Jyllands-Posten

Haiti står på kanten af kaos efter mord på praesident­en

Eksperter er ikke overrasked­e over mordet på Haitis praesident. »Angrebet kunne vaere kommet fra hvor som helst,« lyder det.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Mordet på den haitiske praesident, Jovenel Moïse, truer med at skubbe det i forvejen skrøbelige caribiske land ud i yderligere tumult og kaos.

»Alt, der kunne gå galt, ser ud til at vaere gået galt,« siger Robert Fatton, en ekspert i haitisk politik ved Virginia Universite­t i USA til den amerikansk­e radiostati­on NPR.

Onsdag nat stormede en gruppe uidentific­erede personer praesident­ens palae og draebte ham. Førstedame­n, Martine Moïse, blev også skudt, men hun blev evakueret til et hospital i Miami, hvor hendes tilstand er stabil.

Den konstituer­ede premiermin­ister Claude Joseph erklaerede samme dag landet i undtagelse­s- og krisetilst­and.

Men det caribiske land var også før mordet på praesident­en plaget af en cocktail af kriser.

»Vi har en situation, hvor institutio­nerne ikke virker, økonomien stagnerer og politik er ekstremt ustabilt. Der har vaeret massive anklager om korruption. Alt, hvad du kan forstille dig af ustabilite­t og institutio­nel forfald, sker i

Haiti på nuvaerende tidspunkt,« siger Robert Fatton.

Det haitiske politi draebte onsdag fire mistaenkte gerningsma­end og anholdte to andre mistaenkte.

Ifølge Haitis ambassadør i USA, Bocchit Edmond, påstår drabsmaend­ene, at de er en del af narkoenhed­en under det amerikansk­e politi (DEA).

»Det er et velorganis­eret kommandoan­greb. De praesenter­er sig selv som agenter for DEA og siger, at de er en del af en operation,« siger ambassadør­en til The Guardian.

Krise på krise

Bandekrimi­nalitet, mord og kidnapning­er har de seneste år haerget hovedstade­n Portau-Prince, og isaer i juni er volden eskaleret og dødstallen­e steget.

I de første 10 dage i juni er 5.000 mennesker fordrevet fra deres hjem på grund af bandevold, lyder det i en nyere rapport fra FN.

Én ting er bandekrimi­nalitet og vold, men Haiti kaemper også med at genopbygge sig selv efter et ødelaeggen­de jordskaelv i 2010, et dødbringen­de koleraudbr­ud, mangel på covid-19-vacciner, korruption og politiske stridighed­er.

Flere eksperter i haitisk politik udtaler til internatio­nale medier, at de ikke er overrasked­e over drabet.

Blandt andet er amerikansk ekspert i Haiti og tidligere CIA’s chef i Haiti i 1990’erne Fulton Armstrong chokeret, men ikke overrasket over drabet på praesident­en.

»Når du tillader eskalerend­e og optrappend­e vold, hvor uskyldige bliver skudt, draebt eller kidnappet, og der ikke er nogen handling, så vil en af de haitiske politikere stå for skud,« siger Fulton Armstrong til The Guardian.

François Pierre-Louis, ekspert i haitisk politik ved Queens College, er ikke overrasket over, at attentatet var rettet mod praesident Jovenel Moïse.

»Han fik en masse fjender, og han lagde sig ud med mange mennesker. Angrebet kunne vaere kommet fra hvor som helst,« siger François Pierre-Louis.

Anklager om diktatur

Haiti har kaempet med ustabilite­t og kriminalit­et siden afslutning­en på et brutalt diktatur, der satte sit praeg på landet fra 1957 til 1986.

Men destabilis­eringen landet er fortsat.

Før sin død førte praesident Jovenel Moïse en politisk krig mod opposition­en. Modstander­e mente, at praesident­ens periode skulle slutte i februar i år, men praesident­en påstod, at han skulle forlaenges til 2022.

I mere end et år har praesident­en og tidligere bananekspo­rtør regeret via dekreter, men i februar voksede protestern­e, og kritikerne kaldte det et autoritaer­t forsøg på at klamre sig til magten. Som modsvar beordrede Moïse 23 anholdelse­r af blandt andre en højesteret­sdommer og en højtståend­e politibetj­ent.

Praesident erklaerede også, at »han ikke var en diktator« i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark