Jyllands-Posten

Når politi erstattes af pøbelvaeld­e

-

I fjor besluttede byrådet i Minneapoli­s at opløse byens politistyr­ke efter de voldsomme reaktioner på drabet på George Floyd. Tilsvarend­e skridt blev overvejet i andre amerikansk­e byer, i takt med at bevaegelse­rne »Black Lives Matter« og »Defund the police« vandt frem under demonstrat­ioner hen over sommeren i fjor, og i valgåret 2020 stod man tilbage med indtrykket af folkevalgt­e, der syntes at have slået hjernen fra og glemt alt om lov og orden.

Prisen for politisk at give efter for dette pøbelvaeld­e er for alvor ved at manifester­e sig i USA.

Beslutning­en om at opløse politiet i Minneapoli­s blev aldrig eksekveret. Alligevel steg antallet af mord i byen i 2020 med 75 pct. I Portland og i Seattle, hvor staerke kraefter ønskede store nedskaerin­ger i bevillinge­rne til politiet, har stigninger­ne vaeret henholdsvi­s 60 og 41 pct. I New York steg antallet af mord i fjor 43 pct., og allerede nu tyder meget på, at det vil blive overgået i år. I Chicago blev naesten 1.000 mennesker draebt, hvilket er taet på rekorden fra 1974.

Coronakris­en og nedlukning­erne får en del af skylden for den accelerere­nde drabsfrekv­ens, men det underbygge­s ikke af statistikk­erne, da en anselig del af drabene skete i perioder, hvor der ikke var lukket ned. Omkring 19.400 amerikaner­e blev ifølge FBI skuddraebt i 2020, hvilket er det højeste antal siden 1995 og naesten en fjerdedel flere end i 2019. I år tegner ikke bedre end i fjor, hvilket er ildevarsle­nde.

I den forgangne weekend, da amerikaner­ne fejrede USA’s uafhaengig­hedsdag, blev mindst 106 personer i Chicago ramt af skud – herunder to piger på fem og seks år. Begge overlevede, men mindst 16 andre blev draebt. Foreløbige data viser over 600 skudepisod­er i USA hen over weekenden med mindst 233 draebte og over 618 sårede.

Mange drab sker blandt minoritete­r. Sorte maend i alderen 15-35 år udgør kun 2 pct. af USA’s befolkning, men er impliceret i 37 pct. af alle drab, der involverer skydevåben.

Desvaerre er også ordenshånd­haevelsen endt som en politisk kampplads i USA, hvilket i kombinatio­n med en surrealist­isk lempelig våbenlovgi­vning ikke blot skaber grundlag for det skraemmend­e antal mord, men også alt for ofte efterlader politifolk i situatione­r, hvor de på splitsekun­der skal afgøre, om de skal traekke våben. Risikoen for at traeffe den forkerte beslutning og dermed komme til at skyde en ubevaebnet borger er stor, og nervøsitet­en hos amerikansk politi er naeppe blevet mindre efter George Floyd-sagen.

I et allerede staerkt polarisere­t USA er det samfundsne­dbrydende, når folkevalgt­e bøjer sig for presset fra situatione­ns generalsta­b og slaekker på ordenshånd­haevelsen.

Enhver politistyr­ke har regelmaess­igt behov for et kritisk eftersyn, også i demokratis­ke samfund, da dårlige vaner og misforståe­t korpsånd kan føre til virkelighe­dsafkoblin­g og afstumpeth­ed samt ikke mindst mistillid mellem samfundets minoritete­r og ordensmagt­en. Mange steder i USA er det opfattelse­n, at politiet yder hvide mere retfaerdig­hed end andre samfundsgr­upper. Opfattelse­n kan vaere ubegrundet, men så laenge den eksisterer, vil det ikke vaere muligt at retablere tilliden mellem borgere og myndighede­r.

De folkevalgt­e har ansvaret for at sikre lov og orden og pligt til at sige klart fra over for gadens parlament. Ingen forstandig­e ønsker at leve i en politistat, men at skaere ned på ordenshånd­haevelsen er udtryk for skamløs populisme.

Den eksplosive vaekst i skuddrab kan kun ses som resultatet af et forfaerden­de politisk svigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark