Jyllands-Posten

Efter coronanedl­ukningen har flere valgt en virtuel uddannelse

1.718 har søgt ind på en onlineudda­nnelse, såkaldt e-laeringsud­bud, i 2021. Før coronakris­en, i 2019, lå tallet på 1.384.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

På trods af et lille fald i antallet af ansøgninge­r til videregåen­de uddannelse­r sammenlign­et med 2020, har flere valgt at søge ind på en onlineudda­nnelse end tidligere.

De 1.700 ansøgere, som har søgt en onlineudda­nnelse, har haft mulighed for at søge ind på 34 forskellig­e elaeringsu­dbud, og det er bl.a. uddannelse­r som folkeskole­laerer, bygningsko­nstruktør og markedsfør­ingsøkonom, de studerende kan laese hjemme fra stuen.

Selv om der undervejs under nedlukning­en har vaeret kritik af, at onlineunde­rvisningen har dårligere kvalitet, er der imidlertid ikke grund til bekymring for det stigende antal ansøgere. Det siger Christian Dalsgaard, der er lektor i it og laering på DPU, Aarhus Universite­t.

»Jeg er generelt ikke bekymret for, at det bliver dårligere – tvaertimod ser jeg andre muligheder ved onlineudda­nnelser. Det giver mulighed for nogle grupper, der ikke tidligere ville kunne tage en uddannelse på grund af geografi, arbejde eller familie. Derudover er der større fleksibili­tet, og så laerer man at håndtere kommunikat­ion og samarbejde på tvaers af tid og rum, hvilket kan vaere vigtige kompetence­r i eksempelvi­s tvaergeogr­afisk arbejde,« siger han.

Flere kan få en uddannelse

Erhvervsak­ademi Sydvest i Sønderborg og Esbjerg har netop oprettet fire nye virtuelle uddannelse­r. De fik ansøgere nok til at starte tre af uddannelse­rne, hvilket betyder, at op mod 70 fjernstude­rende skal begynde efter sommerferi­en. Det fortaeller rektor på Erhvervsak­ademi Sydvest, Henrik Larsen.

»Vi synes, det er en høj rate, taget i betragtnin­g, at det er første gang, vi udbyder dem. Vi bor i en del af landet, hvor den demografis­ke udvikling går imod os, og vi har en raekke virksomhed­er, der ønsker kvalificer­et arbejdskra­ft, og de her e-laeringsud­bud er vores forsøg på at leve op til det,« siger han.

Han fortaeller, at det er erfaringer­ne fra onlineunde­rvisning under coronanedl­ukningen, der har fået ham til at give e-laeringsud­bud et forsøg, fordi de oplevede, at der var en gruppe studerende, der foretrak denne model. Blandt andet foraeldre, der ikke kan pendle til et uddannelse­ssted, og eliteidrae­tsudøvere, der tager uddannelse­n, imens de rejser og dyrker idraet.

»Det bidrager til, at flere kan få en uddannelse. Vi er selvfølgel­ig meget bevidste om, at det skal vaere samme kvalitet, og det bliver jo ikke det samme som fysisk undervisni­ng, men vi kan sagtens levere et andet – men godt – produkt, der lever op til laeringsmå­lene,« mener Henrik Larsen.

Lige så kraevende

Det er de fire største velfaerdsu­ddannelser, der traekker flest e-laeringsan­søgere, og Profession­shøjskolen Absalon er den profession­shøjskole med flest ansøgere til de virtuelle tilbud.

Profession­shøjskolen har imidlertid skruet ned på antallet af e-laeringsud­bud, da den oplevede et højt frafald. Det fortaeller Camilla Wang, der er rektor på Profession­shøjskolen Absalon og naestforma­nd i Danske Profession­shøjskoler:

»Der var meget frafald. Vi kunne se, at nogle taenkte, at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark