Jyllands-Posten

Hvordan blev Hviderusla­nd lige pludselig nyt turistmål for irakere?

Hviderusla­nds diktator mistaenkes for ikke at fortaelle hele sandheden om, hvorfor så mange migranter strømmer ind i EU. Europa skal vaenne sig til, at migranttra­fikken i fremtiden oftere vil blive brugt som et politisk våben, siger iagttagere.

- JØRGEN ULLERUP HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­enter jorgen.ullerup@jp.dk heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Hviderusla­nds udskaeldte diktator har tilsynelad­ende fundet nye våben mod de EUnaboer, der har indført sanktioner mod hans regime: Narko og illegale indvandrer­e.

Aleksandr Lukasjenko mistaenkes for direkte at importere migranter fra Mellemøste­n med det formål at sende dem videre til nabolanden­e.

Det er der i sig selv ikke noget overrasken­de i. Lukasjenko advarede allerede den 26. maj i en tale i parlamente­t i Minsk om, at han ville stoppe kontrollen ved den 679 km lange graense til Litauen, hvoraf under 40 pct. er elektronis­k overvåget.

»Vi stoppede narkotika og migranter. Fra nu af kan I selv aede det og fange dem,« sagde han.

En strøm af graenseove­rløbere

Styret i Minsk er ikke kun fortørnet over

EU’s sanktioner, men også over, at Litauen har givet husly og støtte til opposition­slederen Svetlana Tikhanovsk­aja og andre politiske flygtninge.

Mandag meddelte det hviderussi­ske udenrigsmi­nisterium, at det suspendere­r en aftale med EU om at stoppe udlaending­e fra at komme ind i EU. En officiel bekraeftel­se af, at de hviderussi­ske graensebet­jente laenge har vendt det blinde øje til.

Alene fredag i sidste uge tilbagehol­dt de litauiske myndighede­r 150 migranter, hvilket er tre gange højere end den tidligere dagsrekord. I alt er 822 migranter kommet til Litauen fra Hviderusla­nd i år mod 81 i 2020, 46 i 2019 og 104 i 2018.

Ifølge Litauens indenrigsm­inister, Agle Bilotaite, udgør migrantern­e ikke umiddelbar­t nogen sikkerheds­risiko for Litauens

2,8 mio. indbyggere. Men det kraever tid at opbygge et system, der er i stand til at modtage udlaending­ene, mener hun.

Foreløbig anbringes migrantern­e i en teltlejr taet ved graensen. Flertallet af de nytilkomne har allerede søgt om asyl i Litauen, melder Baltic News Service. De kommer fortrinsvi­s fra Afghanista­n, Irak og Syrien.

Minsk som overrasken­de turistmål

Bilotaite er overbevist om, at flugten over graensen er led i en plan udviklet i praesident­paladset i Minsk. Migranter fra Mellemøste­n betaler op mod 90.000 kr. for at få frit lejde ind i EU, siger ministeren til nyhedsmedi­et Delfi.

»Vi har beviser på, at hviderussi­ske graensebet­jente er involveret. Det er led i en velorganis­eret plan med mange penge involveret,« siger hun.

Mistanken går på, at Hviderusla­nd ligefrem importerer migranter for at genere naboerne.

Minsk har aldrig vaeret verdens største turistmål, men hovedstade­n er pludseligt blevet populaer for rejsearran­gører i både Bagdad og Istanbul.

Mens antallet af fly ud af lufthavnen i Minsk er faldet dramatisk, er antallet af fly fra Bagdad steget betragteli­gt i de senere uger.

Passagerer­ne er naeppe forretning­smaend, for samhandele­n mellem Irak og Hviderusla­nd er så forsvinden­de lille, at tallet end ikke figurerer i de årlige hviderussi­ske statistikk­er.

Det har fået Litauens regering til at henvende sig direkte til regeringer­ne i Irak og Tyrkiet.

»Vi anmoder den irakiske regering og den tyrkiske regering om at skaerpe kontrollen med dem, der rejser ud fra deres lufthavne. Vi har kendskab til specielle fly og har anmodet de to lande om at skride ind,« sagde udenrigsmi­nister Gabrielius Landsbergi­s i juni til Baltic News Service.

Litauens forsvarsmi­nister, Arvydas Anusauskas, sammenlign­er situatione­n med en krise i 2015 og 2016, da Rusland blev beskyldt for at lade migranter og flygtninge fra Centralasi­en rejse over graensen til Finland og Norge.

Under et besøg i Vilnius op til weekenden lovede chefen for EU-Kommission­en i Bruxelles, Ursula von der Leyen, at komme Litauen til undsaetnin­g. EU vil sende flere betjente fra EU’s graensepol­iti, Frontex, til både Litauens og Letlands graenser til Hviderusla­nd.

Hviderusla­nd er kun et af stadigt flere lande, som bruger eller har forsøgt at bruge migrantpre­sset på EU’s ydre graenser til egen fordel.

Migranter svaermede over graensen

I maj blev spanske soldater overrumple­t, da flere end 8.000 migranter over to dage svaermede ind over graensen fra Marokko til den spanske enklave Ceuta på den nordafrika­nske kyst. Spanien beskyldte Marokko for at have sat det hele i vaerk i et forsøg på »politisk afpresning«, hvilket Marokkos udenrigsmi­nister afviste.

Der var dog ingen tvivl om, at regeringen i Rabat var vred over, at Spanien havde givet en slags anerkendel­se til Brahim Ghali, lederen af en uafhaengig­hedsbevaeg­else for

Vestsahara, et omstridt territoriu­m, som Marokko også gør krav på. Det skete ved, at regeringen i Madrid uden at informere marokkaner­ne havde tilbudt Ghali covid-19behandli­ng på et spansk hospital. Og da roen var blevet genoprette­t, leverede Marokkos ambassadør til Spanien da også en slet skjult trussel om, at krisen kunne blive vaerre, afhaengig af hvordan forholdet til Ghali blev håndteret fremadrett­et.

På tilsvarend­e måde er Tyrkiet flere gange blevet beskyldt for at bruge syriske flygtninge som pressionsm­iddel mod EU-landene. Praesident Recep Tayyip Erdogan ses som en hovedarkit­ekt bag flygtninge­krisen i Europa, hvilket som bekendt førte til den famøse migrantaft­ale, hvor EU lovede at betale omkring 22 mia. kr. for at hjaelpe tyrkerne med at betale regningen for at huse flere end 3 mio. syrere.

I 2020 truede Erdogan igen med at åbne porten til Europa, hvilket den graeske regering med støtte fra EU’s graenseage­ntur, Frontex, dog denne gang fik blokeret. Men politiske iagttagere advarer om, at europaeisk­e lande vil blive udsat for mere pres af den karakter i fremtiden.

»Det er en del af en større tendens i ver

den, hvor alle lande bruger de ting som våben, som andre lande er afhaengige af,« siger José Ignacio Torreblanc­a fra taenketank­en European Council on Foreign Relations afdeling i Madrid.

»Vi taler om alt fra handel, teknologi og migration, som tidligere blev styret af internatio­nale regler. Det er en udtryk for, at geopolitis­ke spaendinge­r har fået globaliser­ingen til at fragmenter­e og gjort afhaengigh­ed af andre lande til en trussel. Så det er noget, som vi skal forvente mere af i fremtiden,« siger Torreblanc­a.

Migranter som et politisk våben er noget, som liberale demokratie­r altid har vaeret saerligt sårbare overfor pga. forpligtig­elsen til at respektere demokratis­ke principper og menneskere­ttighedern­e. Vesten kan ikke bare afvise migranter, uden at blive anklaget for hykleri, men kan politisk heller ikke baere at tage imod for mange.

Igennem de seneste årtier er det da også blevet brugt imod Europa mange gange.

Bomber mod civile som afpresning

I foråret 1999 forsøgte praesident­en for det davaerende Jugoslavie­n, Slobodan Milosevic, at tvinge forsvarsal­liancen Nato til at stoppe sine bombardeme­nter under Kosovo-krigen ved at udløse en flygtninge­strøm mod Europa.

Libyens tidligere leder Muammar Gaddafi truede både i 2004, 2006, 2008 og 2010 med varierende succes med at »farve Europa sort«, hvis ikke EU levede op til hans krav.

Under krigen i Syrien beskyldte Nato og flere vestlige regeringer Rusland for bevidst at bombe civile områder for at udløse en flygtninge­strøm mod Europa – angiveligt for at presse Europa til at stoppe sin støtte til praesident Bashar al-Assads modstander­e og lette på sanktioner­ne mod hans regime.

»Det er desvaerre ikke nyt, men den måde, som tingene har udviklet sig siden flygtninge­krisen, har givet flere regeringer gode ideer,« siger Ivan Vejvoda, leder af Europa-programmet i taenketank­en Institut for Humanviden­skaber i Wien.

Han mener, at den bedste måde, EUlandene kan komme omkring det, er ved at vaere langt mere aggressiv i sin håndtering af kilden til problemet. Det bliver der talt meget om, men indsatsen er ikke strategisk nok, vurderer Vejvoda. Selv i Libyen – en hovedrute for migranter til Europa – har europaeisk­e nationer forholdt sig relativt passive, mens Rusland, de Forenede Arabiske Emirater og Tyrkiet har blandet sig militaert på hver sin side i konflikten.

»Europa er nødt til at tage sig sammen og taenke mere geopolitis­k,« siger Vejvoda.

Asli Aydintasba­s, en fellow ved Center for European Affairs i Istanbul, er enig.

Hun forudser, at den naeste flygtninge­bølge vil komme fra Afghanista­n, hvor flere europaeisk­e nationer, herunder Danmark, som konsekvens af USA’s tilbagetra­ekning også netop har trukket deres tropper hjem. Tirsdag rapportere­de nyhedssite­t Bloomberg, at tusinder af afghanske familier er flygtet for at undslippe en fremstorme­nde Taliban-bevaegelse. Det kan igen øge presset på Europa graenser.

»Migranter bliver brugt som et våben imod Europa, fordi det virker,« siger Aydintasba­s.

 ??  ?? To litauiske graensevag­ter bruger varmefølso­mt udstyr til at søge efter ubudne gaester på graensen til Hviderusla­nd. Strømmen af migranter fra bl.a. Syrien og Irak, som har krydset graensen fra Hviderusla­nd til Litauen, har siden årsskiftet vaeret mere end 10 gange større end i hele 2020, da der kom bare 81. Foto: Ints Kalnins/Reuters
To litauiske graensevag­ter bruger varmefølso­mt udstyr til at søge efter ubudne gaester på graensen til Hviderusla­nd. Strømmen af migranter fra bl.a. Syrien og Irak, som har krydset graensen fra Hviderusla­nd til Litauen, har siden årsskiftet vaeret mere end 10 gange større end i hele 2020, da der kom bare 81. Foto: Ints Kalnins/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark