Jyllands-Posten

Det er højsaeson for vandmaend på badeturen

Vandmaende­ne har tilsynelad­ende haft gunstige forhold i år, hvor der er observeret store maengder flere steder.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Som klumper af gele flyder de rundt i badevandet eller ligger langs stranden som et lag af blaever. Lige nu er det højsaeson for vandmaend i Danmark, og noget tyder på, at der er mange i år.

De seneste dage er der observeret store maengder i blandt andet Limfjorden, på Norddjurs og ved de sydøstlige, jyske kyster omkring Als. Endnu flere kan vaere på vej andre steder.

Badegaeste­rne var nok helst fri for de glatte vanddyr, men Lene Friis Møller har det stik modsat – vandmaend og andre gopler er hendes store passion.

»Lige nu er der bare rigtig mange gopler, og det er jo godt for sådan en som mig, men måske ikke så godt for dem, der er ude at bade,« siger hun.

Ud over at vaere havbiolog og naturviden­skabelig chef ved Fiskeri- og Søfartsmus­eet i Esbjerg, har Lene Friis Møller forsket i gopler i årevis.

»Gopler er bare spaendende, og de er enormt flotte at se på ude i vandet. Der er måske ikke så mange, der taenker over, at de faktisk er et dyr med en stor funktion i vores økosystem,« siger hun og forklarer, at gopler primaert spiser dyreplankt­on.

Hvis der er for mange gopler, kan de forskubbe balancen i økosysteme­t.

Spises i Asien

Ud over den klassiske vandmand er der også mere eksotiske arter ved de danske kyster. F.eks. de noget større lungegople­r, der blaeser ind mod land, eller den invasive amerikansk­e ribbegople, som omkring 2006 kom til Nordeuropa for første gang. Begge slags findes netop nu langs den jyske vestkyst.

»De amerikansk­e ribbegople­r er meget gennemsigt­ige, så de kan vaere svaere at se. Lungegople­rne er lidt mere bastante end vandmaend og kan blive meget store. Man spiser dem faktisk i

Asien. Der er mange, der kommer til at se dem og undre sig over dem. Isaer her på vestkysten,« fortaeller Lene Friis Møller med begejstrin­g i stemmen.

Ingen af disse gopler er farlige, understreg­er hun. Men de røde brandmaend kan man som bekendt braende sig på.

Antallet svinger

Der er ingen officiel overvågnin­g af vandmaend i Danmark, så ingen ved praecis, hvor og hvor mange de er. Lene Friis Møller har dog hørt om store maengder i blandt andet Limfjorden netop nu.

»Det er min store drøm, at vi en dag får overvågnin­g af gopler, men der er vi desvaerre ikke endnu. Så det er svaert at sige noget konkret om, hvor de er og hvor mange. Men der er kommet flere rapporter om, at det virker som et år med mange vandmaend,« siger hun.

Antallet kan svinge meget fra år til år, og der er flere faktorer, der spiller ind, herunder havstrømme, temperatur og maengden af føde.

Vandmaende­ne lever kun én saeson og begynder typisk at dø i juli og august, hvor de ofte skyller op på strandene.

 ??  ?? Norddjurs og Limfjorden er i øjeblikket vandmandsl­and, men også vestkysten kan snart forvente rykind af gopler. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Norddjurs og Limfjorden er i øjeblikket vandmandsl­and, men også vestkysten kan snart forvente rykind af gopler. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark