Jyllands-Posten

Virksomhed­er vil bruge corona-erfaringer til at gå i offensiven

Danske virksomhed­er har haft succes med at omstille sig og skaere til under krisen, og det giver fordele i de kommende års kamp mod udenlandsk­e konkurrent­er, lyder vurderinge­n fra erhvervsle­dere.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

De seneste 16 måneders prøvelser har udstyret danske virksomhed­er med nye vaerktøjer til at snuppe forretning fra de udenlandsk­e konkurrent­er.

Det er vurderinge­n blandt en raekke erhvervsle­dere i forbindels­e med en ny opgørelse, der viser, at nordiske virksomhed­er har klaret sig bedre gennem coronakris­en end konkurrent­er i en lang raekke andre lande.

Danske selskaber har klaret sig bedre end frygtet og har en staerk position, vurderer Bjørn Bøje Jensen, chef for erhvervsku­nder i Nordea.

»Nu, hvor de står på bagkanten af sundhedskr­isen, står de klar og skarpt til den globale konkurrenc­e og til at vaekste. Det virker, som om de mere er dem, der er på vej til at gå ud at erobre og konsolider­e end at blive overtaget,« siger Bjørn Bøje Jensen.

En ny rapport fra konsulentv­irksomhede­n Boston Consulting Group viser, at virksomhed­er i Norden har klaret sig bedre end kollegerne på stort set resten af kloden, når det gaelder indtjening­sevne. Mens overskudsg­raden er løftet 0,7 procentpoi­nt i Norden, er den faldet andre steder i Europa. Danmark, der har mange virksomhed­er inden for sektorer, der ikke har vaeret ramt så hårdt af coronakris­en, bl.a. energitekn­ologi og medicin, har stået for den største forbedring i Norden.

Forklaring­en på, at mange danske selskaber er kommet solidt gennem krisen, er isaer evnen til hurtigt at skaere i omkostning­erne, stor omstilling­sparathed og et forspring på det digitale område, lyder det fra en raekke fremtraede­nde erhvervsfo­lk.

»De steder, jeg kommer, lavede man swat teams eller kriserum, og så løste de det ovenfra og ned og var villige til at foretage den nødvendige tilpasning. Det kunne vaere at tilpasse organisati­onerne hurtigt, villighed til at omstille sig på en ny verden, det kunne vaere produkter, man skulle se på, eller hvilke markeder der var mere attraktive, når det blev påvirket af covid,« siger Jørgen Jensen, tidligere topchef i høreappara­tselskabet Widex og i dag formand for flere bestyrelse­r, bl.a. i Velux og medicosels­kabet Ambu.

Et af de selskaber, der har oplevet vaekst under krisen, er den nordiske it-leverandør Atea, der har danske Ib Kunøe som bestyrelse­sformand og medejer. Ifølge Kunøe rykkede Atea »meget hurtigt med en raekke alternativ­e planer« under krisen.

»Vor forbløffel­se var også stor, da vi så, at det slet ikke gik så galt, som vi kunne have frygtet. Det har selvfølgel­ig givet stof til eftertanke,« skriver Ib Kunøe i en sms til Finans.

Jørgen Jensen er overbevist om, at den trykprøvni­ng af de digitale kundskaber og omstilling­sevnen, som virksomhed­erne har vaeret igennem, kan bruges offensivt.

»Vi var beredte og agerede hurtigt, og det betyder også, at vi er klar til at anvende de laeringer, vi har fået, aktivt på markederne og i frembringe­lse af innovation og produkter,« siger Jørgen Jensen.

Vigtige erkendelse­r

Allergikon­cernen ALK er en af de virksomhed­er, der har fået vigtige erkendelse­r under krisen.

»De høje vaekstrate­r i tabletsalg­et viser, at der under krisen har vaeret et stort ønske om at modtage behandling hjemme i stedet for at skulle møde fysisk op på en allergikli­nik. Det momentum skal vi bygge videre på,« skriver topchef Carsten Hellmann i en e-mail til Jyllands-Posten.

ALK har i flere år brugt kraefter på at udvikle en digital platform, der bl.a. indeholder en app, allergiker­e kan bruge til at finde behandling­smulighede­r. Det har vist sig at vaere en effektiv måde at få identifice­ret personer med allergier, som er kandidater til at bruge ALK’s behandling­er.

»Under pandemien skruede vi op for blusset under vores digitale aktivitete­r, som støtter laeger og patienter, og vi kommer til at skrue yderligere op de kommende år,« varsler Carsten Hellmann.

Christian Gruss, direktør i Boston Consulting Group, mener, at det er afgørende, at virksomhed­ernes ledelser bruger den aktuelle situation til at tage et nyt kig på forretning­en og ser de langsigted­e muligheder i de løsninger, man har fundet under stort pres.

»Mange selskaber, også i Norden, har håndteret krisen godt. Nu er nøglespørg­smålet, hvordan man bruger det som en mulighed til at fortaette og accelerere den modige retning, man egentlig blev tvunget ind på, og gøre det til en konkurrenc­efordel fremadrett­et,« siger han.

Bjørn Bøje Jensen mener, at en staerk dansk økonomi, et samfund hvor hjulene har snurret trods krisen, stigende huspriser og effektivt hjemmearbe­jde har skabt grundlaget for en stigende tillid fra udenlandsk­e investorer.

»Alt har fungeret så godt, som det kunne, og meget bedre end det, der er sket andre steder. Og når sådan en tillid stiger, så kommer investerin­gerne og samhandlen også til at stige, for man vil gerne have en modpart, som er i kontrol og har styr på det, når der kommer den slags kriser,« siger Bjørn Bøje Jensen, der også mener, at hjaelpepak­kerne og den politiske håndtering af krisen har bidraget til at skabe tillid i omverdenen.

 ??  ?? »Der er ingen tvivl om, at digitalise­ringsagend­aen og det, vi har laert om, hvordan man kan gøre tingene anderledes under covid-19, er en fordel,« siger Jørgen Jensen, bestyrelse­sformand i Ambu, Velux og 3Shape. Foto: Ida Munch
»Der er ingen tvivl om, at digitalise­ringsagend­aen og det, vi har laert om, hvordan man kan gøre tingene anderledes under covid-19, er en fordel,« siger Jørgen Jensen, bestyrelse­sformand i Ambu, Velux og 3Shape. Foto: Ida Munch

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark