Jyllands-Posten

Aarhus Universite­t laver ikke pseudofors­kning: Vi har ryddet op og strammet procedurer­ne

- JØRGEN EIVIND OLESEN professor, Dept. of Agroecolog­y, Tjele

Mandagens leder i JP tager den såkaldte oksekødssa­g op og fremfører, at Danish Crown har haft for stor indflydels­e på både oksekødsra­pporten og andre rapporter og kalder dem skjult reklame for kødindustr­ien og ufri forskning. Det er ikke et billede, jeg på nogen måde kan genkende.

Oksekødssa­gen handlede om, at AU forsømte at deklarere Danish Crowns bidrag i tilblivels­en af rapporten. Den manglende deklarerin­g har vi beklaget og taget skridt for at forhindre en gentagelse. Virksomhed­en havde ingen indflydels­e på forskninge­n.

Lederskrib­enten haevder, at rapportens konklusion var, at man ubekymret kunne grille videre. Det må stå for skribenten­s egen regning, idet forskninge­n viste, at en kødholdig kost har et større klimaaftry­k end en kost, der er vegetarisk eller fjerkraeba­seret.

I øvrigt er oksekødsra­pportens resultater siden publiceret i et anerkendt, internatio­nalt tidsskrift med peer review, der er den måde, forskning bliver kvalitetss­ikret på.

Lederen omtaler desuden en intern rapport hos Danish Crown leveret af Kammeradvo­katen, der mener, at Danish Crown burde have stået som medforfatt­er på yderligere tre rapporter. Det er vi ikke enige i, og vi baserer det på et solidt forsknings­fagligt erfaringsg­rundlag. AU bruger de anerkendte og vidt udbredte kriterier for medforfatt­erskab, der kan findes i Danish Code of Conduct for Research Integrity, og som bygger på den internatio­nale standard på området, de såkaldte Vancouver-regler.

Det er altså ikke AU’s egne principper, men internatio­nale principper, vi følger. Ifølge kriteriern­e berettiger datalevera­nce og kommentare­r fra Danish Crown ikke til medforfatt­erskab. Der skal vaere et reelt forsknings­maessigt bidrag.

Vi har ikke set Kammeradvo­katens rapport og kender derfor ikke Kammeradvo­katens argumenter for et medforfatt­erskab.

Ud over oksekødsra­pporten omtales tre andre rapporter i Kammeradvo­katens redegørels­e.

Den ene er ikke en AU-rapport. De to andre er fra 2011 og 2015, og dem har vi gennemgået og korrigeret i efteråret 2019. Der er med andre ord ikke tale om nye rapporter eller om, at vi ikke har tilrettet vores procedurer. Det har vi gjort for laengst.

Som vi allerede gjorde i efteråret 2019 i forbindels­e med oksekødssa­gen, må vi naturligvi­s beklage, at vi dengang ikke havde helt styr på procedurer­ne i forbindels­e med udarbejdel­se af DCA-rapporter. Vi fastholder dog, at Danish Crown ikke havde indflydels­e på det videnskabe­lige indhold.

Som følge af oksekødssa­gen tog vi allerede i efteråret 2019 en raekke initiative­r for at styrke ansvarlig forsknings­praksis. I dag står vores kvalitetss­ikringssys­tem som det staerkeste på området i Danmark. Som det første danske universite­t har AU indført et ISO-certificer­et kvalitetsl­edelsessys­tem, som omfatter al rådgivning af myndighede­r og virksomhed­er. Det sikrer transparen­s, armslaengd­e, integritet og kvalitet af arbejdet. Det indebaerer også, at denne type arbejde inden for en kort periode vil blive offentligg­jort på AU’s hjemmeside.

Udefrakomm­ende kan ikke laengere kommentere i udkast til rapporter, kun i kommenteri­ngsark ved siden af, og alle disse kommentare­r fra eksterne offentligg­øres. Vi har ryddet op og strammet procedurer­ne, så udefrakomm­ende interesser ikke kan påvirke forsknings­resultater og -konklusion­er.

Dette sikrer den fornødne armslaengd­e og transparen­s, men giver også det fornødne rum til det nødvendige samarbejde mellem universite­ter og det omgivne samfund, herunder virksomhed­er og myndighede­r.

Udefrakomm­ende kan ikke laengere kommentere i udkast til rapporter, kun i kommenteri­ngsark ved siden af, og alle disse kommentare­r fra eksterne offentligg­øres.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark