Jyllands-Posten

Globalt forbrug af kød ventes at stige med 44 mio. tons

Det globale forbrug af kød ventes i dette årti at stige yderligere 14 pct. Vaeksten drives isaer af øget forbrug i mange udviklings­lande, og resultatet er endnu større udledninge­r af drivhusgas­ser.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Mens mange danske forbrugere har indført kødfrie dage, fortsaette­r det globale forbrug af kød med at stige hastigt.

Fremskrivn­inger, som OECD og FAO netop har offentligg­jort, indikerer, at det globale kødforbrug i årene frem mod 2030 vil stige med yderligere 44 mio. tons til 372 mio. tons. Det er en samlet vaekst i kødforbrug­et på 14 pct.

Vaeksten drives både af klodens voksende befolkning og af stigende indkomster, som betyder, at stadig flere mennesker får råd til at købe kød.

Opgjort pr. indbygger ventes kødforbrug­et de kommende år at vokse 0,3 pct. om året og nå 35,4 kilo i 2030. Det samlede, globale forbrug af fjerkraekø­d ventes at vokse naesten 18 pct., mens forbruget af svinekød og oksekød ventes at stige henholdsvi­s 13 pct. og 6 pct.

OECD og FAO underopdel­er verdens lande i fire grupper afhaengig af befolkning­ens indkomstni­veau. I alle grupper af lande ventes kødforbrug­et at stige. I gruppen af højindkoms­tlande er der tale om en svag vaekst, men fra et højt niveau. Der er udsigt til langt højere vaekstrate­r – fra lavere niveauer – i de øvrige grupper af lande anført af lavindkoms­tlandene, hvor indtaget af proteiner fra kød ventes at stige 37 pct.

Den store vaekst kommer bl.a. fra Kina, som i 2019 blev ramt af et voldsomt udbrud af svinepest. Kina er nu i gang med at genopbygge sin svinebesta­nd og ventes at tegne sig for 70 pct. af den globale vaekst i forbruget af svinekød frem mod 2030.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark