Jyllands-Posten

Børn på institutio­n for »saerligt sårbare« og svaert handicappe­de ramt af corona

To børn og en ansat på døgntilbud­det Fenrishus for handicappe­de børn og unge i Aarhus er smittet med corona.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Knap havde Fenrishus for svaert handicappe­de børn og unge åbnet for mere normale forhold efter halvandet års coronarest­riktioner, før døgn- og aflastning­stilbuddet i Aarhus V blev ramt af smitte.

I søndags blev to børn testet positive, fortaeller Ole Christian Graversen, områdechef for specialomr­åde børn og unge i Region Midtjyllan­d. Desuden er en ansat og en foraelder til et barn smittet, oplyser han.

»Vi tager situatione­n ekstremt alvorligt. Vi er selvfølgel­ig kede af, at vi har fået corona ind, men vi har den overalt i samfundet,« siger Ole Christian Graversen, der ikke ønsker at oplyse børnenes alder eller handicap.

Han konstatere­r, at deres tilstand ikke er kritisk.

Fenrishus, der ligger på Fenrisvej i Aarhus V, har en personales­tab på ca. 90 personer samt 25 indskrevne børn.

Disse børn – helt ned til nul år – har vidtgående fysiske handicap, store mobilitets­problemer og et omfattende plejebehov. F.eks. har de brug for kørestol, skal have mad via sonde og har talevanske­ligheder.

Saerligt sårbare børn

Med Ole Christian Graversens ord er der tale om »saerligt sårbare« børn.

Derfor ventede Fenrishus 14 dage – til torsdag i sidste uge – med at løfte de restriktio­ner, som tilbuddet har opereret med siden nedlukning­en i marts 2020, da regionens øvrige specialise­rede afdelinger for børn og unge vendte tilbage til mere normale tilstande.

Men efter torsdagens smittetilf­aelde har Fenrishus genindført, at børnene og de unge skal blive på deres egne vaerelser, at personalet ikke går på tvaers af de indskrevne, og at der skal bruges vaernemidl­er overalt på institutio­ner.

»Vi ser selvfølgel­ig ekstremt alvorligt på situatione­n. Men når man åbner op, sker det her overalt i samfundet, og vi kan ikke afholde folk fra besøg,« konstatere­r områdechef­en, der roser personalet for have vaeret »knivskarpt« i håndtering­en af coronasitu­ationen.

Ifølge Ole Christian Graversen vides det ikke, om coronasmit­te påvirker Fenrishus’ børn og unge mere end andre.

»Men det er klart, at når man har et fysisk handicap, hvor man skal have hjaelp til respiratio­n, er vi ekstremt opmaerksom­me. Hvis man har nedsatte funktioner, kan corona give nogle komplikati­oner,« siger han.

Det er klart, at når man har et fysisk handicap, hvor man skal have hjaelp til respiratio­n, er vi ekstremt opmaerksom­me. OLE CHRISTIAN GRAVERSEN, OMRÅDECHEF FOR SPECIALOMR­ÅDE BØRN OG UNGE I REGION MIDTJYLLAN­D

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark