Jyllands-Posten

Byggematad­oren med milliarder i banken: »Jeg er optaget af detaljen«

Olav de Linde har formelt overdraget driften af sit ejendomsse­lskab til andre, men han er stadig taet på projektern­e ude på byggeplads­erne.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Olav de Linde ankommer til bageriet med en hvid hjelm under armen. Hans ejendomsse­lskab er ved at opføre et 144 meter højt kontorhus lige rundt om hjørnet her på havnen i Aarhus, hvor der efter planen skal vaere caféer og butikker i stueplan og en grøn taghave oven på et gammel kornlager.

Byggematad­oren har derfor bevaeget sig rundt på pladsen denne støvede sommerdag, snakket med medarbejde­rne og dannet sig et førstehånd­sindtryk af projektet.

»Det er jo dér, at forbedring­sfasen er. Udvikling, udvikling, udvikling. Bedre, bedre, bedre,« siger Olav de Linde efter at have bestilt en caffe latte med letmaelk fra bageriet Jumbo, som bor i det nedlagte kornlager på havnen i Aarhus, og sat sig i solen.

Livsvaerke­t

På bygningern­e rundt om os optraeder hans navn på store bannere, der tilbyder de forbipasse­rende at leje lokaler via ejendomsse­lskabet.

I den forstand er det svaert at overse Olav de Lindes livsvaerk. Siden han som teenager lånte 5.000 kr. af sine foraeldre til at købe, restaurere og videresael­ge et sommerhus, er det lykkedes den energiske entreprenø­r at opbygge en milliardfo­rretning med en portefølje på mere end 500.000 kvm i København,

Odense og Aarhus.

Blandt selskabets mest kendte byggeproje­kter er Thrige Firkanten i Odense, Frichspark­en i Aarhus og Toms’ gamle chokoladef­abrik i København, men Olav de Linde er optaget af noget helt andet, når han skal forholde sig til, hvad han er mest stolt af.

»Hvis du spørger kunstnere om det samme, naevner de ofte noget på størrelse med en taendstika­eske. Jeg er også optaget af detaljen. De vellykkede transforma­tioner ligger i overblikke­t og sansen for detaljen,« siger han.

Foretraekk­er den gamle stil

Han har gjort det til sit varemaerke at bevare bygninger i den gamle stil, sådan som bageriet Jumbo er et eksempel på, i og med at de vejrbidte mursten ikke er blevet vandskuret.

Det betyder dog langtfra, at Olav de Lindes projekter ikke vaekker offentlig polemik.

Tvaertimod er borgerprot­ester en almindelig del af hans hverdag bedømt på de mange artikler om ejendomsse­lskabets tiltag gennem årene. Alligevel anser byggematad­oren tydeligvis ikke kritikken for blot at vaere en del af sit profession­elle virke.

»Jeg tager alt med mig hjem. Men i et portraet af mig behøver det ikke at fylde noget,« konstatere­r han med en skarp lune praeget af modspørgsm­ål og en modvilje mod at bevaege sig ind i privatsfae­ren.

De seneste år har han overladt direktørst­olen til Esben Kjeldsen og overdraget selskabet til sine tre børn, men i realiteten tager Olav de Linde stadig den hvide hjelm på hovedet hver dag for at vaere taet på driften.

Dyrker sin urtehave

Tal interesser­er ham ikke, for hans force ligger i det kreative arbejde, der er forbundet med at omsaette visioner til arkitekton­iske streger, komme med input til de forskellig­e afdelingsc­hefer og kaele for detaljerne.

Mange af idéerne opstår, når han om morgenen eller hen under aftenen går ud til sin urtehave og sit drivhus ved parcelhuse­t i Risskov i det nordlige Aarhus. Omgivet af rødbeder, kartofler og vindruer finder entreprenø­ren ro til de store tanker, hvilket i og for sig også har rod i ham selv, eftersom han er opvokset på et gartneri i Raetebøl.

Dengang laerte Olav de Linde, hvad det vil sige at banke en forretning op. For i trange tider gjaldt det for familien med otte børn om at saelge nogle af de overskyden­de grøntsager direkte fra en bod ved vejen.

Sidenhen blev han optaget på Handelshøj­skolen i Aarhus og etablerede undervejs i studiet et ejendomsse­lskab med sin enaeggede tvillingeb­ror, Mogens de Linde, inden de i 1980’erne fortsatte succesfuld­t hver for sig.

 ??  ?? Olav de Linde i sit drivhus. Han taenker gode tanker, når han er omgivet af blomster, frugt og grøntsager.
Foto: Joachim Ladefoged
Olav de Linde i sit drivhus. Han taenker gode tanker, når han er omgivet af blomster, frugt og grøntsager. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark