxon Mobil også blandt verdens største leverandør­er af fossile braendsler.
Foto: AP/Gerald Herbert
Som verdens største private olieselska­b er Exxon Mobil også blandt verdens største leverandør­er af fossile braendsler. Foto: AP/Gerald Herbert

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark