Jyllands-Posten

Europas højrefløj går sammen mod “EU’s superstat”

Dansk Folkeparti går sammen med Orban, Le Pen og Salvini om at bekaempe EU’s »moralske overaktivi­tet«. Samarbejde­t er ikke et vaerdifael­lesskab, siger Peter Kofod (DF).

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

EU tager magten fra nationalst­aterne, og den udvikling skal vendes, lyder det i en erklaering, som 16 partier fra den europaeisk­e højrefløj har udsendt, heriblandt Dansk Folkeparti.

Med er også bl.a. Viktor Orbans ungarske Fidesz, italienske Matteo Salvinis Lega, Marine le Pens franske RN og det belgiske nationalis­tparti Vlaams Belang.

Partierne hører i EuropaParl­amentet hjemme i to forskellig­e politiske grupper, ECD og ID, mens Fidesz er sig selv. Erklaering­en er første gang, de kommuniker­er politik i faellesska­b, og Marine le Pen har glaedet sig over »den første sten under opbygninge­n af en stor alliance i Europa-Parlamente­t«.

Det afviser DF’s medlem af Europa-Parlamente­t, Peter Kofod, dog.

»Det er ikke udtryk for, at vi er ved at danne et faelles parti eller en faelles gruppe i Europa-Parlamente­t. Jeg håber, det kan ske en dag, men vi er stadig for forskellig­e politisk,« siger han.

Kamp mod »mere EU«

Erklaering­en er de dog nået til enighed om. Anledninge­n er, at EU i år afholder Konference­n om Europas fremtid.

»Hver gang man har talt om at reformere EU-samarbejde­t, er det altid endt med, at vi har fået meget mere af det. Det er den helt klare frygt. At denne konference er en ny manøvre, hvor vi bare får mere EU,« siger Kofod.

I erklaering­en står bl.a., at »EU bliver mere og mere et vaerktøj for radikale kraefter, der vil gennemføre en kulturel, religiøs transforma­tion og ultimativt en nationsfri europaeisk konstrukti­on med sigte på at skabe en Europaeisk Superstat, destruere eller slette europaeisk tradition, aendre basale sociale institutio­ner og moralske principper«, lyder det i teksten.

Ifølge Peter Kofod er EU’s håndtering af coronapand­emien et eksempel, fordi EUlandene her for et år siden enedes om for første gang nogensinde i faellesska­b at låne penge og give dem i direkte støtte til medlemslan­dene.

»Hvis jeg havde sagt i valgkampen i 2019, at EU ville stifte faelles gaeld og dele faelles gaver ud, så ville ingen have troet mig. Det er altid blevet afvist at gå den vej. Men pludselig skulle vi så alligevel. Der er også en diskussion om at etablere en mindsteløn i EU. Jeg kan ikke huske, at jeg, mine foraeldre eller bedstefora­eldre nogensinde har deltaget i en folkeafste­mning, hvor man sagde, at “hvis I siger ja, så får I en mindsteløn på et tidspunkt”. Det her sker skive for skive, og vi ved ikke, hvor det ender. Vi må sige fra,« siger Peter Kofod.

Ingen forudså pandemien i 2019, så er det ikke også et eksempel på, at når verden forandrer sig, følger EU med?

»Det er rigtigt, at verden forandrer sig. Jeg forstår bare ikke, hvorfor svaret altid skal vaere mere EU,« siger Peter Kofod.

Erklaering­en advarer også om, at »den moralske overaktivi­tet, som vi har set de seneste år i EU-institutio­nerne, har resulteret i en farlig tendens om at indføre et ideologisk monopol«.

Erklaering­en kommer samtidig med, at Viktor Orban har antaendt en stor vaerdideba­t på tvaers af EU, fordi han vil forbyde homoseksue­lle og andre LGBTI-minoritete­r i seksualund­ervisninge­n. Orban har lanceret tiltaget som et forsvar for familiens ret til selv at bestemme.

I den nye erklaering understreg­er de 16 partier, at »familien er basis for vores nationer«. Peter Kofod understreg­er, at han ikke deler Orbans syn på LGBTI-minoritete­r, og at der ikke er tale om et vaerdifael­lesskab.

»Vaerdifael­lesskab er et staerkt ord at bruge. Der er forskellig­e områder som f.eks. en staerk ydre graense, hvor vi har brug for alliancepa­rtnere og gode kollegaer. Det er en praktisk alliance. Men der er også masser af ting, der skiller os ad,« siger Peter Kofod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark