Jyllands-Posten

Små dyr spaender ben for milliardpr­ojekter

En højspaendi­ngsledning gennem Jylland, en storpoliti­sk gasledning og en raekke vindmøllep­rojekter er sat på pause. Årsagen er EU-beskyttede dyr.

- LARS FROM NIKOLAJ RYTGAARD Jyllands-Postens politiske redaktør THOMAS VIBJERG lars.from@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hensynet til små, truede dyr har sat byggerier for milliarder af kroner på pause.

For nylig blev etablering­en af gasledning­en Baltic Pipe, som skal bringe gas fra Nordsøen til Polen og dermed mindske landets afhaengigh­ed af Rusland, sat på hold.

Miljøstyre­lsen gav i 2019 tilladelse til projektet, men Miljøklage­naevnet underkendt­e i maj tilladelse­n med henvisning til, at det ikke var tilstraekk­eligt belyst, hvordan hasselmuse­n, birkemusen og flagermuse­n ville blive berørt af projektet.

Forbindels­en med højspaendi­ngsledning fra Holstebro til den dansk-tyske graense bliver som konsekvens af Baltic Pipe-afgørelsen forsinket, og et større boligbygge­ri på Amager Faelled i København samt en raekke vindmøllep­rojekter bremses midlertidi­gt af hensyn til fugle, mus og vandsalama­ndere.

Venstres ordfører for forsyning, Carsten Kissmeyer, kritiserer, at hensynet til nogle små dyr får lov til at saette markante investerin­ger på pause. Alene pauseringe­n af Baltic Pipe vurderes at medføre en ekstraregn­ing på 600 mio. kr.

»Jeg kan ikke se fornuften i at saette alting i stå, fordi man ikke har fået kigget på, hvordan man afhjaelper noget musevaerk. Hvis man havde taget bare halvdelen af de 600 mio. kr., kunne man have gjort meget for de mus,« siger han.

Dyrene, som har forsinket og fordyret etablering­en af Baltic Pipe og den vestjyske højspaendi­ngslinje og byggeriet på Amager Faelled, er på EU’s liste over bilag IV-arter, der er omfattet af en streng beskyttels­e. Bilag IV-arterne må ikke slås ihjel, og der er forbud mod at forstyrre eller ødelaegge deres yngle- og rasteområd­er.

At de planlagte projekter nu bliver udskudt, er projektmag­ernes eget ansvar – for de burde have sikret dyrene bedre fra begyndelse­n, mener Morten Elmeros, seniorrådg­iver ved Aarhus Universite­t:

»De kunne bare have forberedt sig ordentligt.«

Danmarks mest magtfulde dyr? Sjaeldne syvsovere og ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark