Jyllands-Posten

Unge i 20’erne udgør 40 pct. af de nye smittetilf­aelde

-

Det er i øjeblikket saerligt blandt unge i 20’erne, at smitten med coronaviru­s florerer.

I den seneste uge har der vaeret 3.661 smittetilf­aelde i Danmark, og 1.516 af disse – eller 41 pct. – er blandt maend og kvinder i 20’erne. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Det er omkring en dobbelt så stor andel som set over hele coronapand­emien, der for Danmark straekker sig tilbage til februar 2020.

Blandt de sidste i køen

Udviklinge­n skal ses i sammenhaen­g med, at de unge i 20’erne har vaeret blandt de bagerste i vaccinekøe­n. Derfor er der stadig en del, som ikke er vaccineret endnu eller ikke er faerdigvac­cineret.

Efter personer i 20’erne følger børn og teenagere i aldersgrup­pen 10-19 år, som står for hvert femte smittetilf­aelde den seneste uge, mens folk i 30’erne udgør 16 pct. af tilfaelden­e.

De to tal stemmer til gengaeld nogenlunde overens med den andel af smittetilf­aelde, de har udgjort under hele pandemien.

Til gengaeld er der kun meget lidt smitte blandt den aeldste del af befolkning­en på det seneste.

Der har kun vaeret 36 smittetilf­aelde blandt personer over 70 år den seneste uge.

De kan godt blive ramt af virussen, selv om de er vaccineret, da ingen vacciner er et 100 pct. sikkert vaern mod coronaviru­s. Vaccinered­e vil dog typisk have et langt mildere sygdomsfor­løb end ikkevaccin­erede.

Ingen grund til panik

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i ekseperime­ntiel virologi på Københavns Universite­t, er det set fra et sundhedsma­essigt perspektiv positivt, at det primaert er unge, som bliver smittet i øjeblikket.

»Vi ser en stigende smitte, men det gode er, at smitten stiger hos den yngre aldersgrup­pe, som ikke bliver alvorligt syg. Derfor har vi heller ikke set nogen stigning i indlaeggel­ser. Et langt stykke hen ad vejen har vi styr på epidemien, og der er ingen grund til panik,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark