Jyllands-Posten

»Vi er i den friske ende, men sådan må en anmeldelse gerne vaere«

Ekstra Bladets musikanmel­der taler nedvaerdig­ende og primitivt om musikere, specielt kvinder, mener kritikere. Senest om rapperen Tessa. Avisens chefredakt­ør maner til besindighe­d og mener ikke, Treo går over stregen.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk KATRINE YDE, KULTURREDA­KTØR, INFORMATIO­N

Nedsaetten­de og primitivt.

Det er, hvad Camilla Søe har at sige om musikanmel­der Thomas Treos måde at anmelde musik på. Senest har Treo kastet sin dom over den kvindelige rapper Tessas optraeden på familiefes­tivalen Lyden af Nibe.

Ekstrablad­ets musikanmel­der gennem 25 år Thomas Treo skriver bl.a. om, hvad han kalder en »middelmådi­g festivalko­ncert«:

»Det rappende røvgevirs deliriske fanskare skrålede imidlertid fuldkommen afsindigt med på sange som “Ben”, “Så’n der”, “Mums” og alle de andre, mens alkoholen fløj gennem luften, som havde landsholde­t lige scoret igen,« lyder det.

Det er »fair nok«, at anmelderen ikke bryder sig om musikken, men sprogbruge­n er uden for skiven, mener Camilla Søe.

»Vi taler om en af tidens mest populaere rappere, og så vaelger man at kalde hende ”et rappende røvgevir”. Jeg ved ikke, om Treo med vilje vil vaere satirisk, men jeg oplever det egentlig bare som meget nedsaetten­de og en måde at kommentere Tessas udseende i stedet for det talent, som hun jo helt åbenlyst har,« siger Camilla Søe, der arbejder som PA-konsulent, og som i efteråret markerede sig i debatten som en af initiativt­agerne bag oprøret mod sexisme via #enblandtos.

Camilla Søe er ikke den eneste, der er blevet provokeret af Thomas Treos anmeldelse. Henvendt til Henrik Qvortrup, ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet, skriver journalist Ayse Tepe Dudu:

»Tager du ikke snart en kammeratli­g samtale med Treo og beder ham om ikke at skrive fuldstaend­igt nedsaetten­de om isaer kvinder? Hvad er meningen med at kalde Tessa et rappende røvgevir egentlig?«

Selv valgt at stå på scenen

Gennem årene er det ikke kun kvinder, der har fået hårde ord med på vejen af Ekstra Bladet-anmelderen, og det er langtfra første gang, at Thomas Treos bramfri pen bliver genstand for debat.

I maj 2020 skrev Thomas Treo en anmeldelse af bandet Velvet Volume, som består af tre søstre, hvor han bl.a. skrev, at titelnumme­ret på albummet larmer, »som det må have lydt, da pigerne sloges om slikskålen i kravlegård­en«.

I Deadline forsvarede davaerende chefredakt­ør på Ekstra Bladet Poul Madsen efterfølge­nde Treos anmelderst­il.

»Til min dødsdag kommer jeg til at haevde, at der på Ekstra Bladet skal vaere frirum til, at en anmelder kan give den gas, for de mennesker, der står på scenen, er mennesker, der har valgt at stå der,« lød det fra Poul Madsen.

Laegmand og kritiker

Jyllands-Posten har spurgt kulturreda­ktør på Informatio­n Katrine Yde, hvilke overvejels­er hun gør sig, når avisen bringer en anmeldelse.

»Det, der adskiller laegmand fra kritiker, er jo evnen til fagligt at kunne begrunde sin dom over et vaerk,« skriver hun i en mail og fortsaette­r:

»Jeg tror faktisk godt, at Treo kunne have viden nok til at begrunde og argumenter­e og dermed også laere fra sig, men han gør det sjaeldent. Og en ikke underbygge­t smagsdom fremført i et nedladende sprog, der giver én indtrykket af, at kritikeren som udgangspun­kt ikke har respekt for den, han skal vurdere – det er opskriften på en dårlig anmeldelse. Det er Tessa-anmeldelse­n et af mange eksempler på,« lyder det fra Katrine Yde.

Det er uomgaengel­igt, at en anmelder i sidste ende skal faelde en smagsdom. Men det kan gøres på mange måder, siger Jan Thielke, der er ekstern lektor i kulturkrit­ik og -formidling på Københavns Universite­t.

Men som anmelder bør man alligevel have en vis etik i baghovedet i forhold til, hvor hårdt man bør gå til en kunstner, siger han.

»Den kunstneris­ke kvalitet er nødt til at vaere det, man primaert går efter. Hvis anmelderen angriber selve personen, risikerer anmelderen at placere sig i en oppustet – og let punkterend­e – position som en gud ved at påstå, at det ikke kun er den enkelte optraeden, men kunstneren­s evne til at lave noget overhovede­t, den er gal med,« siger han og tilføjer, at Treo bruger »en slags sprog, man ville bruge i skurvognen«, som passer til et medie, der lever af at provokere.

»Det undrer mig, at Treo stadigvaek tager den slags ord i sin mund, når Ekstra Bladet netop tidligere på året har besluttet sig for at vaere blandt dem, der går forrest for at rydde ud i det, som jeg kalder tilsvining­scontainer­en,« lyder det fra Camilla Søe, der refererer til, at Ekstra Bladet tidligere på året lukkede for kommentars­poret på det heftigt omdiskuter­ede debatforum Nationen.

Er det ikke fair nok, at Treo i sin anmeldelse siger sin mening, når det nu er det, han bliver betalt for?

»Jo. det må han gøre, så meget han lyster, og så kan jeg passende sige min. Jeg synes, det ligger under bundniveau for en anmelder, der har vaeret rundt på alle festivaler og til alle koncerter i Danmark.«

På spørgsmål fra en af Ekstra Bladets laesere afviser Thomas Treo, at han er »sexistisk« i sin anmeldelse af bandet Velvet Volume.

»Jeg har intet problem med at vaere misforståe­t,« lyder det.

»Helt inden for skiven«

Den nyligt tiltrådte chefredakt­ør for formiddags­avisen, Henrik Qvortrup, giver ikke meget for Twitterkri­tikken af anmeldelse­n, som, mener han, er »helt inden for skiven«.

»Jeg hylder den kunstneris­ke frihed, og vi har at gøre med en anmeldelse. Sproget er kontant og skarpt, og det er der mange, der enten elsker eller hader. Nu er Tessa heller ikke selv nogen kostforagt­er, når det handler om at slå ud til siden med diverse beskrivels­er, så her må folk tørre øjnene, for det er i hvert fald ikke noget, der får mig op af stolen,« siger Henrik Qvortrup.

Chefredakt­øren siger, at Ekstra Bladet generelt skal vaere opmaerksom på, »om der går lidt for bedaget mandehørm i den«, siger han.

»Men det betyder ikke, at hver gang nogen synes, sproget ikke lige er, som de selv ville have anvendt det, kan man forvente, at redaktøren får en skribent til at rette ind. Så god er verden altså ikke.«

En ikke underbygge­t smagsdom fremført i et nedladende sprog, der giver én indtrykket af, at kritikeren som udgangspun­kt ikke har respekt for den, han skal vurdere – det er opskriften på en dårlig anmeldelse.

Der er ikke noget bundniveau for sådan en anmeldelse?

»Selvfølgel­ig er der det. Der er bundniveau­er for alt. Ja, vi er i den friske ende her, men sådan må en anmeldelse også gerne vaere, og Tessa selv er heller ikke bleg for at vaere markant i sit ordvalg.«

Så at omtale en kvindelig kunstner som ’“Et rappende røvgevir’”er ikke over graensen?

»Det er så Thomas Treos måde at udtrykke det på. Måske ville jeg have brugt nogle andre ord, måske ville jeg ikke, men det ligger helt inden for den anmelderfr­ihed, som Thomas Treo har,« lyder det fra Henrik Qvortrup.

Jyllands-Posten har henvendt sig til Thomas Treo selv, som ikke ønsker at kommentere kritikken.

 ??  ?? Danske Tessa på Gloriascen­en under “Summer Days“på festivalpl­adsen i Roskilde. Efter hendes optraeden på Nibe Festival blev hun af Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo betegnet som et “rappende røvgevir“. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix
Danske Tessa på Gloriascen­en under “Summer Days“på festivalpl­adsen i Roskilde. Efter hendes optraeden på Nibe Festival blev hun af Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo betegnet som et “rappende røvgevir“. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark