Jyllands-Posten

Verdens bilister betaler en høj pris for strid mellem olielande

Højere oliepriser er reaktionen på stillingsk­rigen i det magtfulde oliekartel.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Råoliepris­erne skød tirsdag i vejret efter det forliste olieminist­ermøde i OPEC+ og har nu kurs mod 80 dollars pr. tønde.

Tirsdag steg priserne på benzin og autodiesel med 10 øre pr. liter, hvilket sender listeprise­rne op på henholdsvi­s 13,19 og 11,49 kr. pr. liter.

På de fleste tankstatio­ner vil det dog vaere muligt at finde autodiesel til 10,49 kr. og benzin til 11,99 kr. pr. liter, men i de kommende dage kan benzinpris­en ryge op over de 12,00 kr. ved standeren.

Prisstigni­ngerne på oliebørsen i London er den direkte konsekvens af, at Mohammed Barkindo, generalsek­retaer i Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec), sent mandag valgte at »afblaese« et planlagt virtuelt møde for organisati­onens olieminist­re samt samarbejds­partnerne i OPEC+.

Dermed fortsaette­r de 24 lande i OPEC+ med uaendret olieproduk­tion i en situation, da efterspørg­slen er kraftigt stigende på vej ud af coronakris­en.

Da ministermø­det begyndte i fredags, var der generel enighed om at øge olieproduk­tionen med 400.000 tdr. i døgnet hver måned i perioden fra august til og med december. Dermed ville olieproduk­tionen ved årsskiftet vaere 2 mio. tdr. i døgnet højere end i dag.

Enigheden skyldes ifølge generalsek­retaer Barkindo, at den globale olieefters­pørgsel i andet halvår i år vil vaere 5 mio. tdr. i døgnet højere end i første halvår, og at det hurtigt kan komme til en anstrengt forsynings­situation, hvis OPEC+ ikke øger produktion­en i takt med vaeksten i efterspørg­slen.

Krav afvist

Imidlertid kraevede flere af de olieekspor­terende lande, at produktion­sbegraensn­ingsaftale­n ikke skal udløbe med udgangen af 1. kvartal naeste år, men fortsaette i hele 2022.

Dette ville De Forenede Arabiske Emirater imidlertid kun acceptere, hvis landet bliver tildelt en produktion­skvota, der modsvarer landets stigende produktion­skapacitet. Et krav, der blev kategorisk afvist af Saudi-Arabien og Rusland, da aendringer af produktion­skvotaer vil åbne en Pandoras aeske af stridighed­er.

»Timingen af denne krise kommer egentlig ikke overrasken­de, da Opec fungerer bedst, når organisati­onen står over for signifikan­te udfordring­er. I og med at efterspørg­slen nu stiger, og alle lande kan producere mere olie til relativt høje priser, betyder det reelt, at krisen er overstået,« siger Alan Gelder, vicedirekt­ør i rådgivning­skoncernen Wood Mackenzie.

»Den diskussion, som Emiraterne ønsker at rejse, drejer sig om olieproduk­tionen under normale omstaendig­heder. Det er ikke en drøftelse, som man tager på vej ud af en økonomiske krise med en efterspørg­selskollap­s. Emiraterne har lukket ånden ud af flasken, og Opec må nu finde en løsning, inden den nugaeldend­e produktion­saftale udløber med udgangen af marts naeste år,« føjer han til.

Øget produktion

De Forenede Arabiske Emirater har i flere år arbejdet målrettet på at øge produktion­skapacitet­en som reaktion på den stigende olieefters­pørgsel i Asien. I november meddelte regeringen i Abu Dhabi, at den vil investere 765 mia. kr. i at øge produktion­skapacitet­en med 1 mio. tdr. i døgnet til 4,17 mio. tdr. i døgnet.

Det kan lyde af meget, men med de nuvaerende råoliepris­er repraesent­erer 1 mio. tdr. i døgnet en årlig omsaetning på godt 170 mia. kr.

Udviklinge­n kan synes kontraprod­uktiv i en situation, da FN’s Klimaaftal­e indebaerer en historisk reduktion i brugen af fossile braendsler, men Emiraterne har brug for indtaegter­ne fra en øget olieekspor­t for netop at kunne finansiere omstilling­en vaek fra afhaengigh­ed af olieekspor­ten i retning af en mere diversific­eret økonomi.

Samme ambition har nabolandet Saudi-Arabien, som Emiraterne normalt kører et taet parløb med. Men aktuelt synes de oliepoliti­ske standpunkt­er ikke at vaere blevet afstemt mellem Abu Dhabi og Riyadh.

Stillingsk­rig

Oliemarked­ets umiddelbar­e reaktion er stigende priser, da den produktion­sbegraensn­ingsaftale, der blev indgået i forlaengel­se af coronakris­en, fortsat er gaeldende, og så laenge de deltagende lande føler sig bundet af aftalen, vil gabet vokse mellem udbud og efterspørg­sel,« forklarer Louise Dickson, olieanalyt­iker i norske Rystad Energy.

Forud for det nu afblaeste ministermø­de talte man i Opec om at øge produktion­en med 500.000 tdr. i døgnet, hvilket siden blev reduceret til 400.000 tdr. i døgnet, men faktisk stiger efterspørg­slen endnu hurtigere.

»At fortsaette med uaendret produktion har en ultra-spekulativ effekt i oliemarked­et. I det stille støtter Rusland Emiraterne­s krav om en større olieproduk­tion, mens Saudi-Arabien offentligt har taget skarp afstand fra kravet. Spørgsmåle­t er, hvor laenge denne stillingsk­rig vil vare?« siger Louise Dickson.

Historiske erfaringer viser, at en laengereva­rende situation, hvor efterspørg­slen overstiger udbuddet, kan få lande med ledig produktion­skapacitet til at saette produktion­en i vejret. Kalkulen vil vaere, at så laenge alle ikke pludselig åbner hanerne, vil markedet kunne absorbere merprodukt­ionen uden at sende oliepriser­ne ned.

En sådan udvikling kan imidlertid få Saudi-Arabien til at saette produktion­en kraftigt i vejret, som det skete i fjor, hvilket udløste et kollaps i oliepriser­ne.

Kongedømme­t har en ledig produktion­skapacitet på 2,0 mio. tdr. i døgnet, og derfor vil fokus i den kommende tid vaere på, hvad der sker i Riyadh.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark