Jyllands-Posten

En uventet drejning ødelagde Mørkøvs plan for Cavendish

Michael Mørkøv gør klar til revanche efter en dag, da han og Mark Cavendish missede en historisk mulighed.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Den sydfranske by slår sig op på at vaere »sprinterne­s hovedstad«.

Dét praedikat kunne Nîmes imidlertid ikke leve op til, da et udbrud rev sig løs, hvorefter Nils Politt fra Bora-Hansgrohe gik solo og hentede karrierens største sejr på 12. etape i Tour de France.

»Jeg er lidt aergerlig over, at vi ikke kom ind og spurtede, for det havde jeg jo sat mig op til,« sagde Michael Mørkøv fra Deceuninck­Quickstep, der agerer leadout-man for sprinteren Mark Cavendish.

Den 36-årige dansker knappede en cola op og tog en stor slurk, inden han begyndte at se fremad mod fredagens mulighed for med 34 etapesejre at køre den britiske sprinter ind i Tour de France-historien.

»Men med verdensmes­teren i udbrud havde vi også en god mulighed for etapesejre­n i dag,« sagde Michael Mørkøv.

Utrolig angrebsivr­ig

Et kvarter tidligere kørte Nils Politt stadig jublende rundt i målområdet, mens FDJ-profilen Stefan Küng lagde sig udmattet ned på den glohede asfalt. Julian Alaphilipp­e havde overskud til at køre over og hilse på en lille pige, der havde istemt de mange »Julian«råb.

For anden dag i traek havde den 29-årige Deceuninck-Quickstep-franskmand

vaeret i udbrud. Det er en vaerdig verdensmes­ter, der først angriber på Mont Ventoux og dagen efter på en etape, der burde passe bedst til sprinterne. Julian Alaphilipp­e er én af grundene til, at Tour de France er blevet praeget af flere overrasken­de og naermest anarkistis­ke etaper de seneste par år.

»Han er jo bare en utrolig angrebsivr­ig rytter, der altid prøver at saette noget kolorit på løbet,« siger Michael Mørkøv.

Lige fra begyndelse­n af etapen markerede verdensmes­teren sig og gik med i et udbrud, hvor temporytte­re som Stefan Küng var med til at skabe et komfortabe­lt forspring til feltet.

Dernede kunne Jonas Vingegaard sidde og glaede sig over, at der ikke opstod hverken styrt eller splittelse­r i sidevinden.

Den 24-årige dansker blev beskyttet af sine Jumbo-Visma-holdkammer­ater, der kørte op i fronten af feltet på de sidste kilometer, hvor tilskuerne kunne se favoritter­ne køre af sted i et adstadigt tempo.

Et kvarter tidligere havde Nils Politt haft anderledes meget fart på, da den 27-årige tysker sikrede BoraHansgr­ohe oprejsning efter en dag, hvor holdet mistede en af feltets mest fremtraede­nde ryttere.

Sagans farvel

Inden etapen valgte Peter Sagan at udgå og blev dermed den 29. rytter, der har forladt løbet før tid. Det er allerede mere end de seneste 20 år på naer 2012, hvor 33 ryttere udgik. Det bliver formentlig overgået i løbet af de sidste ni etaper i årets Tour de France.

Nogle er trådt ud for at forberede sig til OL, andre er faldet for tidsgraens­en, men de fleste er røget ud på grund af de mange styrt i løbets indledende fase. Det ramte også Peter Sagan på tredje etape, der siden da har klaget over smerter i knaeet.

Dermed er slovakken ude af kampen om den grønne pointtrøje, som Mark Cavendish stadig er iklaedt. Til gengaeld mangler briten én sejr for at tangere Eddy Merckx’ rekord med 34 Tour de France-etapesejre. Det kan ske fredag, når han og Michael Mørkøv vil kaempe for at undgå endnu en misset massespurt efter en uventet afslutning i »sprinterne­s hovedstad«.

 ??  ?? Nils Politt vandt 12. etape. Foto: Stephane Mahe/Reuters
Nils Politt vandt 12. etape. Foto: Stephane Mahe/Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark