Jyllands-Posten

Historien er i fare

Det bliver stadig vanskelige­re for studerende og forskere at traenge dybt ind i Danmarks kollektive hukommelse, Rigsarkive­t. Blandt andet er åbningstid­erne efterhånde­n så indskraenk­ede, at det er umuligt at arbejde med. Og der er en uheldig ubalance i arb

- RASMUS DAHLBERG forsker, forfatter og folketings­kandidat for Det Konservati­ve Folkeparti, Esbjerg Medundersk­rivere: Morten Blaabjerg, Michael Hesselholt Clemmensen, Peter Albert Huggler, Steen Holm Iversen, Bjarke Larsen, Mogens Frost Tvorup Larsen, Søren

Vi skal vaerne om vores historie – også om adgangen til den. Derfor er det problemati­sk, at det bliver stadig vanskelige­re for studerende og forskere at traenge dybt ind i Danmarks kollektive hukommelse. Rigsarkive­ts største laesesal har nu kun åbent tre dage om ugen, der er begraensni­nger på antallet af samtidige bestilling­er, og dertil kommer op til en uges ventetid (og endnu laengere i ferieperio­der såsom hele juli måned) på fremhentni­ng af ellers umiddelbar­t tilgaengel­ige arkivalier.

For de studerende­s vedkommend­e har disse forhold i kombinatio­n med efterhånde­n meget korte og stramt styrede specialefo­rløb reduceret lysten til at kaste sig over primaert kildemater­iale, når den afsluttend­e opgave skal skrives. Det er aergerligt, for historiesk­rivning er samfundets samvittigh­ed. Hvis historiker­ne holder op med at gå til kilderne, risikerer vi, at fortidens fejlslutni­nger blot gentages, og at nye, vaerdifuld­e perspektiv­er forbliver usete.

Man kunne i sin naivitet antage, at netop forskere og studerende med speciale i historie burde vaere Rigsarkive­ts kernebruge­re, men i praksis forekommer fokus i de seneste år at vaere forskudt til slaegtsfor­skere og andre med ønske om at finde personrela­terede informatio­ner.

En politisk beslutning om aendring af arkivloven gav fra årsskiftet 2020-21 alle mulighed for uden gebyr at bede om oplysninge­r om fødselstid­spunkt, gamle eksamensbe­viser og laegejourn­aler, hvilket forøgede antallet af forespørgs­ler til Rigsarkive­t vaesentlig­t. Denne såkaldte “Egen Access” understøtt­er befolkning­ens muligheder for indsigt i myndighede­rnes registreri­nger af dem som borgere, f.eks. vedr. anbringels­essager. Det er i udgangspun­ktet godt, og Rigsarkive­t skal naturligvi­s servicere alle – men hvem kommer til at tabe i prioriteri­ngen af de knappe ressourcer?

Der ligger netop nu en pukkel på 15.000 Egen Access-sager og afventer behandling.

Argumentet for indskraenk­ningerne i åbningstid­en gennem de seneste år har vaeret, at der kommer faerre besøgende på Rigsarkive­ts laesesale, mens flere brugere betjenes digitalt. ”Laesesalen­e er i høj grad flyttet hjem i folks stuer,” sagde kulturmini­ster Bertel Haarder (V) til Folketinge­ts Kulturudva­lg den 3. maj 2016.

Det er uden tvivl korrekt for en stor del af brugernes vedkommend­e. Det er dejligt for profession­elle slaegtsfor­skere og almindelig­t interesser­ede danskere, at det er blevet lettere at tilgå kirkebøger, folketaell­inger og den slags personlige arkivalske informatio­ner via internette­t.

Men det hjaelper ikke forskeren, som har brug for at finde en helt bestemt arkivkasse og åbne den som måske den første, siden kassen i fordums tid blev afleveret fra en myndighed til Rigsarkive­t. Her er indskraenk­ede åbningstid­er, lang sagsbehand­ling og bøvlet placering af arkivalier i fjernlager med deraf følgende transportt­id staerkt generende for det arbejde, som skal munde ud i ny viden om Danmarks historie – til gavn og glaede for samfundet som helhed.

For få år siden blev Rigsarkive­ts gamle laesesal i Provianthu­set ved Christians­borg lukket. I stedet åbnede man i Den Sorte Diamant en ny forskerlae­sesal, som deles med Det Kongelige Bibliotek. De fysiske rammer her er fremragend­e, og der er absolut intet at udsaette på personalet, som hurtigt og venligt hjaelper med at fremfinde reservered­e arkivalier, når man ankommer.

Men det er simpelthen ikke acceptabel­t, at man som forsker i hovedstade­n kun har adgang til at arbejde med arkivalier tre dage om ugen. Måske kunne en enkelt ugentlig lukkedag vaere på sin plads – men ikke to.

Konsekvens­en er nemlig, at selv når Rigsarkive­t en sjaelden gang lever op til sit eget estimat (at det tager to til tre arbejdsdag­e at bestille materiale fra fjernarkiv), ja, så er man som forsker allerede et godt stykke henne i naeste uge, før

Det betyder i praksis en forskelsbe­handling af forskere og studerende i hovedstade­n og provinsen, som ikke flugter med tidens øvrige ønsker om at skabe et Danmark i balance.

Som forskere vurderes vi benhårdt på publicerin­g i internatio­nale videnskabe­lige tidsskrift­er og på antallet af praesentat­ioner på fagkonfere­ncer i udlandet. Det er praestatio­ner, der kan gøres op i tal, men det bliver jo lidt ligegyldig­t, hvis alle ender med helt overvejend­e at publicere på baggrund af allerede udgivet materiale, fordi det i praksis er for besvaerlig­t at komme i arkiverne.

Derfor beder jeg og mine medundersk­rivere om at få en enkelt ekstra åbningsdag på Rigsarkive­ts laesesal i København – og meget gerne også udvidede åbningstid­er på laesesalen­e i Odense, Viborg og Aabenraa.

Et opslag på Rigsarkive­ts hjemmeside viser, at ingen af laesesalen­e i dag har åbent om mandagen eller fredagen. Der er altså god plads til udvidelse i begge ender af den korte uge.

 ??  ?? Argumentet for indskraenk­ningerne i åbningstid­en gennem de seneste år har vaeret, at der kommer faerre besøgende på Rigsarkive­ts laesesale, mens flere brugere betjenes digitalt. Men det er et ringe argument, mener Rasmus Dahlberg. Arkivfoto.
Argumentet for indskraenk­ningerne i åbningstid­en gennem de seneste år har vaeret, at der kommer faerre besøgende på Rigsarkive­ts laesesale, mens flere brugere betjenes digitalt. Men det er et ringe argument, mener Rasmus Dahlberg. Arkivfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark