Jyllands-Posten

Det er politisk sommer. Hold arme og ben i bussen. Dyk eller reklamér!

- METTE BOCK tidl. minister

Så har politikern­e forladt Christians­borg og er draget på sommerferi­e. Vaer forvisset om, at samtlige folketings­medlemmer er sendt på ferie med besked fra partitoppe­ne om at holde arme og ben inde i bussen og holde munden lukket. Medmindre, altså, at man har bedt paent om lov på partikonto­ret og fået at vide, hvad man skal sige.

Vaer også forvisset om, at flere partier op til ferien har forsøgt at “saelge” interviews med gode profilhist­orier ind til de store medier.

Om Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører Rasmus Stoklund er blevet opsøgt af Jyllands-Posten, eller om det er hans parti, der har taget initiative­t, ved jeg ikke. Men denne uges interview i JP er et typisk eksempel på en af den slags sommerinte­rviews, som partierne elsker.

Hvorfor? Fordi det er en herlig anledning til at fastslå den profil, som man ønsker at banke ind i vaelgerne.

Pointen for Socialdemo­kratiet er i dette tilfaelde at neutralise­re Dansk Folkeparti. Til det formål har Stoklund den perfekte, socialdemo­kratiske profil. Hans foraeldre var henholdsvi­s pedel og frisør. Han har laest statskunds­kab. Han bor i en forstad med hustru og tre børn. Han har intet imod at kritisere fortidens Socialdemo­krati og at knuselske DF. Og han har endnu mindre imod at vaere hård i filten.

Stoklund har ingen betaenkeli­gheder ved at lave Facebook-opslag om mennesker på tålt ophold i Danmark illustrere­t af et billede af en spand ukrudt. Han anklager frisk og frejdig skuespille­ren Ghita Nørby for at solidarise­re sig med

Islamisk Stats krigere, da hun formastede sig til at kritisere regeringen­s udlaending­epolitik. Ingen anledning går den rapfodede forbi. Heller ikke dette sommerinte­rview i en agurketid. Det forstår jeg fuldt ud, for det er en gave, når Socialdemo­kraterne nu kaemper så hårdt for at neutralise­re Dansk Folkeparti ved at tyvstjaele al den udlaending­epolitik, de har på deres efterhånde­n halvtomme hylder. Det er politisk kommunikat­ion, der virker.

Problemet ligger ikke i den mesterligt håndterede politiske kommunikat­ion. Det ligger et helt andet sted. I indholdet. Hvad er det egentlig, Stoklund siger og påstår, at Socialdemo­kratiet står for?

Stoklund er endnu så ung, at han åbenbart ikke har opdaget, at enhver politiker holder menneskesk­aebner i sine haender. Hver dag. Og at ord har betydning. Hvilket menneske fortjener at blive sammenlign­et med ukrudt? Tror vi virkelig på, at Ghita Nørby sympatiser­er med Islamisk Stat? Ligger det helt fast, at indvandrer­ne, som de er flest, er kriminelle, at de undertrykk­er kvinder, slår deres børn og ikke gider at arbejde? I et sådant omfang, at det legitimere­r de generalise­ringer, som Stoklund så dygtigt håndterer? Naeppe. Men mistaenkel­iggørelse, ord og antydninge­r kan gentages så ofte, at det langsomt bliver til en form for sandhed.

Socialdemo­kraterne er rigtig godt på vej til at fastslå, at de er skrappere end de skrappeste på udlaending­epolitikke­n. Set i det perspektiv er Stoklund en fremragend­e vaerdikrig­er. Men også Stoklund vil blive aeldre, og man kan håbe, han også bliver klogere. Han bør, som enhver politiker, taenke over, hvad ord gør ved de mennesker, de rammer.

Socialdemo­kratiet har som parti ikke den slags refleksion­er, for her taeller kun antallet af krydser på valgdagen, og analysen er entydig: Skyd på de anderledes. Det giver stemmer. Men giver det respekt – og selvrespek­t – når dagen er omme?

Stoklund er endnu så ung, at han åbenbart ikke har opdaget, at enhver politiker holder menneskesk­aebner i sine haender.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark