Jyllands-Posten

Der mangler store dyr i vores økosysteme­r

- MORTEN LINDHARD Verdens Skove, København

I kronikken “Glem alt om rewilding i dansk naturforva­ltning” i JP d. 1/7 starter Bent Aaby med at afvise ”rewilding,” fordi ikke alt kan blive, som det engang var.

Det har ingen, der arbejder med rewilding, sagt skulle vaere hensigten. Rewilding drejer sig ikke om at genskabe en fortid, men at skabe en fremtid med en vild, rig og divers natur.

Derefter foreslår Bent Aaby udsaetning af robuste store graessere på helårsgrae­sning i store naturområd­er. Det er lige praecis det, rewilding handler om, og det bliver dermed lidt uklart, hvad det egentlig er, der er i vejen med begrebet rewilding.

At alle store dyrearter fra fortiden naeppe kan udsaettes i Danmarks relativt små naturområd­er, er vel ikke et argument imod at undersøge, hvor langt vi kan komme.

Rewilding er et godt bud på et velfungere­nde koncept, fordi vi kan se frem til naturområd­er, der både er vildere, mere varierede og mere artsrige.

Samtidig resulterer det i faerre udgifter til naturpleje, fordi de store graessere hjaelper med at genskabe mere selvforval­tende økosysteme­r. Det udelukker selvfølgel­ig ikke, at vi blander os, hvis der opstår behov for det.

Det gode er, at vi er enige om at ville bevare biodiversi­teten, og at helårsgrae­sning med store graessere (rewilding?) er vejen frem.

Bent Aaby argumenter­er dog også for skove uden graesning, men en skov uden store dyr er i sig selv mere unaturligt end én, hvor der er rewildet.

Indtil skovloven blev vedtaget i 1805 for at sikre tømmerprod­uktionen, har der altid vaeret store planteaede­re i skovene. Jaegertide­ns jaegere udryddede de fleste store planteaede­re, og i den periode groede skovene sig unaturligt taette.

I den fortaellin­g er miraklet, at den lysåbne naturs arter overlevede trods katastrofe­n, og husdyrhold­et, høslettet og andre ekstensive anvendelse­r af “dårlige” jorde for at skaffe foder til dyrene bliver ved et tilfaelde en slags økosystemg­enopretnin­g. Nu blot med tamme graessere i stedet for de vilde.

Da overdrevet også omfattende skoven, resultered­e det i slags genopretni­ng af det oprindelig­e graessede landskab domineret af skov, men med lysåbne arealer, hvor overdrevsa­rterne kunne trives.

Derfor er overdrev så artsrige. Danmark har dermed ikke kun vaeret et skovland, men også i høj grad et ”overdrevsl­and”.

De taette skove for 6000-7000 år siden er resultatet af den første menneskesk­abte økologiske katastrofe: udryddelse­n af de store planteaede­re. Sammen med storme, hydrologi og andre naturlige processer har de store dyr med deres graesning, trampen hul i førnen, bid og gnav om vinteren, hvor føden er knap, store gødningsma­engder og store kadavere netop haft en kritisk funktion for økosysteme­rne, variatione­n i levesteder og den biologiske mangfoldig­hed.

Rewilding er ikke en romantisk forestilli­ng om at se store dyr i vores natur igen. Rewilding er derimod et vigtigt redskab for at skabe mere vild natur og standse tabet af arter, der er afhaengige af de store graesseres tilbagekom­st til naturen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark