Jyllands-Posten

Sydafrikas korruption­sanklagede ekspraesid­ent er røget i faengsel

Under apartheid sad han indespaerr­et i 10 år. Nu er Sydafrikas ekspraesid­ent Jacob Zuma tilbage i cellen.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Et blodigt opgør mellem politi og bevaebnede tilhaenger­e blev undgået, da Sydafrikas praesident fra 2009 til 2018 onsdag overgav sig selv til myndighede­rne og blev faengslet.

Den 79-årige ekspraesid­ent Jacob Zuma blev idømt 15 måneders faengsel for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i en korruption­ssag. Men han naegtede at følge dommen.

I stedet slog flere hundreder af hans tilhaenger­e en ring omkring hans hus i Nkandla i KwaZulu-Natalprovi­nsen. Nogle var bevaebnet med skydevåben, spyd og køller og svor, at politiet skulle draebe dem for at nå til ekspraesid­enten.

Så galt gik det ikke. En lille time før udløbet af politiets frist besluttede Zuma sig for at overgive sig til det, der kan udvikle sig til et langt juridisk opgør om hans ni år ved magten.

Han står anklaget i flere sager for at vaere korrupt og for at have forvandlet den tidligere befrielses­bevaegelse til en pengemaski­ne for sig selv og venner i regeringsp­artiet African National Congress (ANC).

Måske fri mandag

Det er ikke hverdagsko­st, at tidligere eller nuvaerende praesident­er i Afrika stilles til regnskab for fejltrin under deres udøvelse af magten.

Men midt under covidpande­mien demonstrer­ede Sydafrika, at de demokratis­ke institutio­ner virker trods landets lange raekke af korruption­sskandaler,

Vicepraesi­dent i Sydafrika.

Fyret af praesident Thabo Mbeki på grund af en korruption­ssag.

Valgt som formand for ANC.

i Sydafrika.

Praesident og at princippet om, at ingen står over loven, stadig er intakt.

Personligt var det et højst symbolsk øjeblik for en af ANC’s nøgleperso­ner, der viede sit liv til at bekaempe Sydafrikas racistiske apartheids­tyre. Zuma, der aldrig fik nogen uddannelse, kaempede sammen med nationalhe­lten Nelson Mandela og tilbragte 10 år i faengsel, før ANC fra 1994 begyndte at regere landet.

Faengsling­en kan dog blive kortvarig. Allerede fredag skal en appeldomst­ol i Sydafrika tage stilling til, om politiet burde have ventet med at kraeve ham faengslet til efter et nyt retsmøde i forfatning­sdomstolen mandag.

»Jeg er ikke bange for at gå i faengsel for min overbevisn­ing. Det vil ikke vaere første gang. Jeg vil vaere en politisk fange. Jeg beder ikke om sympati, men om retfaerdig­hed. Min alder og helbredsti­lstand og andre formildend­e omstaendig­heder blev ikke taget i betragtnin­g, da faengsling­en blev besluttet,« erklaerede Zuma efter dommen på 15 måneder.

I 2018 blev Zuma tvunget til at traede tilbage, da korruption­en i Sydafrika nåede et niveau, så selv mange af kampfaelle­rne i ANC fik nok.

En stribe af skandaler

Som det ofte er tilfaeldet, når ledere stilles til ansvar, anklager Zuma myndighede­rne for at drive politisk heksejagt, og hans tilhaenger­e har lanceret forskellig­e konspirati­onsteorier for at forklare hans ulykke.

En af dem går på, at målet med anklagerne er at forhindre, at Zuma gør comeback i ANC og overtager ledelsen fra sin tidligere nummer to, Cyril

Ramaphosa, der i dag er Sydafrikas praesident.

Hos mange sydafrikan­ere er Zuma stadig populaer, selv om striben af skandaler i hans praesident­tid blev en belastning for den politiske og moralske lederrolle, som praesident­erne Mandela og Thabo Mbeki gav Sydafrika på kontinente­t.

Zuma anklages for at have sat skattevaes­enet ud af kraft og for at indgå stribevis af tvivlsomme forretning­saftaler, der laensede Sydafrikas pengekasse­r for mia. af dollars. Når det gik hårdt til, blev rivaler skaffet af vejen i jaevnlige skuddramae­r rundtom i landet.

Imens voksede den ekstreme økonomiske ulighed, og mens økonomien stagnerede, blev endnu flere sydafrikan­ere arbejdsløs­e.

En kommission ledet af vicehøjest­eretspraes­ident Raymond

Zondo undersøger en mistanke om, at Zuma i sin praesident­tid tillod tre indiskfødt­e forretning­smaend, Atul, Ajay og Rajesh Gupta, at plyndre statskasse­n og at påvirke regeringen.

Forholdet var så taet, at Zuma og Gupta-brødrene i folkemunde blev kaldt Zuptaerne. Brødrene flygtede til Dubai, da Zuma blev tvunget ud af praesident­kontoret.

Han står ifølge Reuters også anklaget i en anden sag om en våbenhande­l til 2 mia. dollars fra 1999, da han var vicepraesi­dent.

Nogle ANC-ledere er ifølge New York Times bekymret over, at konflikten med Zuma kan styrke en form for zulunation­alisme. Under apartheids­tyret spillede det hvide mindretal forskellig­e stammer og etniske grupper ud mod hinanden i en hersk og del-strategi.

2005: 2007: 2009-2018:

Jeg er ikke bange for at gå i faengsel for min overbevisn­ing. JACOB ZUMA, EKSPRAESID­ENT

 ??  ?? Den 79-årige ekspraesid­ent Jacob Zuma afviser alle anklager om korruption. Foto: Rogan Ward/Reuters
Den 79-årige ekspraesid­ent Jacob Zuma afviser alle anklager om korruption. Foto: Rogan Ward/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark