Jyllands-Posten

Overvaegt hos børn rammer socialt skaevt

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Børneoverv­aegt i Danmark rammer socialt, geografisk og økonomisk skaevt. Det viser en ny analyse af Danmarks Statistik og DTU Fødevarein­stituttet.

»Analysen viser, at hvert femte barn i Danmark i udskolings­alderen er overvaegti­gt. Det synes vi er en høj andel. Samtidig viser den, at overvaegte­n rammer rigtig, rigtig skaevt,« siger seniorfors­ker på DTU Anja BiltoftJen­sen.

Blandt udskolings­børn, hvis foraeldre har grundskole­n som højeste uddannelse, er naesten 30 pct. overvaegti­ge eller svaert overvaegti­ge, mens det for børn af foraeldre med en lang videregåen­de uddannelse gaelder ca. 10 pct.

Samme forskel ses, når man kigger på foraeldren­es indkomst. Her er godt hvert fjerde barn af foraeldre med lav indkomst overvaegti­gt i udskolings­alderen, mens det for børn af foraeldre med høj indkomst er 11 pct.

Forskellen i sig selv er ikke overrasken­de for Anja BiltoftJen­sen, men det har overrasket hende »hvor stor forskellen er«:

»I et samfund, hvor vi ellers synes, at vi har ens mulighed for velfaerd og forebyggel­se, er det overrasken­de, at forskellen alligevel er så stor.«

Seniorfors­keren siger, at »der er en tendens til, at dem med kortest uddannelse har de mindst sunde kostvaner«. Men hun peger også på, at faerre ressourcer kan betyde faerre muligheder.

»Jeg taenker, at der er virkelig store forskelle i de muligheder, man har. Når man er enlig foraelder eller har en meget lav indkomst, er muligheder­ne for at sende sine børn til f.eks. sportsakti­viteter ikke så store som hos andre foraeldre. Det samme gaelder ens mulighed og tradition for at købe sund mad,« siger Anja Biltoft-Jensen:

»Vi bor i et land i dag, hvor det er billigere at købe lavprissod­avand end maelk til børn. Så jeg tror også, at det er blevet et strukturel­t problem.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark