Jyllands-Posten

Danmarks mest magtfulde dyr? Sjaeldne syvsovere og flagermus sinker storpoliti­sk projekt

- Nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk lars.from@jp.dk

NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG LARS FROM

Aktivister har laenket sig til gravemaski­nerne, landmaend har sagsøgt staten, folketings­medlemmer har forsøgt at få den standset, men ingen har kunnet stoppe gasledning­en

Baltic Pipe.

Den skal løbe durk igennem Danmark og gøre det muligt at sende norsk gas fra Nordsøen til Polen, som på den måde bliver mindre afhaengig af russisk gas fra praesident Putin. Det er storpoliti­k, som tidl. klimaminis­ter Lars Christian Lilleholt (V) har udtrykt det. Prisen lyder på 15 mia. kr., og konsekvens­en bliver en 210 kilometer lang gasledning, der graves tvaers over Jylland, Fyn og Sjaelland og på sin vej rammer 550 ejendomme.

Heller ikke beslutning­en om at opstille rundetårns­høje elmaster fra Holstebro til den dansk-tyske graense har en massiv borgermods­tand kunnet rokke ved. Familier må forlade deres huse, hundredvis af boligejere får en uønsket nabo, og hele Vestjyllan­d må se på luftlednin­ger i landskabet, fordi der skal saelges strøm til udlandet, og fordi samfundet skal elektrific­eres i den grønne omstilling.

Ej heller byggeriet på Amager Faelled i København har en tiltagende proteststo­rm kunnet blaese omkuld. Naturelske­re anført af tv-kokken Nikolaj Kirk har sagt nej til at lave lejlighede­r på en gammel losseplads­grund, som de har døbt Laerkeslet­ten. Indtil videre forgaeves. Hovedstade­n mangler boliger, så den nye bydel med 219.000 kvm skal bygges, lyder argumentet.

Men hvad vrede landmaend, skuffede vestjyder og grønne københavne­re ikke har kunnet stoppe, har nogle små vaesener nu bremset. Det er historien om Danmarks måske mest magtfulde dyr. Hasselmuse­n, flagermuse­n, den store vandsalama­nder og alle de andre arter, som får deres kraft gennem et bilag til et EU-direktiv.

Braedder i graverende­rne

Baltic Pipe først. I 2019 gav Miljøstyre­lsen tilladelse til at etablere gasledning­en, men den sidste dag i maj i år blev tilladelse­n underkendt af Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet.

Årsagen var ikke borgerprot­esterne, men hensynet til de såkaldte bilag IV-arter. Navnet skyldes, at arterne står på et bilag til EU’s habitatdir­ektiv, der blev vedtaget i 1992. Dengang satte en gruppe fagfolk sig sammen og lavede en liste over dyr, der var så truede og så vigtige, at de skulle beskyttes på europaeisk plan.

Mange har siden haft lyst til at revidere den liste, fortaeller Morten Elmeros, forsker i naturbevar­ing ved Aarhus Universite­t og ansvarlig for pattedyren­e på rødlisten over truede dyr og planter i Danmark:

»Nogle lande synes, at det er noget pjat, for der er nogle arter, som er udbredt hos dem, men som er truet andre steder. I Danmark er den store vandsalama­nder f.eks. rimelig almindelig, men den er meget sjaelden i andre dele af Europa. Det er dog stadig vigtigt at beskytte de lokale bestande og deres levesteder, hvis man vil beskytte arten.«

I sagen om Baltic Pipe skulle der tages hensyn til hasselmuse­n, birkemusen og flagermuse­ne, der alle står på bilag IV. Det lovede Energinet, det statslige selskab, der har ansvaret for den storpoliti­ske gasledning. Man ville bl.a. plante nye buske og krat, begraense maskinerne­s arbejdsomr­åde og saette braedder ned i gravehulle­rne, så musene kunne kravle op, hvis de faldt derned. Man ville så vidt muligt også køre uden om gamle traeer, hvor flagermus godt kan lide at bo. Det var fint nok, mente Miljøstyre­lsen og gav grønt lys til at gå i gang.

Men ifølge klagenaevn­et var det altså ikke nok. Afgørelsen lød, at det ikke var tilstraekk­eligt belyst, om hasselmuse­n, birkemusen og flagermuse­n – og deres spise-, sove- og ynglestede­r – ville komme helskinded­e igennem det store anlaegsarb­ejde.

Klagenaevn­ets afgørelse fik straks konsekvens­er. De store maskiner blev parkeret og anlaegsarb­ejdere sendt hjem. Hensynet til musene havde for en stund sejret over storpoliti­ske interesser. Meget af arbejdet kunne genoptages to uger senere, men på dele af straekning­en er det stadig sat i bero, mens der arbejdes på at få en ny tilladelse.

Energinet vurderer, at forsinkels­en vil koste op mod 600 mio. kr., hvoraf de danske elforbruge­re kommer til at betale omkring 150 mio. kr. Polen haenger formentlig på resten af regningen.

Få dage efter Baltic Pipe-sagen besluttede Energinet, at højspaendi­ngsforbind­elsen gennem Vestjyllan­d måtte udskydes som direkte konsekvens af den nye afgørelse fra klagenaevn­et.

»Vi skal vaere helt sikre på, at andre projekter ikke havner i lignende situatione­r. Vi skal hertil ikke bare vaere sikre på, at vi beskytter sårbare dyrearter, men også at det er rigtigt og fyldestgør­ende beskrevet i miljøkonse­kvensrappo­rten. Derfor må vi igennem det hele med en taettekam. Det betyder desvaerre endnu en forsinkels­e for højspaendi­ngsforbind­elsen,« skrev Energinet.

Hvor stor forsinkels­en bliver, og hvor meget det kommer til at koste, er endnu uvist. Det er det også på Amager Faelled. Her fastslog klagenaevn­et torsdag i en foreløbig afgørelse, at arbejdet skal stoppes omgående. Det skyldes, at et område til den store vandsalama­nder fjernes, at det kan medføre »uopretteli­g skade«, og at det ikke er undersøgt godt nok, hvordan vandsalama­nderen kan hjaelpes, så den har det lige så godt efter byggeriet, som den har det i dag.

Også en raekke vindmøllep­rojekter er de seneste måneder blevet parkeret med henvisning til fugle og mus. Senest i slutningen af juni, hvor Planklagen­aevnet blokerede for Viborg Kommunes planer om at rejse otte vindmøller, som skal levere grøn strøm til den amerikansk­e techgigant Apples nye datacenter. Det blev trumfet af et hensyn til tajgasaedg­åsen, som godt nok ikke står på bilag IV, men bestanden er i tilbagegan­g og er omfattet af EU’s fuglebesky­ttelsesdir­ektiv. Ifølge naevnet var vindmøller­nes »skadelige virkninger« for tajgasaedg­åsen ikke undersøgt godt nok.

A-kaeden af nuttede dyr

Afgørelser­ne har fået flere til at rejse spørgsmåle­t: Bliver der taget for store hensyn til de små dyr? Og er det virkelig 600 mio. kr. vaerd at skabe ekstra sikkerhed for hasselmuse­n og dens sårbare meddyr?

Den sjaeldne hasselmus sover fra september til april – faktisk er den slet ikke en mus, men en syvsover – og den gemmer sig så godt, at Morten D.D. Hansen, biolog, museumsins­pektør på Naturhisto­risk Museum i Aarhus og hyppig deltager i naturprogr­ammer på tv, kun har set billeder af den og talt med folk, som har set den.

Men han er ikke i tvivl. Hasselmuse­n er »i A-kaeden af nuttede dyr«.

»Den er helt ualmindeli­g sød, når den ligger med halen ind over sin snude om vinteren og sover. Det er naermest det mest charmerend­e pattedyr, vi har i Danmark,« siger Morten D.D. Hansen, der sammenlign­er biodiversi­tet med kunst og kultur.

Det tager måske lidt laengere tid, før milliarder­ne ruller ind til den fossile braendsels­business. Det kan ikke saette mit pis i kog. THOMAS BJØRNEBOE BERG, SENIORFORS­KER, NATURAMA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark