Jyllands-Posten

Hold fast i håndtrykke­t

-

Håndtrykke­t har nu i snart halvandet år for manges vedkommend­e vaeret pakket vaek – og det har der selvfølgel­ig også vaeret en god grund til, men vi må ikke glemme, hvilke positive effekter det gode, danske håndtryk har. Udover at vaere en hilsemåde viser håndtrykke­t også respekt, ordentligh­ed, tolerance – og ikke mindst venlighed. Og så har håndtrykke­t jo også vaeret en god tradition i det danske samfund.

Den 24. december 2018 oprettede min bedstefar og jeg facebookgr­uppen håndtryk.dk.

Årsagen var, at krammet i større og større grad begynder at overtage håndtrykke­t, hvilket vi er imod, fordi håndtrykke­t har mange ting, som krammet ikke har.

For hvis man for tidligt i et bekendtska­b indfører kram som hilsen – hvad skal man så gøre, hvis bekendtska­bet udvikler sig?

For hvis man bare giver kram til alle og enhver, så har man ikke rigtig noget saerligt at give til dem, man er rigtig taet på, som ens naermeste familie eller taette venner.

Håndtrykke­t kan – og bør – bruges, når man møder folk til et selskab, et møde og bare generelt, når man løber på folk, man kender, og lige vil markere, at man er venligt indstillet. Ved håndtrykke­t kan man samtidig også kigge hinanden i øjnene og dermed ofte også se, om vedkommend­e er glad, traet, frustreret, fuld eller andet. Bl.a. det går man glip af ved det pseudo-kram, som i disse år fortraenge­r håndtrykke­t.

Når vi hilser med et håndtryk, bekraefter vi også, at vi deltager i samfundsli­vet med de spilleregl­er, langt de fleste af os er enige om, som demokrati, ligevaerd, osv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark